Ihmiset
Yhdessä: Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaaleilla kaikki ekoina
Osallistujien oli helppo toimia ympäristöä kunnioittaen kisapaikalla. Tapahtuma suunniteltiin mahdollisimman vähän jätettä tuottavaksi.
Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.
Perjantaina päättyivät Vuokatissa järjestetyt Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaalit. Kuusi päivää kestäneet kisat toivat Kainuulle paljon näkyvyyttä, matkailijoita ja elinvoimaa.
Olihan kyseessä Euroopan parhaille nuorille urheilijoille luotu multisport-tapahtuma, johon osallistui yhteensä noin 1500 joukkueenjäsentä 44 Euroopan maasta.
Samalla tapahtuman järjestäminen kulutti paljon luonnonvaroja, mikä on tyypillistä isoille tapahtumille.
– Me tapahtuman järjestäjät halusimme tarttua tähän haasteeseen, Ekosport Kainuu -hankkeen projektipäällikkö Anni Heikkinen Kainuun Liikunnasta kertoo.
– Kisoille rakennettiin oma ympäristöohjelma, jonka avulla pienensimme tapahtumasta aiheutuvaa ympäristökuormaa. Lisäksi laskimme yhdessä Lumme-Energian kanssa tapahtumasta aiheutuvan hiilijalanjäljen, ja tästä laskelmasta saadun datan avulla pystyimme rakentamaan tapahtumasta vieläkin vastuullisemman, Heikkinen summaa.
Osallistujien oli helppo toimia ympäristöä kunnioittaen kisapaikalla
Tapahtuma suunniteltiin mahdollisimman vähän jätettä tuottavaksi.
– Korvasimme kertakäyttöiset materiaalit kaikkialla, missä se oli mahdollista. Myös jätepisteet olivat saatavilla, ja lajittelu oli tehty helpoksi, Heikkinen luettelee.
– Lisäksi jokainen kisoihin osallistunut urheilija sai pullotetun veden sijaan uudelleentäytettävän juomapullon. Näin vältimme pullotetun veden tuotannosta, kuljetuksesta ja säilytyksestä syntyvät ympäristöhaitat, Heikkinen kertoo.
Tapahtuman järjestäjät huolehtivat myös siitä, että kisakylässä oli aina tarjolla ilmastoystävällistä kasvisruokaa.
Tapahtumalogistiikan päästöjä taas pienennettiin suunnittelemalla kuljetukset ja reitit niin, että ajan ja rahan lisäksi säästettiin ennen kaikkea ympäristöä. Urheilijoiden majoituspaikoissa lakanat ja pyyhkeet vaihdettiin vain tarvittaessa, mikä myös säästi vettä, pesuainetta ja logistiikan päästöjä.
EYOF 2022 Vuokatti -kisojen päänäyttämönä toimi Vuokatti, jossa kisattiin suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu.
Jääkiekko-ottelut pelattiin Kajaanissa, ja mäkihyppy sekä yhdistetty kisattiin Lahdessa. Koska Vuokatin kisakylä on kompakti, välimatkat hotellien, ravintoloiden ja suorituspaikkojen välillä voitiin kulkea jalan.
Olympic Agenda 2020 -ohjelman mukaisesti kaikissa kisa- ja majoituspaikoissa hyödynnettiin jo olemassa olevia rakennelmia, eikä mitään suorituspaikkoja rakennettu pelkästään EYOF-tapahtuman vuoksi.
– Suosimme hankinnoissamme lähituotteita, kierrättämistä ja uusiokäyttöä. Kaikki tapahtumaan hankittu materiaali joko käytetään kisaorganisaation tulevissa tapahtumissa, myydään, annetaan eteenpäin tai kierrätetään, Heikkinen kuvailee kisojen jälkeen.
Tapahtumalle luotiin myös Endurance Kainuu -niminen mobiilisovellus, jonka tarkoitus on pienentää esimerkiksi tulostettavien osallistujaohjeiden aiheuttamaa paperijätteen määrää.
– Maksuttoman sovelluksen kautta yleisö sai kisojen tärkeimmät infot ja aikataulut suoraan taskuun, eikä paperisia infolehtisiä tarvittu. Sama sovellus on tulevaisuudessa käytössä Kainuun Liikunnan vuosittaisissa massatapahtumissa, Heikkinen toteaa.
Kisoihin osallistuvat nuoret urheilijat olivat lajista riippuen vuosina 2003–2006 syntyneitä.
– Kisojen kantava teema oli ’nuoret ovat tulevaisuus’, joten halusimme näyttää, että suurtapahtumiakin pystyy järjestämään ympäristövastuullisesti. Samalla haluamme kannustaa nuoria taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan myös tulevaisuudessa, Heikkinen päättää.
EYOF 2022 Vuokatti -kisat olivat Suomen historian neljännet olympialipun alla kisattavat arvokilpailut: Helsingin kesäolympialaiset vuonna 1952 olivat ensimmäiset, Vuokatin Euroopan talviolympiapäivät vuonna 2001 toiset, ja Tampereen Euroopan kesäolympiafestivaalit vuonna 2009 kolmannet.
Kainuun Liikunnalle Ekokompassi-ympäristösertifikaatti
Kainuun Liikunnalle myönnettiin pari viikkoa ennen EYOF-kisoja Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sertifikaatti, joka on merkki ympäristöasioiden hoitamisesta ja kehittämisestä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän mukaisesti. Sertifikaatin myönsi Suomen luonnonsuojeluliiton Kinos Oy.
Ympäristösertifikaatin saaminen edellytti Ekokompassin kymmenen kriteerin täyttymistä. Kriteereihin kuului muun muassa, että Kainuun Liikunta sitoutuu noudattamaan toimintaansa koskevaa ympäristölainsäädäntöä ja -määräyksiä sekä laatii ympäristölupauksen.
Ekosport Kainuu -hanke
Ekosport Kainuu -hanke pyrkii vähentämään Kainuussa järjestettävien suurten kertaluontoisten ja vuosittain toistuvien liikuntamatkailutapahtumien aiheuttamaa ympäristö- ja ilmastokuormaa.
Hankkeen avulla lisätään ympäristövastuullisen tapahtumajärjestämisen osaamista alueen liikunta- ja kulttuuritoimijoiden keskuudessa.
Ympäristövastuullisen toiminnan myötä tavoitellaan myös positiivista kehitystä alueen liikuntamatkailutapahtumien osallistujamäärissä ja valtakunnallisessa tunnettuudessa.
Hankeaika on 1.8.2020-30.4.2022.
Ekosport Kainuu on Kainuun Liikunnan hallinnoima Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke. Hankkeessa mukana ovat myös Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi, Suomussalmen kunta, Sotkamon kunta ja Kajaanin kaupunki.