Paikallisuutiset

Suomelta nootti Venäjälle – Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit, ulkoministeri Haavisto kuvailee toimintaa kiusanteoksi

Suomi on antanut toukokuun alussa nootin Venäjälle ja odottaa nyt Venäjän vastausta siihen, miksi maa jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit.

Venäjä jäädytti sekä Pietarin pääkonsulaatin että Moskovan suurlähetystön kaikki pankkitilit huhtikuun lopussa. Asia nousi keskiviikkona julkisuuteen. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti keskiviikkona tästä syystä pikaisen tiedotustilaisuuden, jossa hän avasi tilanteen taustoja.

Haaviston mukaan tilanne on vakava, mutta edustustojen henkilökuntaan ei kohdistu tällä hetkellä varsinaista turvallisuusuhkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilannetta kuitenkin seurataan koko ajan. Toistaiseksi rahaliikenteen jäädyttäminen on kuitenkin vain se, mitä nyt on tapahtunut, eikä kyse ole esimerkiksi mistään moukareiden heittelystä suurlähetystön pihalle, Haavisto kommentoi viitaten viime joulukuun tapahtumiin.

Silloin kommandopipoiset henkilöt heittelivät somessa levinneiden videoiden mukaan Suomen suurlähetystön pihalle moukareita Moskovassa.

Suomi joutuu turvaamaan lähetystöjen toiminnan muuta kautta

Käytännössä Venäjän toimet pakottavat Suomen miettimään, miten sekä pääkonsulaatin että suurlähetystön tavalliset juoksevat kulut, kuten vuokrat sekä vesi- ja sähkölaskut saadaan maksetuksi. Edustustojen henkilökunnan palkkojen maksuun Venäjän teolla ei ole vaikutusta.

– Olemme jo pohtineet vaihtoehtoisia tapoja hoitaa kulut ja sellaisia etsitään koko ajan lisää. Käytännössä olemme maksaneet kuluja käteisellä. On kuitenkin selvää, ettei käteisen jatkuva käyttö ole kestävä ratkaisu, Haavisto kuvaili.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkoministeri Pekka Haaviston ei usko, että Venäjän teolla olisi yhteyttä Suomen Nato-jäsenyyteen. Enemmänkin kyse on hänen mukaansa Venäjän reaktiosta Venäjä-pakotteisiin. Kuva: Mauri Ratilainen

Haavisto ei spekuloinut sillä, miten kauan poikkeustilanne rahaliikenteessä voi jatkua ennen kuin Suomi joutuu miettimään edustustojensa sulkemista joko väliaikaisesti tai kokonaan Venäjällä.

– Venäjän toimet rikkovat Wienin yleissopimusta, johon lähetystöjen olemassa olo perustuu, Haavisto muistutti.

Suomi ei kuitenkaan Haaviston mukaan tällä hetkellä suunnittele lähetystöjensä sulkemista Venäjällä. Tilanteella ei myöskään ole vaikutusta Venäjän lähetystöjen toimintaan Suomessa.

– Ulkoministeriön kanta on yksiselitteisesti se, että Venäjän lähetystöjen toiminta pitää Suomessa turvata, sillä se on diplomaattisen koskemattomuuden periaatteiden mukaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjän kiusantekoa

Haavisto arvioi Venäjän toimien johtuvan EU-pakotteista.

– Kyllä sanoisin tällaisen olevan kiusantekoa. Tässä on mielestäni enemmän kysymys pakotteista, joita Venäjään kohdistuu kuin esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyydestä.

Haaviston mukaan Venäjän toimet olivat maan keskuspankin päätös.

– Ehkä siellä ei ole täysin ajateltu seurauksia ja sitä, miten vakaviin seurauksiin tilien jäädyttäminen johtaa, Haavisto arvioi.

Hän pitää tilanteen vakavimpana asiana sitä, että Suomen edustustojen normaali toiminta vaikeutuu Venäjän tempun vuoksi.

Haavisto huomauttaa, että toimillaan Venäjä myös yksiselitteisesti rikkoo Wienin sopimusta.

Myös muilla EU-mailla haasteita

Haaviston mukaan myös muilla mailla on ollut ongelmia Venäjän kanssa liittyen edustustojen rahaliikenteeseen.

Hän pitää silti Suomen tilannetta vakavimpana, koska tilit ovat täysin jäädytetty.

Toistaiseksi Suomi joutuu kuitenkin nyt odottamaan Venäjän vastausta noottiinsa sekä keksimään vaihtoehtoisia rahaliikennetapoja, joilla lähetystöjen toiminta saadaan Venäjällä jatkumaan.

Fakta

Nootti

Suomi antoi Venäjälle nootin 4. toukokuuta johtuen Venäjän päätöksestä sulkea kaikki Suomen Venäjän lähetystöjen rahaliikenne.

Nootti tarkoittaa toisen valtion toiselle valtiolle antamaa tiedonantoa tai kysymystä, jolla ilmaistaan tyytymättömyyttä valtion toimintaan tai tekoihin.

Nootilla voidaan myös ehdottaa ratkaisua tai pyytää lisäselvitystä.

Toistaiseksi Venäjä ei ole vastannut Suomen noottiin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi odottaa nyt vastausta Venäjältä noottiinsa. . Kuva: Mauri Ratilainen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä