Kotimaa

Sanna Marinin työ pääministerinä jatkuu edelleen, vaikka eduskuntavaaleista on jo pari kuukautta. Viime viikolla Marin tapasi Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinkenin Helsingissä ja osallistui muun muassa EU-johtajien kokoukseen Moldovassa. Kuva: Mauri Ratilainen

Pyysimme Sanna Marinia läheltä seuranneita arvioimaan kuluneita vuosia – Pääministerin katse on suunnattu jo tulevaan, eikä kaikesta kannata etsiä tarinaa

Vasta 37-vuotias Sanna Marin (sd.) tullaan muistamaan paitsi voimakastahtoisena ja asiakeskeisenä pääministerinä, myös nuorena naisena, joka joutui selittämään julkisuudessa vapaa-ajan viettoaan ja ystäviensä tekemisiä. Näin arvioivat hänet tuntevat ja Marinin toimintaa läheltä seuranneet. Pyysimme useita Marinin kanssa toimineita henkilöitä arvioimaan tämän vallan vuosia ja tulevaisuuden vaihtoehtoja.

Vaikka Marin on väistyvä pääministeri ja luopuva puolueensa puheenjohtaja, hän on silti edelleen hyvin ajankohtainen henkilö erityisesti kansainvälisen kiinnostuksen vuoksi. Siitä kertoo muun muassa, että lähes kaikki Suomen pääministeriin liittyvät uutiset nousevat myös kansainvälisten uutisten ykkössijoille.

Huhtikuun vaalien jälkeen Marin ilmoitti hyvin aikaisessa vaiheessa luopuvansa sdp:n puheenjohtajuudesta. Toukokuussa tuli ilmoitus avioerosta alle kolmen vuoden avioliiton, mutta toisaalta pitkän parisuhteen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samassa kuussa hänet vihittiin New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi ja kaiken tämän ajan Marin on myös jatkanut toimitusministeristön pääministerinä.

Millaiselta Marinin valtakausi ja kuluneet vuodet näyttäytyvät hänet tuntevien silmin? Kysyimme näkökulmia puoluetovereilta ja muilta Marinin tekemisiä läheltä seuranneilta. Tavoittimme lopulta viisi henkeä, jotka suostuivat kertomaan omat näkemyksensä pääministerin taipaleesta.

Kaikki jututetut halusivat kuitenkin puhua nimettömänä.

– Yhteistyötä pitää tehdä jatkossakin. On ehkä helpompi arvioida asioita, kun oma nimi ei paljastu, läheltä Marinin toimintaa seurannut perusteli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sanna Marin tunnetaan tiukkana neuvottelijana ja asiakeskeisenä poliitikkona. Marin on itse kritisoinut hänen henkilöönsä kohdistuvaa kiinnostusta. Kuva: Mauri Ratilainen

Kansainvälistä näkyvyyttä voisi hyödyntää tulevaisuudessa

Yleisesti ottaen Marinin arvioidaan olevan nyt vapautuneempi kuin vuosiin.

Moni arvioi, että päätös sdp:n puheenjohtajuudesta luopumisesta ja rivikansanedustajaksi siirtymisestä vapautti jotain Marinin persoonassa.

Toisaalta eräs puoluetoveri sanoo suoraan, että on vaikea arvioida, onko Marinin persoonallisuus oikeasti nyt jotenkin muuttunut.

– Meillä ihmisillä on tyypillinen taipumus tehdä tarinoita tilanteisiin, joissa ei välttämättä oikeasti ole mitään tarinaa. Sanna on mielenkiintoinen hahmo, koska hänellä on tarina, johon liittyy hyvien asioiden lisäksi myös huonoja kohtia, kohuja ja avioero. En siksi osaa sanoa, onko hän todellisuudessa muuttunut, Lännen Medialle kommentoidaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta Marinin uskotaan nyt suuntaavan katseensa tulevaisuuteen.

– Uskon, että hän tulee käyttämään hyväkseen kansainvälistä näkyvyyttään. Häntä pyydetään kuitenkin paljon puhumaan eri tilaisuuksiin. Hyvä esimerkki on se kunniatohtorius. Ovathan ne ainutlaatuisia mahdollisuuksia kertoa maailmalle sellaisista hyvinvointivaltion asioista, jotka ovat maailmalla harvinaisuus, vaikka meille suomalaisille niissä ei olisikaan mitään ihmeellistä. Kiinnostusta maailmalla kuitenkin on, eräskin puoluetoveri arvioi.

Sanna Marin on vuosikymmeniin kansainvälisesti kiinnostavin suomalainen. Hänet vihittiin vastikään kunniatohtoriksi New Yorkin yliopistossa. Marinin seuraavia liikkeitä jännitetään vähintäänkin poliittisissa piireissä. Kuva: Kimmo Brandt

Tuskin ottaa näkyvää oppositiojohtajan paikkaa

Mutta riittääkö kansainväliselle, myös osalle suomalaisistakin politiikan supertähdelle enää pelkkä kansanedustajuus, kun on hoitanut koronapandemian, Suomen historian suurimman sote-uudistuksen ja Ukrainaan useita avustuspaketteja yhdessä eduskunnan ja EU:n kanssa?

Moni jututettu ei usko Marinin viihtyvän oppositiossa pelkästään kansanedustajan roolissa.

– Emmeköhän aika pian kuule hänen jostakin kansainvälisestä pestistään, pääministeriä päättyneellä vaalikaudella seurannut arvioi.

Sdp:n sisällä ei olla yhtä epäileväisiä. Sen sijaan puolueessa uskotaan, ettei Marin aio ensimmäisenä olla räksyttämässä seuraavalle hallitukselle ja pääministerille.

– Kyllä hän kansanedustajana jatkaa, mutta vaikea vielä sanoa, mihin asioihin pureutuu. Entisen pääministerin on ylipäätään vaikea olla oppositiopolitiikan suurin tähti. Esimerkiksi niin Juha Sipilä (kesk.) kuin Jyrki Katainenkin (kok.) ottivat oman kautensa jälkeen valtiomiesmäisemmän position, eivätkä olleet ensimmäisenä haukkumassa hallitusta. En usko, että Marinillakaan on sellaista suunnitelmaa.

Luopumisilmoituksen sisältö ei yllättänyt, ajankohta ehkä

Kukaan haastatelluista ei myönnä yllättyneensä Marinin luopumisilmoituksesta.

– Varmaan hänellä on tullut jo olo, että eiköhän tämä riitä yhden ihmisen urakaksi, kun on ollut koronakriisiä ja Venäjän hyökkäyssotaa. Ne ovat kuitenkin aika poikkeuksellisia kriisejä, yksi lähteistä arvioi.

Marinin tuntevat arvioivat, että kovat vuodet kriisipääministerinä ottivat veronsa. Siksi vaalikampailussa ehkä se viimeinen energiapuristus jäi uupumaan. Kuva: Mauri Ratilainen

Eräs entinen hallituskumppani sanoo huomanneensa vaalikampailun aikana jo pientä turnausväsymystä Marinissa.

Entinen puoluetoveri ei ylläty tästä, vaikka ei täysin näkemystä allekirjoitakaan.

– Oliko loppumetreissä enää kaivettu se energia, mitä seuraavat neljä vuotta pääministerinä olisi tarvittu? Paha sanoa. En tarkoita, etteikö Marin olisi ollut energinen, mutta ehkä se, että hän olisi nähnyt itsensä vielä neljä vuotta pääministerinä, ei enää välittynyt kaikesta.

Hän ei yllättynyt siitä, että Marin luopuu puheenjohtajuudesta, vaikka sanookin, ettei hänellä siitä varmaa tietoa ollut.

– Koska sdp ei ollut vaalien ykkönen, ja puoluekokous oli joka tapauksessa tulossa, niin tuo oli aika hyvä paikka luopua. Lisäksi jäsenäänestykseen osallistuvien ehdokkaiden ilmoittautumisaika oli kulumassa loppuun ja Krista Kiurulla tuli muutenkin kiire saada tarvittava tuki kasaan, niin Sannan nopea ilmoitus helpotti sitä, että Antti Lindtman saa haastajan ja jäsenäänestys voidaan järjestää, puolueesta perustellaan.

Sanna Marinin johtama sdp on kannatusmittauksissa kolmantena (Yle) ja toisena (HS). Puolueella on mahdollisuudet voittoonkin. Kuva: Mauri Ratilainen

Eriäviäkin näkemyksiä on, varsinkin kuluneen vaalikauden opposition edustajilla.

– Ehkä luopumisilmoitus olisi ollut parempi antaa vasta sitten, kun uusi hallitus on saatu kasaan.

Joka tapauksessa paljon kritiikkiäkin muun muassa johtamistyylistään ja ylipäätään pääministeri-instituution ravistelusta saanutta Marinia uskaltavat poliittiset vastustajat kehuakin, vaikkakin sitten nimettömänä.

– Onhan hän kuitenkin ollut ihan poikkeuksellisen näkyvä pääministeri kansainvälisestikin. Siitä pisteet hänelle.

Sanna Marin jää historiaan pääministerinä, joka käänsi oikeaan aikaan Nato-takkinsa ja johdatti Suomea länsiliittouman jäseneksi. Kättelyvuorossa Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken. Kuva: Mauri Ratilainen
Fakta

Sanna Marinin pääministerikausi

Sanna Marin nimitettiin Suomen pääministeriksi 10. joulukuuta 2019. Sitä ennen hän toimi Antti Rinteen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä.

Marinista tuli pääministeri sdp:n puoluevaltuuston päätöksellä, kun vaalit voittanut Rinne joutui luopumaan pääministeriydestä keskustan ilmoitettua luottamuspulasta Rinteen puututtua Postin työtaisteluun.

Marinin pääministerikauden alussa puhkesi koronapandemia. Hänen kautensa aikana Suomi myös päätti F35-hävittäjähankinnoista ja oppivelvollisuuden pidentämisestä, toteutti sote-uudistuksen ja liittyi Natoon.

Kansainvälistä mainetta Marin on niittänyt muun muassa tiukoilla kannanotoillaan Venäjästä ja sen hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä vastikään myönnetystä kunniatohtorin arvonimestä New Yorkin yliopistossa. Marin on kiinnostanut maailmalla myös nuoren ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

Marinin pääministerikautta ovat värittäneet myös kohut, joita on noussut muun muassa hänen juhlimisestaan, lehden kansikuvassa esiintymisestä siten, että hänen jakkunsa alla ei ollut paitaa, työpuhelimen käytöstä ja elintarvike-edusta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Moni kohuista on leimattu erityisesti ulkomaisessa mediassa naisvihaksi. Marin on saanut maailmanlaajuistakin tukea erityisesti kohussa, joka liittyi hänen juhlimiseensa kesällä 2022.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä