Viihde

Sehän käy kuin leikki – Tiistai-illan Akuutti pohtii, voiko ihminen leikkiä itsensä luovaksi

Katsottua

Kuinka 37-vuotias Christiano Ronaldo jaksaa yhä kirmata jalkapallokentille, fanien ja vihaajien eteen? Miksei Seela Sella (85 v.) ole tyytynyt hyväkuntoisista eläkepäivistä nauttimaan, vaan valloittaa yhä näyttämöillä?

Entä Keith Richards ja Mick Jagger ? Miksi ihmeessä The Rolling Stones -konkarit kiertävät vielä 78-vuotiaana maailmaa ja kapuavat lavoille rokkaamaan? Eikö niillä ole muka vielä tarpeeksi rahaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vai johtuisikohan se siitä, että jalkapallo, teatteri tai rock’n’roll ovat näiden ihmisten mielestä kivaa? Se sai treenaamaan junnuvuodet, puurtamaan läpi loiston päivät ja repimään yhä rahkeista kaiken, mikä irtoaa.

Sellaisten ihmisten työskentelyssä on mukana leikin kosketus – kuten virtuooseilla tai pitkän uran tehneillä taiteilijoilla yleensäkin. Se kuuluisa 10 000 tuntia, joka kuulemma taituruuteen vaaditaan, on tullut heidän tapaisillaan täyteen moneen, moneen kertaan.

Kun Alvar Aalto tai Pablo Picasso muistuttivat leikin tärkeydestä, he eivät varmaankaan tarkoittaneet pelkästään nukeilla tai junaradalla puuhailua. Leikki kuuluu luovuuteen, ja mikä ettei kaikkeen tekemiseen: "ain’ laulain työtäs tee".

Sveitsiläinen kulttuurihistorioitsija Johan Huizinga loi käsitteen homo ludens (suom. leikkivä ihminen). Hän halusi osoittaa, kuinka leikin luova vaikutus vaikuttaa kulttuurin ja yhteiskunnan kehitykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aikoinaan vein esikoisemme uimakouluun ja istuin muiden vanhempien kanssa uimahallin katsomossa. Samaan aikaan, kun lapset polskivat, aikuiset tuijottivat kännyköitään. Koska altaassa näytti olevan paljon kivempaa, päätin pitää kahdelle nuoremmalle tenavallemme myöhemmin uimakoulut itse. Ja kivaa oli.

Akuutin jaksossa muusikko-näyttelijä Konsta Hietanen , vaimo Aami Hietanen , nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola ja muut puhuvat aika oleellisia ruutuajasta ja leikistä, yhdessäolosta ja lapsen kehityksestä.

Akuutti: Leiki itsesi luovaksi TV1:ssä klo 20.00.

Konsta ja Aami Hietasen viisilapsisessa perheessä yhteiset leffahetket ovat erikoisherkkua arjen keskellä ja ruutuaika on tiukasti rajattua.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä