Paikallisuutiset

Susiasiat tapetilla: Nälkämaasta-podcastissa puidaan susikannan tilaa ja kannanhoidollista metsästystä

Suomen susikannasta on saatu uutta tietoa. Miten se vaikuttaa päätöksentekoon?

Suomen susista on selvinnyt uusia asioita ja samaan aikaan metsästysluvat ovat suurennuslasin alla. Susikannan tilaa ja metsästystä on viime aikoina käsitelty niin ministeriössä ja eduskunnassa kuin oikeusasteissakin.

Luonnonvarakeskuksen syksyllä julkaisema raportti paljasti, että susikannan perinnöllinen monimuotoisuus on heikentynyt. Tutkijat selvittivät kannan tilaa uusilla menetelmillä ja huomasivat geneettisen monimuotoisuuden laskeneen ja kannan jakautuneen kahtia läntiseen ja itäiseen populaatioon. Itäisen populaation monimuotoisuus on paremmalla tolalla kuin läntisen, sillä se saa aika-ajoin uutta verta Venäjän rajan takaa.

Tämä tieto voi muuttaa käsitystä muun muassa rajalaumojen merkityksestä maamme susikannalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siinä mielessä koko itäisen Suomen sudet ovat merkittävä osa susikannan tulevaisuutta, sanoo ohjelmajohtaja Katja Holmala

Raportin julkaisun jälkeen maa- ja metsätalousministeriö tiedotti, että uuden tutkimustiedon valossa susikannan hoitosuunnitelma on päivitettävä. Päivitystyö on parasta aikaa käynnissä.

Luonnonvarakeskus on myös kehittänyt maa- ja metsätalousministeriön tilauksesta päätöksenteon tueksi työkaluja. Ministeriö voi jatkossa käyttää näitä työkaluja suunnitellessaan susikannan hoitoa, kuten kannanhoidollisen metsästyksen sallimista.

Eduskunta puolestaan käsitteli aiemmin syksyllä kansalaisaloitetta, joka niin ikään koski susien metsästystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Siinä mielessä itäisen Suomen sudet ovat merkittävä osa susikannan tulevaisuutta." – ohjelmajohtaja Katja Holmala, Luke

Hallinto-oikeudet ovat syksyn kuluessa antaneet päätöksiä viime syksynä annetuista kannanhoidollisista sudenmetsästysluvista. Viime viikolla Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi vuosi sitten Kuhmon Saunajärvelle annetun kahdeksan suden kaatoluvan lainvastaiseksi.

– Lupien määrää arvioitiin niin, että tuon Saunajärven lauman kahdeksan suden tappamiseen myönnetty lupa vaikuttaisi mahdollisimman vähän Suomen susikannan kestävyyteen, kertoo riistasuunnittelija Tapio Kangas

Hallinto-oikeuden mukaan riistakeskus ei lupapäätöksessään kuitenkaan pystynyt riittävän varmasti osoittamaan, että lauman poistaminen ei entisestään heikennä susikannan tilaa, etenkin kun Luonnonvarakeskuksen työ lajin tilanteen selvittämiseksi oli kesken.

Kysymys susien kannanhoidollisesta metsästyksestä on hyvin monimutkainen, ja siihen vaikuttavat useat lait ja säädökset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mistä koko sopassa on kyse, ja miten uusi tutkimustieto vaikuttaa kokonaisuuteen? Voidaanko kannanhoidollinen metsästys sallia?

Nälkämaasta-podcastin toisessa jaksossa susista keskustelevat petotutkija Katja Holmala ja riistasuunnittelija Tapio Kangas. Tule kuulolle!

Kuuntele Nälkämaasta-podcastin uusi jakso tästä .

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä