Kotimaa

Saarikko Marinin turhautumisesta: En tunnista, että se olisi kohdistettu suoraan keskustaan

Maakunnan sulkeminen ei olisi nyt tehokkain keino, koska tautia liikkeellä niin laajasti.

Loppuviikosta julkisuuteen pelmahti pääministeri Sanna Marinin (sd.) sähköpostiviesti, jossa hän ilmaisi turhautumisensa siihen, ettei koronatilanteen vakavuutta ole ymmärretty laajasti hallituksessa. Pääministerin mukaan hallituksen sisälläkin on vaikeuksia saada läpi riittäviä toimia epäröivien puolueiden takia.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikolta kysyttiin, tarkoittaako Marin kenties keskustaa.

– En tunnista tästä syytöksestä, että se olisi suoraan kohdistettu keskustalle. Ainakin toivon, ettei näin ole. Mielestäni nyt ei ole tärkeää etsiä syyllisiä, kun meillä on käsissä kriittiset hetken koronan leviämisen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saarikko kommentoi Marinin viestiä keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Yhteistyö hyvää

Marinin sähköpostissa kyse on vastausviestistä eläkkeelle jääneelle valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäelle .

Hetemäki lähetti pääministerille postia lokakuussa. Aiheena oli hänen laatima muistio valmiuslain käyttöönottoon liittyen.

Saarikko jatkoi, että hänen käsityksensä mukaan heillä on ollut hyvä yhteistyö Marinin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ehkä Marin itse yksilöi, mihin hän on turhautunut. Muistan käyneeni hänen kanssaan monia keskusteluja, joissa olemme halunneet korostaa huolta siitä, miten saamme ihmiset sietämään poikkeuksellista aikaa ja noudattamaan rajoituksia. Olemme myös pohtineet, miten onnistumme viestimään monimutkaisista alueiden päätöksiin pohjautuvista rajoituksista riittävän selkeästi.

Ohisalo keskittyisi koronakriisiin

Myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi Marinin sähköpostiviestiä vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Sisäministeri Ohisalon mielestä on hieman huolestuttavaa, että "meillä palstatilaa valuu syyttelykeskusteluun, kun meidän oikeasti pitäisi kertoa ihmisille, mistä (koronakriisissä) on kyse ja mitä pitäisi tehdä".

– Ihmisillä voi mennä sekaisin se, mitä alueet sanovat ja mitä hallituksen suunnasta sanotaan, Ohisalo totesi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohisalon mielestä hallituksen keskusteluyhteys on hyvä kaikissa asioissa ja kaikkiin suuntiin. Siitä hän sanoi olevansa tietämätön, mitä jotkut osapuolet ovat kenties keskustelleet kahden kesken.

Valmiuslain käyttöönottoa vihreät ei Ohisalon mukaan tyrmää. Hänen mielestään sen tulee kuitenkin olla aivan vihoviimeinen keino.

Ohisalon mukaan esimerkiksi Uudenmaan eristämisen kaltainen keino ja sen valvonta olisi pois kaikesta muusta työstä tilanteessa, jossa tauti on levinnyt jo moneen maakuntaan eri puolilla Suomea.

Katsaus joka viikko

Keskustan Saarikko jatkoi, että koko syksyn aikana on korostunut se, että hallituksella on viime kädessä vastuu koronatilanteesta.

– Useaan otteeseen keskusteluissa on sivuttu valmiuslakia. Olemme saaneet viikoittain katsaukset koronan kehittymisestä ja meillä on ollut täysi luotto terveysviranomaisten tekemiin arvioihin.

Hän korostaa, että ihmisten hyvän hoidon takaaminen on päättäjien ykköstehtävä, mutta samalla on oltava valppaina koronan sivuvaikutuksille.

– Uhkaako Suomessa massatyöttömyys, konkurssien aalto ja mitä tapahtuu henkiselle jaksamiselle, hän luettelee.

Saarikko tähdentää, että rajoitukset eivät merkitse mitään, jos ihmiset eivät noudata niitä.

– Sen tähden oikea ajoitus on erittäin tärkeä.

Kannan huolta

Puheenjohtajan mukaan valittu strateginen tie siitä, että päätösvaltaa on annettu alueille, on toiminut ripeästi ja hyvin.

– Vaikka näin on, niin olemme kyllä kantaneet huolta siitä, että pystyykö pääkaupunkiseutu tekemään riittävän oikeanaikaisesti ja riittävän rajuja päätöksiä tautitapausten rajaamiseksi. Tähän arvioon ja huoleen kyllä yhdyn.

Vaikeuksia lainsäädännössä

Saarikko muistuttaa, että tietyt rajoitukset ovat olleet erittäin vaativia toteuttaa. Tällä hän viittaa niiden perustuslailliseen kestävyyteen.

– Keskusta on halunnut käydä läpi huolella esitykset, oli sitten kyse ravintoloista tai matkustamisen rajoittamisesta. On tärkeää, että saamme lainsäädäntöä, jonka kenttä voi soveltaa, ja joka läpäisisi perustuslakivaliokunnan tarkastelun.

Kaksi ohjetta

Puheenjohtaja kertoo, että valmiuslaista keskusteltiin viimeksi keskiviikkona.

– Kävimme keskustelun siitä, mitkä ovat sen reunaehdot. Nykylaissa on aukkoja ja valmiuslakia ei missään nimessä voida sulkea pois.

Viime keväänä Uusimaa suljettiin.

– Se oli poikkeuksellinen veto. Mutta nyt koronaa on liikkeellä jo niin monessa maakunnassa, ettei yksittäisen maakunnan sulkeminen olisi enää tehokkain keino, kun ottaa huomioon kaikki kerrannaisvaikutukset.

Saarikko tiivistää, että nyt tärkeintä on turhan liikkumisen välttäminen sekä fyysisten etäisyyksien pitäminen.

Vanhanen jatkakoon

Keskustan mahdollista ministerikierrätystä on pidetty yllä aika ajoin.

Saarikko vakuuttaa, että hän on aiemman linjauksensa takana, jonka mukaan häntä kiinnostavat tiede- ja kulttuuriministerin tehtävät.

Hallituksen toiseksi raskainta salkkua kantaa tällä hetkellä Matti Vanhanen.

– Vanhasella on luottamusta ja hän on tärkeä yhteistyön toimija. Vanhanen saa hoitaa tehtävää niin pitkään kuin hän itse katsoo parhaaksi.

Keskustan puoluevaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Liina Tiusanen . Hän peittosi ennakkosuosikki Mirja Vehkaperän kymmenellä äänellä.

Edit. 28.11. klo 14:57: täydennetty Ohisalon puheilla.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kiinnitti huomiota kuntien työntekijöiden jaksamiseen. Heistä monelle etätyö ei ole mahdollista. Hän esittääkin heille omaa jaksamisohjelmaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä