Paikallisuutiset

423 uutta koronatartuntaa kahdessa päivässä: Kainuun tartuntamäärät ovat edelleen korkeat

Kainuun koronatartunnat ovat edelleen korkealla tasolla. Keskiviikkona todettiin 228 ja torstaina 195 positiivista koronatestitulosta. Ilmaantuvuus on Kainuussa edelleen maan korkein eli 3085 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Kainuun sote tiedottaa, että tartuntoja on todettu useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sekä hoiva- ja hoitolaitoksissa.

Tässä tilanteessa Kainuun sote tekee muutoksia testaus- ja jäljityskäytäntöihin. Muutosten myötä altistuskaranteeniin tai tartunnan saaneiden eristykseen määrääminen tehdään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä, esimerkiksi hoitolaitoksissa. Näistä päätöksen tekee edelleen tartuntataudeista vastaava lääkäri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkossa tartunnanjäljitys kohdennetaan ensisijassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja toimintayksiköihin. Tällä pyritään osaltaan suojaamaan riskiryhmiä sekä turvaamaan palveluiden toimintaa.

Kainuun sote suosittelee koronakotitestien käyttöä koronavirukselle altistuneille ja henkilöille, joilla on lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita. Kotitesti kannattaa tehdä noin kaksi vuorokautta altistumisen jälkeen ja tarvittaessa toistaa 2 – 3 vuorokauden välein, jos oireita ilmenee.

Altistuneille suositellaan lisäksi omaehtoista kontaktien välttämistä viiden vuorokauden ajan. Mikäli kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi siten, että on vähintään kahtena päivänä oireeton. Sairausloma- tai työstäpoissaolotodistuksen voi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi työterveyshuollon lääkäri tai hoitaja.

Omaehtoiset toimet eivät, kuten ei myöskään kotitestitulos, oikeuta tartuntatautilain mukaisten etuuksien saamiseen, eikä sitä huomioida koronapassin merkinnöissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli henkilö tarvitsee todistuksen näitä varten, tulee tartunta varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Terveydenhuollon tekemää testiä suositellaan henkilöille, joilla on koronavirustartuntaan sopivia vaikeita oireita tai kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään, työskentelee sote-alalla tai tarvitsee tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan todistuksen.

EU:n koronatodistukseen eli niin sanottuun koronapassiin tulee huhtikuun alussa muutos sairastetun koronataudin osalta. Todistuksiin otetaan jatkossa mukaan positiiviset antigeenitestit. Testitulokset huomioidaan todistuksissa takautuvasti 1. lokakuuta 2021 tehdyistä tutkimuksista alkaen.

Jatkossa ei siis ole tarvetta varmentaa testitulosta PCR-testillä, vaan luotettavana testinä hyväksytään terveydenhuollossa otettu pikatestaus. Täyden rokotussarjan saaneilla koronapassi on voimassa, eikä sen vuoksi sairastetun koronan takia tarvita varmennettua testitulosta.

Kainuun sote suosittelee edelleen, että jokainen huolehtii terveysturvallisuusohjeiden noudattamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voimassa ovat seuraavat suositukset:

- Yleinen maskisuositus yli 7-vuotiaille julkisissa tiloissa tms. tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja

- Etätyösuositus mahdollisuuksien mukaan sekä tehostetut varotoimet työpaikoilla (esimerkiksi maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)

- Riskiryhmiin suojaaminen vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

- Terveysturvallisuusohjeiden huomiointi ja noudattaminen yksityistilaisuuksia järjestettäessä

- Matkustaessa varovaisuuden ja terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen

- Terveysturvallisuusohjeiden huomioiminen lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa

- Suositus on, että tilaisuuksiin ja harrastusryhmiin sekä töihin, kouluun ja päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä