Ulkomaat

Valko-Venäjän mielenosoitukset hiipuvat – Asiantuntija arvioi, miten protestiliikkeen käy tulevina viikkoina

Protestiliikettä heikentää uudestaan noussut pelko, pula johtajista ja se, etteivät protestit ole saaneet muutosta aikaan.

Valko-Venäjän mielenosoitukset ovat heikentyneet viime päivinä, ja protestiliike on kuihtumassa.

Kuluvalla viikolla pääkaupungissa Minskissä mieltään on osoittanut yhä tuhansien ihmisten joukko, mutta osallistujamäärät ovat laskussa.

Mielenosoitukset käynnistyivät 9. elokuuta, kun 26 vuotta maata hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko ilmoitti voittaneensa vaalit 80 prosentin äänisaaliilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaaleja pidetään erittäin laajasti vilpillisinä, ja niitä seuranneet protestit kasvoivat valtaisiksi ensimmäisellä mielenosoitusviikolla sen jälkeen, kun kuvat Lukashenkon hallinnon pahoinpitelemistä ja kiduttamista mielenosoittajista levisivät.

– Mielenosoitukset ovat olleet luonteeltaan reaktiivisia, suurimmat protestit ovat kerääntyneet kaduille silloin, kun ihmiset ovat suuttuneet hallinnon toimista, sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau .

Nyt mielenosoitusinto näyttää hiipuvan, kun vaaleista on kulunut pian kolme viikkoa, eikä kansalaisia raivostuttavia uusia tekoja ole tapahtunut. Protestiliikettä verottaa myös johtajuuden puute.

Pelko on palannut

Lukashenkon voi Nizhnikaun mukaan sanoa jo voittaneen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nizhnikau toteaa, että ensimmäisellä protestiviikolla ihmisten pelko väistyi ja tilalle tuli raivo sekä myöhemmin myös toivo, kun protesteihin kerääntyi satoja tuhansia ihmisiä.

– Nyt ihmiset ovat huomanneet, etteivät suurimmatkaan mielenosoitukset ole johtaneet mihinkään. Se heikentää protestihaluja.

Samalla pelko on palannut mielenosoittajien keskuuteen, ja Lukashenko on alkanut esiintyä itsevarmasti ja uhmakkaasti.

Tällä viikolla poliisit ovat jälleen pidättäneet päivittäin kymmeniä mielenosoittajia. Myös muutama oppositioliikkeen kärkihahmo on pidätetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt ihmiset kysyvät itseltään, mitä tapahtuu, jos jatkan protestointia. Menetänkö työni, joudunko vankilaan, Nizhnikau kuvailee.

Suurmielenosoituksia yhä luvassa

Valko-Venäjällä nähdään vielä Nizhnikaun arvion mukaan jokunen suurmielenosoitus.

Sellaista odotetaan ainakin tulevalle viikonlopulle ja Lukashenkon virkaanastujaisiin.

Venäjä perusti Lukashenkon pyynnöstä poliisiosaston

Torstaina Venäjä kertoi perustaneensa poliisiosaston, joka on valmiudessa siirtymään Valko-Venäjälle rauhoittamaan protestiliikehdintää "jos tarve tulee".

Osasto perustettiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Lukashenkon pyynnöstä. Sitä ei Putinin mukaan kuitenkaan käytetä kuin äärimmäisen eskalaation tilanteessa.

Nizhnikau sanoo, että Venäjän väliintulo on todella epätodennäköinen. Se olisi liian kallista, siihen ei ole riittävästi joukkoja ja lisäksi Venäjän kansa vastustaa Valko-Venäjään puuttumista.

Myöskään tarvetta ei paljoa ole.

– Putin itsekin totesi, että mielenosoitukset ovat hiipumaan päin, Nizhnikau huomauttaa.

Minskissä (kuvassa) ja muissa Valko-Venäjän kaupungeissa on yhä tuhansia mielenosoittajia, mutta protestien osallistujamäärät laskevat. Presidentti Aleksandr Lukashenkon hallinto on taas uhmakkaampi.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä