Kolumnit

Eduskunnasta: Kajaaniin tarvitaan ensihoidon koulutusvastuu

Olemme viime aikoina lukeneet lehtien palstoilta ensihoidon haasteista ja mahdollisista muutoksista. Rahoitus on ikuinen haaste, mutta osaavia tekijöitä tarvitaan myös aina lisää. Kainuussa olisi tarvetta ensihoitajien koulutuksen käynnistämiselle.

Kainuuseen tarvitaan Kajaanin ammattikorkeakoululle ensihoidon koulutusvastuu. Ammattikorkeakoulustamme löytyy vahvaa sosiaali- ja terveysalan osaamista, joten olisi luontevaa, että ensihoitajakoulutusta löytyisi Kainuusta. Koulutetuilla ensihoitajilla olisi myös sairaanhoitajan pätevyys olemassa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun toiminta-alueeseen kuuluu Kainuun ohella Koillismaa ja kuntia eteläisestä Pohjois-Pohjanmaasta. Koko tällä alueella on huutava pula ensihoitajakoulutuksen tuomalle osaamiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensihoito alana on edelleen vetovoimainen. Koulutus on suosittua koko maassa ja koulutukseen pääsee sisälle vain pieni osuus hakijoista. Koulutus vetäisi hakijoita varmasti myös Kainuun ulkopuolelta. Pohjois-Pohjanmaalta, Lapista ja muualta Suomesta. Yleensä korkeakoulutetuista suurin osa työllistyy alueelle, jääden myös asumaan sinne.

Lainsäädännön ja palvelurakenteen muutokset lisäävät ensihoitajien tarvetta. Ensihoitajien toimenkuva on laajentunut akuutista ensihoidosta myös ensihoitopalveluiden ulkopuolisiin tehtäviin.

Pitkien etäisyyksien maakunnissa kuten Kainuussa ensihoitajat pystyvät tukemaan terveyskeskusten akuuttitoimintoja ja heidän osaamisensa mahdollistaa yksinkertaisten, ennalta suunniteltujen lääketieteellisten hoitotoimenpiteiden toteuttamista potilaiden kotona.

Ensihoitajien toimenkuvan laajeneminen ei tietenkään saisi tarkoittaa kiireellisten tehtävien hoitamisen hidastumista. Ensihoidon lakisääteisten tehtävien pitää olla edelleen kirkkaasti ensimmäisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitotyön osaajista on suuri pula, joten uskoisin uuden suositun koulutuksen helpottavan hoitoalan ammattilaisten saantia alueelle. Meillä on myös alati kasvava tarve ensihoitajille ja ensihoidon osaamiselle Kainuussa. Kuten tiedämme, kainuulaiset ikääntyvät nopeaa tahtia ja tekijät eläköityvät.

Ensihoitajat luovat arjen turvallisuutta tulemalla paikalle, kun hätä on suurin. Se ei saa ainakaan kaatua osaajien puutteeseen. Koskaan emme voi milloin tarvitsemme apua joissain päin Kainuun kolkkaa.

Toivon todella, että opetus- ja kulttuuriministeriössä asiaan paneudutaan ja Kajaanin ammattikorkeakoululle annetaan koulutusvastuu ensihoidon osalta.

Kirjoittaja on kuhmolainen keskustan kansanedustaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä