Kotimaa

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä jättää tehtävänsä – "Olen antanut S-ryhmälle aika lailla kaiken, mitä minusta irtoaa"

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kaipaa väljempää päivärytmiä ja haluaa antaa enemmän aikaa läheisilleen. Heikkilä sanoo, että koronakriisin jälkeinen aika vaatii S-ryhmän pääjohtajalta sitoutumista, joten on aika luovuttaa ohjakset jollekulle toiselle.

Helsinki

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä , 57, jättää tehtävänsä. Heikkilä on työskennellyt S-ryhmässä 33 vuotta, joista viimeiset seitsemän vuotta toimitusjohtajana.

Hän kertoo jatkavansa työssään, kunnes SOK:lle valitaan uusi pääjohtaja, eli todennäköisesti ensi vuoden alkupuolelle saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eropäätös tuli yllätyksenä SOK:n hallintoneuvostolle.

Heikkilä kertoo harkinneensa lähtöä kuitenkin huolellisesti. Lopullisesti päätös kypsyi kevään aikana, kun hän kirjoitti kirjaa.

– Kirja lähti eilen painoon ja tulee kuukauden kuluttua ulos. Kirja käsittelee S-ryhmän uudistettua missiota ja strategiaa. Käyn siinä läpi historiaa, nykyisyyttä ja S-ryhmän sekä koko Suomen tulevaisuutta ja myös omaa uraa eri esimerkein, Heikkilä kuvailee.

– Kirjaa kirjoittaessa minulle tuli tunne, ettei minulla ole enää mitään annettavaa S-ryhmälle. En koe itseäni väsyneeksi, mutta olen antanut S-ryhmälle aika lailla kaiken, mitä minusta irtoaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikkilä kokee, että aika oli kypsä niin S-ryhmän kuin hänen omastakin näkökulmasta.

– Viimeiset kuusi vuotta ovat olleet selkeitä. Olemme onnistuneet halpuutuksessa ja pystyneet tarjoamaan asiakasomistajillemme aiempaa kilpailukykyisempiä palveluita. Olemme ostaneet toimintaa ja tuplanneet S-ryhmän tuloksen, Heikkilä listaa.

Hän näkee koronan vedenjakajana, joka muuttaa maailmaa jollakin tavalla. Muutos vaatii strategisten asioiden päivittämistä ja uudelleen linjaamista.

– Kun tällaista tapahtuu, olisi hyvä, että pääjohtaja kykenee sitoutumaan yritykseen seuraavaksi vuosikymmeneksi. Minä en siihen olisi kyennyt, joten on hyvä aika jäädä pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös henkilökohtaiset asiat vaikuttivat ratkaisuun. Toimitusjohtaja on töissä vuorokauden ympäri seitsemän päivää viikossa, ja Heikkilä kokee jo tarvetta höllentää hieman päivätahtia.

– Toivon vähän väljempää päivärytmiä, jotta pystyisin jatkossa olemaan enemmän myös kotona. Minulla on iäkkäät vanhemmat ja tahtoisin antaa heille aikaa, Heikkilä kertoo.

– Leikkimielisesti voisi myös sanoa, että oli aika miettiä, mitä haluan tehdä isona.

Heikkilä ei aio jäädä laakereilleen lepäämään, vaikka ei haekaan aktiivisesti uusia toimitusjohtajatason tehtäviä. Hän haluaa edelleen olla mukana liike-elämässä, esimerkiksi isojen yritysten hallituksissa tai tarjota kokemustaan startup-yritysten sparraajana.

– Toivon tilaisuutta paneutua johonkin kiinnostavaan uuteen hankkeeseen eri näkökulmasta kuin toimitusjohtajana, Heikkilä sanoo.

Hänen ääneensä nousee yhä innostusta, kun hän kuvailee S-ryhmän onnistumisia.

– Hintakilpailukyvystä S-ryhmässä ei anneta periksi. Osuustoiminnalle on tärkeää pystyä tarjoamaan etuja omistajille, se on meidän dna:ssa. Lisäksi meillä tehdään paljon töitä valikoiman parantamiseksi.

– Olemme tuoneet marketteihin suomalaista kalaa, leipomotuotteita ja satokausikasviksi. Sen lisäksi, että uudistamme koko S-markettien ketjun. Kierrot ovat parantuneet ja hävikit vähentyneet, Heikkilä listaa.

SOK alkaa hakea uutta pääjohtajaa välittömästi. Hakuprosessia johtaa hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Pikkarainen .

Taavi Heikkilä jatkaa pääjohtajan ja SOK:n hallituksen puheenjohtajan tehtävissä, kunnes seuraaja on valittu, ja pääsee aloittamaan työnsä.

SOK:n pääjohtajana seitsemän vuotta toiminut Taavi Heikkilä ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävistään. SOK alkoi saman tien hakea uutta pääjohtajaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä