Paikallisuutiset

Suomussalmella havaittu pääskyjä

Suomessa ollaan enää hyvin vähän jäljessä tavanomaisesta muuttotahdista.

Pääsiäisen aikoihin Kainuussa näkyi pulmusia, kevään ensimmäisiä muuttajia. Kuva: Marjatta Kurvinen

Linnut ovat kirineet pääsiäisen jälkeen kevätmuutossa niin, että nyt Suomessa ollaan enää hyvin vähän jäljessä tavanomaisesta muuttotahdista. Näin arvioi Birdlife Suomi -järjestön tiedottaja Jan Södersved.

Hänen mukaansa muuton tahti on pääsiäisen jälkeen tiivistynyt. Alkukeväästä osa linnuista joutui jopa tekemään pakomuuttoa takaisin etelämmäs, kun kylmät kelit yllättivät.

Vaikka kevätmuuton alkaminen – kuten kevät ylipäänsäkin – on huomattavasti aikaistunut, vuosien välillä on niissä molemmissa edelleen merkittäviä eroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sen sijaan lintujen muuton päättymisen ajankohta ei ole Suomessa muuttunut. Edelleen pätee, että kesäkuussa juhannukseen mennessä muuttolinnut ovat täällä perillä.

“Pääskyt tulevat maahan hyvin nopeasti, joten niistä ensimmäiset voidaan nähdä periaatteessa missä tahansa osassa Suomea.“

Södersvedin mukaan osa muuttolinnuista joutui tekemään pakomuuttoa takaisin etelään pois Suomesta tänä keväänä, kun kylmät kelit yllättivät.

– Pakkasyöt ovat viivästyttäneet ainakin rastaiden saapumista, koska ne ovat yömuuttajia. Mutta nyt lintuja on tavallaan väkisin puskenut tänne säästä riippumatta. Eivät ne malta odottaa loppumattomiin, että tuleeko se optimisää.

Kuluneella viikolla Suomeen saapuivat Södersvedin mukaan ensimmäiset pääskyt. Ensihavainnot pääskyistä saatiin nyt niinkin yllättävistä paikoista kuin Inari ja Suomussalmi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pääskyt tulevat maahan hyvin nopeasti, joten niistä ensimmäiset voidaan nähdä periaatteessa missä tahansa osassa Suomea.

Lintumiehen mukaan on syytä varautua siihen, että hanhien määrät kasvavat meillä edelleen. Tosin valtaosa hanhista vain kulkee Suomen läpi menomatkalla tundralle sekä syksyllä palatessaan sieltä.

– Suomen kautta muuttavien hanhien määrä on kasvanut selvästi, koska niiden muuttoreitti on muuttunut vuosikymmenessä. Södersvedin mukaan entistä pienempi osa hanhista matkaa Baltian ja Venäjän kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä