Kolumnit

Eduskunnasta: Hölmöily voi viedä hengen

"Härskiksi mennyt nuorison toiminta mopomiiteissä. Virivehkeillä keulivat, polttavat kumia ja yrittävät hakea takaa-ajoja. Muut kuvaavat hölmöilyä. Miitissä tapahtuneita onnettomuuksia selvitteleviä ambulansseja ja poliisipartioita mentiin keula ilmassa ohi molemmilta puolin. Vauhti oli sellainen, että pelkäsimme jonkun kohta menettävän henkensä. Ryhmässä kaahaavat meinasivat osua toisiinsa, syöksyä muun yleisön sekaan tai viranomaisten päälle."

Oheinen teksti on suora lainaus Oulun poliisilaitoksen tämän viikkoisesta päivityksestä.

* * *

Jokainen meistä on oman aikansa lapsi ja nuori. Hölmöilyjä tapahtuu aina, mutta näyttää laajemminkin siltä, että liikennekulttuurimme on muuttumassa entistä turvattomammaksi ja onnettomuusalttius kasvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokainen hölmöilyn vuoksi menetetty ihmiselämä on liikaa, ja siksi haluaisinkin käynnistää laajempaa keskustelua siitä, mitä voisimme yhdessä kotien, viranomaisten, koulujen, nuorisopalveluiden, vapaaehtoisjärjestöjen ja monen muun toimijan kanssa tehdä asiantilan korjaamiseksi.

Liikenneturvallisuuden edistämisen ja toisia ihmisiä kunnioittavan ja arvostavan käytöksen palauttamiseen on tarvetta niin liikenteessä kuin muussakin elämässä.

* * *

Moporallin lisäksi ihmisten arkisessa elämässä kohdataan myös henkilöautorallia taajamissa ja asuinalueilla. Autojen poppivehkeet jumputtavat asutuskeskuksissa tehden monen vuorotyöläisen ja eläkeläisenkin elämästä helvettiä.

Kirjoitukseni tarkoitus ei ole moralisoida, sillä olen itsekin elänyt teini-iän ja nuoruuden omine hölmöilyineni, mutta toivoisin meidän yhdessä hakevan ratkaisuja, joissa nuorilla ja aikuisuuden kynnyksellä elävillä olisi paikkoja, missä harrastaa ajelua ja musiikin popitusta rauhassa ilman, että yleinen turvallisuus vaarantuu, tai desibelirajoja tarvitsee rikkoa asuinalueilla päivästä toiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tai löytyisikö yhdessä jotain muutakin tekemistä kuin päätyminen hengenvaarallisiksi yltyviin mopomiitteihin ja vauhdilla kiitäviin bassojumputuksen vauhdittamiin autoletkoissa ajamiseen?

* * *

Olen omassa nuoruudessani elänyt ne hetket, joissa iloisten viikonloppujen jälkiä siivotaan viranomaisten toimesta ja hautuumaalle lasketaan useampikin nuoren, elämää täynnä olleen ihmisen maallinen tomumaja.

Ennen kuin näitä elämän pysäyttäviä tapahtumia tulee jälleen lisää, toivon, että heräämme yhdessä keskustelemaan ja toimimaan niin, että turvallisia ratkaisuja mopomiitteihin ja popituskohtaamisiin voidaan järjestää ja liikenneturvallisuudestakin keskustella rakentavasti niin nuorison kuin aikuistenkin kanssa.

Kirjoittaja on suomussalmelainen vasemmistoliiton kansanedustaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä