Ihmiset

Yhdessä: Valmentajan polku kulki Kainuuseen

Jylhät maisemat, neljä vuodenaikaa ja helppo arki vetivät Aki Ääpälän Kotkasta Kainuuseen.

"Metsän jylhät maisemat, neljä kunnollista vuodenaikaa ja se, että joka paikkaan on lyhyt matka".

Nämä ovat Aki Ääpälän listaamia vetovoimatekijöitä, joiden vuoksi Kotkanpoika suuntasi aikanaan Kainuuseen opiskelemaan.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajaksi opiskelevalla Ääpälällä ei ollut aiemmin muuta kosketusta Kainuuseen kuin tiukat kohtaamiset Kajaanin Junnu Hokin ja Kotkan Titaanien välillä Kajaanin jäähallilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikunta ja liikunnalliset elämäntavat ovat aina olleet merkittävä osa Ääpälän elämää. Alle kouluikäisenä Kotkan Titaaneissa alkanut aktiivinen jääkiekkoura päättyi U18-vaiheeseen, mutta sen jälkeen alkoi tavoitteellinen valmentajan polku, jota määrätietoinen nuori mies on kulkenut itseään vahvasti kehittäen ja omaa kutsumustaan kuunnellen.

Liikuntaneuvojaksi valmistuttuaan Ääpälälle jäi tutkinnon lisäksi käteen vahva tahto kehittää osaamistaan. Erityisesti valmennukseen liittyvä osaamisen kehittäminen ja valmennuksen tutkimus sekä teoreettisen tiedon hyödyntäminen osana valmennusprosessia kiinnostivat Ääpälää. Opinahjona Kajaanin ammattikorkeakoulu saa kiitosta opiskelijalta.

– Jo heti pääsykokeista alkaen täällä oli lämmin ja vastaanottava ilmapiiri.

Osana valmennuksen opintoja opiskelijat suorittavat syyslukukauden ajan kestävän kampusharjoittelun, jonka aikana oppimisympäristöinä toimivat Kajaanin urheilukampuksen lajivalmennuksesta vastaavat urheiluseurat ja tanssikoulu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kajaanin urheilukampuksen kehittämishankkeessa luotu kampusharjoittelu antaa opiskelijoille mahdollisuuden suunnitella, toteuttaa ja kehittää omaa valmennuksen osaamistaan tavoitteellisesti urheilevien nuorten parissa ja aidoissa työelämäympäristöissä, kertoo Kajaanin Ammattikorkeakoulun lehtori Joonas Rissanen.

Ääpälä kokee, että kampusharjoittelu oli yksi merkittävin opintojakso hänen opiskeluaikanaan: "tällaiselle käytännöntekijälle oli parasta, että pääsi koulussa opittua teoreettista osaamista toteuttamaan heti urheilijoiden kanssa käytännössä".

Jatkossa opiskelijoiden valmennusosaamisen kehittäminen syvenee entisestään, kun Kajaanin Ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajakoulutus vahvistaa yhteistyötä Vuokatin alueen kanssa ja osa opinnoista suoritetaan Vuokatissa.

– Aki on eriomainen esimerkki toimivasta yksilöllisestä opiskelijanpolusta ja siitä kuinka oma intohimo valjastetaan ammatilliseksi erityisosaamiseksi ja valtiksi työmarkkinoilla, yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa, näkee KAMKn Liikunnanohjaajakoulutuksen koulutusvastaava Kari Partanen .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppilaitos tarjoaa myös nykyaikaiset puitteet urheilijoiden testaukseen ja valmennuksen vaikutusten arviointiin. Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun Liikunnan testilaboratoriossa opiskelijat voivat suorittaa fyysisen kunnon ja kehonkoostumuksen mittauksia omille valmennettavilleen. Kampusharjoittelu oli muutenkin merkityksellinen opintojakso, ja Ääpälän tapauksessa avasi ovet työelämälle.

– Omalla kohdallani kampusharjoittelu toimi pitkänä työhaastatteluna, jonka aikana oli mahdollista osoittaa oma osaaminen ja motivaatio.

Tällä hetkellä Ääpälä työskentelee osa-aikaisena jääkiekon päävalmentajana U16-joukkueessa. Työnantaja Junnu Hokki 68 ry saa paljon kiitosta avoimesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta opiskelijoihin sekä seuran ja valmennuksen kehittämiseen.

– Täällä ei ole sellaista henkeä, että näin on aina tehty ja tehdään. Opiskelijoita tuetaan ja autetaan, eikä oleta, että yksin pitää selvitä, Ääpälä toteaa.

Vahvan ammatillisuuden ja työelämäyhteistyön lisäksi Ääpälä pitää merkityksellisenä, että Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelija huomioidaan yksilönä, ja jokaisen omaa henkilökohtaista opintopolkua ja tulevaisuuden ammattihaaveita tuetaan ja kuunnellaan. Ääpälä kokee, että Kainuu on luontoliikkujan paratiisi, ja täällä opiskelijat eivät huku massaan. Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia ja siihen kuuluva Kajaanin urheilukampus, alueen oppilaitokset sekä kunnat mahdollistavat tavoitteellisen urheilijan ja valmentajan polun Kainuussa yläkoulusta korkea-asteelle saakka.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla 29kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Jutun kirjoittaja Veera Valtanen toimii Kainuu Liikunta ry ssä seuratoiminnan ja kilpaurheilun asiantuntijana sekä projektipäällikkönä Kajaanin urheilukampus- kehittämishankkeessa.

Mikä

Urheilukampus

Kajaanin urheilukampus -kehittämishanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama ja Kainuun Liikunnan ja Kajaanin ammattikorkeakoulun hallinnoima. Hankkeen tavoitteena on kehittää alueellista akatemiatoimintaa ja työelämäyhteistyötä.

Urheilijan ja valmentajan polulle hakeminen Kainuussa/kevään 2022 yhteishaku toiselle asteelle ja korkea-asteelle:

perusopetuksen jälkeinen yhteishaku 22.2.-22.3.2022

korkea-asteen yhteishaku 16.3.-30.3.2022

Lisätietoja

www. vrua.fi

www.kajaaninlukio.fi

www.kao.fi

www.kamk.fi

www.liikuntateknologia.fi

Kotkasta Kajaaniin opiskelemaan tulleen Aki Ääpälän mielestä Kainuu on luontoliikkujan paratiisi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä