Kolumnit

Eduskunnasta: Huominen turvataan lapsiamme tukemalla

Lapset ovat rikkaus. Se, miten suhtaudumme lapsiimme ja nuoriimme, määrittelee tulevaisuutemme. Meidän on ruokittava heidän rohkeuttaan ja unelmiaan ja varmistettava jokaiselle lapselle turvallinen ja välittävä kasvuympäristö, josta maailmalle ponnistaa.

Vaikka korona alkaa rokotusten edistyessä jossain määrin siirtyä enemmän taka-alalle ajatuksissamme, on pandemia-ajan pitkä varjo yhä päällämme. Etenkin lapsille ja nuorille koronan aiheuttama epävarmuuden, eristyksen ja huolen aika on ollut raskas taival. Juuri nyt on tärkeää varmistaa kaikin keinoin, että lapsemme ja nuoremme pääsevät takaisin kiinni mahdollisimman normaaliin arkeen.

* * *

Saimme hallituksessa viime viikolla valmiiksi Suomen ensimmäisen kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman. Olemme päättäneet yhteensä 30 toimenpidettä, joilla vahvistetaan ja turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimenpiteissä muun muassa kehitetään lasten ja nuorten mielenterveystyötä kartoittamalla niin parantamisen paikat kuin hyvät käytänteet ja laaditaan toimintasuunnitelma päihteillä oireilevien lasten ja nuorten tukemiseksi. Lisäksi tuemme kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevia lapsia löytämään turvallisten harrastusten pariin pilotoimalla etsivää harrastustoimintaa yhdessä nuorisotyön kanssa.

Lastensuojelun on nimensä mukaisesti kyettävä suojaamaan ja auttamaan lasta silloin, kun muut elämän turvaverkot antavat myöten. Jos lastensuojelutyön ammattilaisella on vastuullaan liian monta apua tarvitsevaa, ei lapsi saa tarvitsemaansa aikaa ja huomiota. Päätimme hallituksessa niin ikään viime viikolla esittää vähimmäismitoitusta lastensuojelun sosiaalityöhön. Asteittain kiristyvän mitoituksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

* * *

Tulevissa aluevaaleissa valittavat päättäjät ovat paljon vartijoina myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin suhteen. Heiltä kysytään kykyä ja halua valvoa, että lasten ja nuorten palvelut tavoittavat oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti. Lisäksi on pidettävä huoli siitä, että näitä arvokkaita palveluja tuottavat ihmiset voivat hyvin.

"Apua on saatava tarvittaessa, asuipa missä päin Suomea tahansa."

Meille demareille aluevaaleissa on kyse juuri ihmisten tasa-arvoisesta oikeudesta hyvään hoitoon ja laadukkaisiin palveluihin. Apua on saatava tarvittaessa, asuipa missä päin Suomea tahansa. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että yhteiskuntamme tärkeimmät palvelut kantavat ja tavoittavat hädän hetkellä niin lapsen kuin aikuisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien oululainen kansanedustaja ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä