Ulkomaat

Separatistimielinen pääministeri Tatar voitti Pohjois-Kyproksen presidentinvaalit – Erdoganin tukeman ehdokkaan voitto vie kiisteltyä aluetta lähemmäs Turkkia ja kauemmas sovusta Kyproksen kanssa

Pohjois-Kyproksen sunnuntaiset presidentinvaalit voitti pääministeri Ersin Tatar noin 52 prosentin ääniosuudella.

Vaalitulos voi tulehduttaa suhteita Euroopan unioniin kuuluvan Kyproksen hallitukseen entisestään, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Vuonna 1974 Turkin miehittämän ja vuonna 1983 itsenäiseksi julistautuneen Pohjois-Kyproksen asemasta on neuvoteltu 46 vuotta tuloksetta. Pohjois-Kyproksen itsenäistymisen on tunnustanut vain Turkki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tatar, jota Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tukee, kannattaa Kyproksen ja Pohjois-Kyproksen erillisiä hallituksia ja läheisiä suhteita Turkkiin. Vaaleissa toiseksi jäänyt istuva presidentti, Mustafa Akinci , puolestaan kannattaa YK:n tukemaa alueiden yhdistymistä.

Lisäksi vaalituloksella voi Reutersin mukaan olla vaikutusta Kreikan ja Kyproksen Turkin kanssa käymään itäisen Välimeren aluekiistaan.

Voittopuheessaan Tatar kiitti Erdogania.

– Meidän ja Turkin välisiä siteitä ei voi koskaan katkaista, Tatar sanoi Reutersin mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erdogan puolestaan onnitteli Tataria Twitterissä ja sanoi, että Turkki tekisi kaikkensa suojellakseen Kyproksen turkkilaisten oikeuksia.

Tatar ja Erdogan ilmoittivat aiemmin lokakuussa, että Pohjois-Kypros avaa osan Varoshan rantalomakohteesta, joka on ollut hylättynä miehityksestä lähtien 46 vuotta. Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades on kommentoinut lomakohteen avaamisen olevan laitonta.

Ersin Tatar juhli voittoaan Kyproksen ja Pohjois-Kyproksen jaetussa pääkaupungissa Nikosiassa sunnuntaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä