Paikallisuutiset

Vartiuksen raja-asema Kuhmossa. Lähin kaupunki Venäjän puolella on Kostamus. Kuva: Antero Komulainen

SPR on lähettänyt vapaaehtoisia auttamaan Vartiuksen raja-asemalle viranomaisten pyynnöstä

Maahanmuuttotyön yksikön päällikkö: Teoriassa mahdollista, että rajavyöhykkeelle muodostuisi leirejä. Mikään ei kuitenkaan tällä hetkellä viittaa siihen, että näin kävisi.

Suomen Punainen Risti (SPR) on viranomaispyynnöstä lähettänyt vapaaehtoisia Kainuun Vartiuksen raja-asemalle, järjestön maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen kertoi STT:lle maanantaina.

Sunnuntaista lähtien Vartiuksen raja-asemalla on ollut kahdeksan vapaaehtoisen ensiapuryhmä, joka on tehnyt maahan saapuville turvapaikanhakijoille muun muassa terveystarkastuksia.

– Viranomaispyyntö tuli Rajavartiolaitokselta. Toiminta Vartiuksessa jatkuu edelleen, Reinikainen sanoi STT:lle maanantaina iltapäivällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SPR:llä on viranomaisten kanssa jatkuva keskusteluyhteys itärajan tilanteesta, Reinikainen sanoo.

– Siten meillä on valmius tarjota humanitaarista apua sitä tarvitseville.

Järjestön tarjoama humanitaarinen apu voi Reinikaisen mukaan tarkoittaa esimerkiksi ensiapua, majoitusta, muonitusta, vaatetusta tai henkistä tukea.

Tämänhetkinen tilanne itärajalla ei ole SPR:lle ensimmäinen laatuaan. Vastaavanlaisesta tilanteesta on kokemusta myös vuodelta 2015, jolloin Venäjältä saapui runsaasti turvapaikanhakijoita Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos Suomeen pyrkisi reilusti nykyistä enemmän turvapaikanhakijoita, olisi Reinikaisen mukaan teoriassa mahdollista, että rajavyöhykkeelle Venäjän ja Suomen rajojen väliin muodostuisi turvapaikanhakijoiden leirejä. Mikään ei kuitenkaan tällä hetkellä viittaa siihen, että näin kävisi, Reinikainen sanoo.

– Kaikkihan tietysti voi olla mahdollista. Se riippuu ihan hirveän paljon siitä, minkälaisia viranomaispäätöksiä tehdään ja millä tavoin aukioleviin raja-asemiin suhtaudutaan.

Sää on Lapissa ja Kainuussa jo reilusti pakkasen puolella, joten pitkä odottaminen ulkosalla tai leiriytyminen maiden välisellä rajavyöhykkeellä voisi olla turvapaikanhakijoiden terveydelle hyvin haitallista. Alkuviikoksi Sallaan on luvattu jopa 20 asteen pakkasia ja Vartiukseenkin 10–15 astetta.

Tilanne itärajalla on hallinnassa, painotti rajaturvallisuusasiantuntija, majuri Jouni Lahtinen Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksiköstä maanantaina. Hänen mukaansa rajanylityspisteillä pyritään huomioimaan muun muassa keliolosuhteet sekä erityisen haavoittuvassa asemassa olevat turvapaikanhakijat. Lahtinen kuitenkin muistuttaa, että Venäjän puolella olevat ihmiset ovat Venäjän vastuulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajanylityspaikat sijaitsevat kahden valtion rajalla eli rajanylityspaikalla nähdään, mikä tilanne on toisella puolella. Suomen rajavyöhykkeen leveys sen sijaan vaihtelee maalla sadoista metreistä kolmeen kilometriin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä