Kotimaa
Saiko poliisi käyttää paprikasumutetta? – Valtakunnansyyttäjän toimisto aloittaa esitutkinnan poliisin toiminnasta Elokapina-mielenilmaisun yhteydessä
Epäiltynä rikosnimikkeenä on tässä vaiheessa virkavelvollisuuden rikkominen. Mahdolliset muut rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan aikana.
Poliisin toiminnasta Elokapina-mielenilmaisun yhteydessä aloitetaan esitutkinta. Poliisirikosasioiden tutkinnanjohtaja, valtakunnansyyttäjän toimiston erikoissyyttäjä Heidi Savurinne on päättänyt aloittaa esitutkinnan poliisin toiminnasta Elokapina-mielenilmaisun yhteydessä.
Esitutkinnassa selvitetään poliisin mielenosoittajiin kohdistaman voimankäytön perusteita ja lainmukaisuutta. Epäiltynä rikosnimikkeenä on tässä vaiheessa virkavelvollisuuden rikkominen.
Mahdolliset muut rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan aikana. Esitutkinnassa kuullaan asiaan osallisia ja todistajia sekä hankitaan muuta selvitystä tapahtumien kulusta.
Mielenosoitusta koskevia asioita on vireillä eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa.
Selvitys annettiin viime viikolla
Poliisihallitus luovutti viime viikon lopulla sisäministeriölle sen pyytämän selvityksen Helsingissä lokakuun alussa järjestetystä Elokapina-yhteisön mielenosoituksesta.
Siinä poliisi käytti OC-sumutetta eli niin sanottua paprikasumutetta kadulla istuneisiin mielenosoittajiin, jotka eivät olleet totelleet poliisin käskyjä poistua tukkimasta liikennettä Kaisaniemenkadulla.
Poliisin tehtävänä on turvata mielenilmaisun vapaus ja samalla muidenkin kansalaisten oikeudet. Mielenilmaisun vapaus ei tarkoita vapautta rikkoa lakia, selvityksessä muistutetaan.
Helsingin poliisilaitoksen antaman lausunnon mukaan tilanne ajautui siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot, jotka olivat painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin, eivät enää riittäneet.
Myös mielenosoittajien fyysinen kantaminen ja siirtäminen jalkakäytävälle ei enää tuottanut toivottua lopputulosta, koska jokaisen poliisin käskyä laiminlyöneen henkilön kuljettamiseen ei ollut voimavaroja.
Toisiinsa kahliutuneiden mielenosoittajien kantaminen tai irrottaminen kahleista voimakeinoin olisi myös voinut aiheuttaa fyysisiä vammoja, selvityksessä todetaan.
Poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen. Poliisi oli etukäteen varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.
Operaation johtaja oli voimakeinojen käytön harkinnassaan arvioinut väkijoukon aiheuttamaa merkittävää liikennehaittaa, käytössä olevia poliisiresursseja, vaihtoehtoisia keinoja sekä poliisiresurssien vapauttamista kiireellisten hälytystehtävien hoitamiseen. Tilanteessa tuli myös arvioida vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja, jos tilanteen olisi annettu jatkua.
Poliisitoiminnan periaatteena on voimankäyttötilanteen välttäminen. Tarve voimakeinojen käytölle voi syntyä muun muassa silloin, jos kohdehenkilö ei noudata poliisin antamia neuvoja, kehotuksia tai käskyjä. Tällöin poliisi suorittaa lainmukaisen tehtävänsä loppuun tarpeellista ja oikeasuhtaista voimakeinoa käyttäen.