Paikallisuutiset

Digitalisaatio tuo urheiluvalmennukseen uudenlaisia osaamistarpeita

Ihmisten arkeen sulautuu tänä päivänä yhä enemmän dataa ja teknologiaa. Viime aikojen merkittävin teknologinen kehitys, digitalisaatio, on poikkileikannut kaikkia toimialoja, eikä liikunnan ja urheilun pelikentät ole poikkeus näiden joukossa.

Liikunta-alalla mukana oleva teknologia kehittyy muun teknologian tavoin nopeasti. Uusia palveluita ja tuotteita ilmestyy ja otetaan käyttöön jatkuvasti. Dataa hyödynnetään ja kerätään entistä enemmän, jonka pohjalta eri yritykset tarjoavat uusia räätälöityjä palveluita niin organisaatioille kuin yksilöillekin.

Haastateltavana asiaan liittyen on Kajaanin ammattikorkeakoulun lehtori Joonas Rissanen (LitM). Rissanen opettaa Kajaanissa liikunnanohjaajaopiskelijoita fysiologiassa, kuormitusfysiologiassa ja valmennukseen liittyvissä opintojaksoissa. Haastattelun pääset katsomaan sekä kuuntelemaan tältä sivulta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haastattelussa Rissanen nosti esille erilaisia tärkeitä huomioita liittyen digitaalisuuden hyödyntämiseen valmennuksessa. Yksi tärkeä asia, joka ansaitsisi Rissasen mukaan isomman huomion on tietoturvaan liittyvät seikat. Urheilijoista kerättävä data on yleensä sensitiivistä henkilötietoa, ja urheiluseurojen tulisi huomioida tällöin EU:n tietosuoja-asetus ja sen asettamat kriteerit.

Digiosaamisen voidaan sanoa jo olevan osa tämän päivän urheiluvalmentajan osaamistarpeita. Tämä näkyy myös Kajaanin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajien valmennuksen opinnoissa. Opintojen aikana opetellaan keräämään, käsittelemään ja analysoimaan dataa niin, että sitä voidaan hyödyntää valmennusprosessissa.

Erilaisten sovellusten tai ohjelmien käyttö ei tule automatisoimaan valmentajan työtehtävää, vaan toimii hyvänä työkaluna perinteisen valmennuksen rinnalla. Vaikka valmennuksessa hyödynnettäisiin digitaalisia laitteita, sovelluksia tai ohjelmia, tulee valmentajan osata hyödyntää saatua dataa ja tiedostaa, kuinka datan antama tieto on saatu selville.

Katso koko haastattelu:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haastateltavana Joonas Rissanen, LitM, lehtori, Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kuvaus: Inka Sihvola

Editointi: Roosa Kananen

Vuoden 2023 aikana Kainuussa on toiminut Kainuun Liikunnan hallinnoima ESR-rahoitteinen Digisti Sporttia Kainuussa -hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää Kainuun alueen urheiluseurojen digi-, hallinto- ja valmennusosaamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keväästä 2023 alkaen koulutuksia on ollut tarjolla urheiluseuratoimijoille, ja syksystä 2023 alkaen hanke laajeni Kainuun urheiluvalmennuksen kehittämiseen.

Kainuun Liikunta

Koulutus

Maksuton koulutus kainuulaisille seuratoimijoille kehittämään omaa digiosaamista:

- tiistaina 21.11.2023 klo 17.00–18.00 Suomisport palvelu urheiluseuroille, Carita Riutta, asiakkuuspäällikkö, Suomen Olympiakomitea.

Hanke tarjoaa Kainuun alueen urheiluvalmentajille mahdollisuuden kehittää omaa digiosaamistaan. Koulutuksiin osallistuminen on maksutonta, ja niihin ilmoittautuminen on avoinna osoitteessa www.kainuunliikunta.fi. Koulutuksia järjestetään neljästä eri teemasta:

OSA 1: Kuormituksen ja palautumisen seuranta juniori- ja huippu-urheilussa, Joel Wenning, liikuntafysiologi (LitM) ja fysiikkavalmentaja, Firstbeat Technologies Oy. Koulutus on pidetty, mutta siitä on tallenne saatavilla.

OSA 2: Tiistaina 24.10.2023 klo 17.00–19.00 Nuoren urheilijan ravitsemuksen perusteet ja urheilijan terveyden tukeminen ravitsemusosaamisen näkökulmasta, Enni Hietavala, liikuntabiologian yliopistonlehtori, urheiluravitsemuksen asiantuntija.

OSA 3: Perjantaina 27.10.2023 klo 17.00–19.00 Psyykkisen valmennuksen viimeisin tieto, teoria ja työkalut, Antti Peltonen, psyykkinen valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Coach Master ja tietokirjailija PeltonenPerformance.

OSA 4: Torstaina 9.11.2023 klo 17.00–19.00 Fysiikkaharjoittelu ja omatoimiharjoittelun seuranta Teemu Leppämäki, Urheilufysioterapeutti (set.), manipulatiivinen fysioterapeutti, valmentaja VAT & VEAT.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Kirjoittaja on urheilutoiminnan kehittäjä Kainuun Liikunnassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä