Ulkomaat

Presidentti Zelenskyi: Ukraina kutsuu reserviläiset sotilaskoulutukseen – käskyä yleisestä liikekannallepanosta ei anneta

Ukrainan ulkoministerin mukaan Venäjän perimmäinen tavoite on tuhota Ukraina.

New York

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut reserviläisten kutsumisesta sotilaskoulutukseen. Presidentin tiistaisesta puheesta ukrainalaisille kertoo muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Zelenskyin mukaan käskyä asevoimien yleisestä liikekannallepanosta ei olla antamassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti sanoi pyrkivänsä edelleen diplomatian avulla ulos kriisistä ja toivotti tervetulleeksi Turkin tarjouksen toimia sovittelijana mahdollisissa neuvotteluissa Ukrainan ja Venäjän välillä. Hän toivotti tervetulleeksi myös länsimaiden ilmoittamat pakotteet.

Zelenskyi viittasi myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitukseen, jonka mukaan aselepoon Itä-Ukrainassa tähdänneet Minskin sopimukset eivät enää pätisi. Zelenskyi sanoi Ukrainan olevan edelleen sitoutunut koskemattomuutensa ja suvereniteettinsa tavoittelemiseen.

– Me toivomme rauhaa, mutta jos olemme hiljaa tänään, huomenna katoamme, Zelenskyi päätti puheensa.

Ukrainan hallinto tähtää taloudelliseen riippumattomuuteen

Ukrainalaispresidentti toivotti puheessaan tervetulleeksi Saksan päätöksen keskeyttää Venäjän ja Saksan välisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen valmistelun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti sanoi kriisin aiheuttaneen talouden supistumista ja kertoi, että hallinnon tavoitteena on taata maan taloudellinen riippumattomuus, erityisesti energiasektorilla.

Hän ilmoittikin "taloudellisen isänmaallisuuden ohjelmasta", jolla laskettaisiin muun muassa polttoaineen myyntiveroa ja tarjottaisiin sijoittamiseen liittyviä kannustimia.

Zelenskyi kertoi tapaavansa keskiviikkona 150 merkittävän ukrainalaisyrityksen kanssa taivutellakseen näitä jäämään Ukrainaan.

"Putin uskoo, ettei Ukrainalla ole oikeutta olla olemassa"

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan presidentti Putinin tavoitteena on tuhota Ukraina. Kuleba kommentoi tilannetta haastattelussa CNN:n Jake Tapperille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hänen perimmäinen tavoitteensa on tuhota Ukraina. Häntä eivät kiinnosta Ukrainan osat. Häntä ei edes kiinnosta pitää koko maa hallinnassaan, Kuleba sanoi.

Kuleba avasi näkemyksiään Putinin aikeista päivä sen jälkeen, kun venäläispresidentti tunnusti Itä-Ukrainan niin kutsuttujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyyden ja määräsi joukkoja lähetettäväksi näille separatistialueille.

Kuleba painotti Putinin vihaavan sitä, että Ukrainalla on valtion asema. Tämä tuli ulkoministerin mukaan selväksi Putinin maanantaisessa puheessa, jossa presidentti puhui pitkästi Ukrainan ja Venäjän jaetusta historiasta. Putin arvioi esimerkiksi, ettei Ukrainalla ole ikinä ollut valtiollista perinnettä ja väitti, että modernin Ukrainan loi Venäjä.

– Hän uskoo, ettei Ukrainalla ole oikeutta olla olemassa, Kuleba sanoi CNN:lle.

Vastaavanlaista viestiä hän välitti myös Fox Newsin haastattelussa tiistaina.

– Itsevaltaista hallintoa johtavalle presidentti Putinille on vaarallista, että hänen vieressään on menestynyt demokraattinen valtio, Kuleba sanoi Foxilla.

Ulkoministerin mukaan Putin pelkää sitä, että venäläiset näkevät demokratian ja markkinatalouden toimivan Ukrainassa ilman korruptiota ja ajattelevat, että "miksei se voisi toimia Venäjälläkin".

"Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä"

Kuleba tapasi tiistaina Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin, jonka tavoitteena oli vahvistaa Yhdysvaltojen tukevan Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Useat länsimaat ovat ilmoittaneet uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Biden esimerkiksi julkisti tiistaina "ensimmäiseksi eräksi" kutsumansa pakotteet, jotka katkaisevat Venäjän läntisestä rahoituksesta. Pakotteet kohdistuvat myös muun muassa rahoituslaitoksiin ja Venäjän eliittiin.

Kuleba kertoi tukevansa Bidenin esittelemiä pakotteita ja kertoi niiden olevan tärkeä viesti.

– Presidentti Bidenin tänään ilmoittamat pakotteet näyttävät vahvoilta, jos me ajattelemme niitä ensimmäisenä siirtona, Kuleba sanoi Fox Newsille ja kertoi ymmärtäneensä yhdysvaltalaiskollegaltaan Antony Blinkeniltä pakotteiden olevan nimenomaan vasta ensimmäinen erä.

– Mitkään pakotteet eivät ole riittäviä, kunnes venäläiset saappaat ovat vetäytyneet Ukrainan maaperältä, Kuleba kuitenkin sanoi CNN:lle.

Kuleban mukaan Ukraina haluaa, että Putinin pysäyttämiseen käytettäisiin kaikkia mahdollisia työkaluja.

– Jos maamme pelastamisen hintana ovat kaikkein ankarimmat mahdolliset pakotteet, niin meidän tulee turvautua kaikkein ankarimpiin mahdollisiin pakotteisiin, hän summasi.

Ukrainalaissotilas tarkkailee rajaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä