Kotimaa

Näkökulma: Suuri salaisuus, jonka kaikki jo tietävät, paljastuu tänään iltapäivällä – Miksi hallituspohjalla on väliä ja mitä on odotettavissa?

Kaksi päivää ennen vappuaattoa ilmassa on suurehkon urheilujuhlan tuntua varsinkin politiikan penkkiurheilijoille.

Kokoomus voitti huhtikuun alussa vaalit, ja nyt on aika kertoa kenen kanssa puolue lähtee muodostamaan Suomeen uutta hallitusta.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) on kutsunut eduskuntapuolueet koolle tänään kello 14. Orpo kertoo tilaisuudessa, kenet hän on valinnut hallituskisassa jatkoon. Toisin sanoen, minkä puolueiden vastaukset ja kahdenväliset neuvottelut ovat vakuuttaneet Orpon niin, että hallituksen muodostamista kannattaa lähteä yrittämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kello 14.30 Orpo kertoo julkisen salaisuuden kaikille: Säätytalolle lähtevät kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, rkp ja kristillisdemokraatit.

Tämä oikeistonelikko ainakin saa veikkauksissa alhaisimmat kertoimet. Olisikin todellinen yllätys, jos mukaan mahtuisi vielä esimerkiksi Liike nyt, joka periaatteessa ohjelmaltaan ja ajatuksiltaan voisi hallitukseen sopiakin. Käytännössä yhden kansanedustajan puolueella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta hallitukseen.

Oikeistonelikko on siis todennäköisin hallituspohja. Kaikki muut pohjat olisivat tässä vaiheessa yllätyksiä, joskin herkullisia sellaisia.

Tässäkö on uusi valtiovarainministeri? Riikka Purran perussuomalaiset lähtevät hyvin suurella todennäköisyydellä Säätytalolle hallitusneuvotteluihin..

Maahanmuutosta tulee riita

Kun hallituspohja on sovittu ja Säätytalon neuvottelut lyöty kalenteriin – ne alkanevat heti vapun jälkeen – alkaakin puolueilla se rankin työ.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoomuksen, kd:n ja rkp:n katsantokannat on helppo sovittaa yhteen, mutta kivenä tulevan hallituksen kaskessa on perussuomalaiset, joiden kanssa arvomaailmaltaan avarakatseisemmat puolueet joutuvat vääntämään.

Jo nyt tiedetään, että erityisesti maahanmuuttokysymykset tulevat hiertämään hallitusneuvotteluissa.

Perussuomalaiset haluavat kitkeä "haittamaahanmuuttoa", mutta kukaan ei ole toistaiseksi täysin tarkasti pystynyt määrittelemään, mitä se sellainen lopulta on.

Perussuomalaistenkin omat kannat ovat jotain "Lähi-Idän asukkaiden ja matalapalkka-alojen työntekijöiden" väliltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisetkin sanovat tosin kyllä työperäiselle maahanmuutolle, mikä muille tuleville hallituspuolueille on ehdottoman tärkeää, kunhan työperäinen maahanmuutto tulee EU-alueen sisäpuolelta ja mieluiten valmiiksi korkeasti koulutettuna.

Kristillisdemokraattien Sari Essayahillekin aukenee todennäköisesti ministerin pesti, jos ja kun kd on mukana hallitusneuvotteluissa. .

Myös ilmastosta taistellaan

Lisäksi neuvotteluissa tullaan vääntämään myös ilmastoasioista. Tässäkin perussuomalaiset tulevat vetämään omaa linjaansa. Puolue haluaa Suomen joustavan ilmastolaissa olevasta vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta.

Orpon mukaan kokoomus taas aikoo pitää kiinni siitä.

Todennäköisesti neuvotteluissa löytyy joku kompromissi vuoden 2035 ja EU:n asettaman tavoitteen 2050 väliltä.

Perussuomalaiset haluavat kitkeä "haittamaahanmuuttoa", mutta kukaan ei ole toistaiseksi täysin tarkasti pystynyt määrittelemään, mitä se sellainen lopulta on.

Tasa-arvoministeriksi Räsänen ja opetusministeriksi Huhtasaari?

Hallitusneuvottelut saataneen kuitenkin lopulta pakettiin, ja Suomelle uusi hallitus.

Orpo on itse aiemmin arvioinut, että neuvottelut vievät noin kuukauden. Näin ollen uusi hallitus aloittaisi kesäkuussa, ja Sanna Marinin (sd.) toimitusministeristö saisi lopettaa tehtävänsä.

Hallitusneuvotteluissa joudutaan kaiken muun lisäksi pohtimaan myös tulevia ministerisalkkuja ja niiden jakamista.

Rkp on perinteinen hallituspuolue. Tälläkin kertaa näyttää siltä, että hallitusvastuu jatkuu. Anna-Maja Henriksson saanee jatkaa ministerinä. .

Pääministeriksi tulee Orpo, ja valtiovarainministerin salkun ottanee Riikka Purra (ps.), koska kyseinen salkku on perinteisesti kuulunut vaalien kakkospuolueelle.

Purra on myös itse ilmoittanut havittelevansa valtiovarainministerin salkkua. Näin perussuomalaiset pääsevät määräämään siitä, miten valtion varoja jaetaan. Nähtäväksi jää toteutuvatko esimerkiksi vaalilupaukset bensan hinnan alenemisesta.

Salkkuja pitää riittää kuitenkin vielä myös rkp:lle ja kristillisdemokraateille. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson voinee jatkaa oikeusministerinä, ellei kokoomuksen Antti Häkkänen saa salkkua.

Mutta miltä kuulostaisi tasa-arvoministerinä Päivi Räsänen (kd.) tai opetusministerinä EU-parlamentista usean vuoden jälkeen eduskuntaan palannut Laura Huhtasaari (ps.)?

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Jos oli Marinin hallitus riitaisa ja lähellä hajoamista varsinkin viimeisinä kuukausina, niin ikuisesta vapusta tulevissakaan hallitusjuhlissa on turha haaveilla.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

Jenni Lepänrinne..
"Pääministeriksi tulee Orpo, ja valtiovarainministerin salkun ottanee Riikka Purra (ps.). - Jenni Lepänrinne, politiikan toimittaja
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä