Viihde

Ei suuri tähti vaan pieni legenda – dokumentissa countryn tuntemattomasta boheemista on persoonallista särmää

Blaze Foley, jeesusteippimessias

★★★★ Kirjallisuuden ja kuvataiteen tapaan musiikkimaailmaan mahtuu unohtuneita lahjakkuuksia, sellaisia van Gogheja, jotka "löydetään" vasta heidän aktiiviuransa tai kuolemansa jälkeen.

Elokuvana tai dokumenttina on aikaisemmin kerrottu muiden muassa yhdysvaltalaisten Rodriguezin ja Ike Whiten uskomattomat tarinat, ja nyt on vuorossa Blaze Foley (1949-1989). Hänen stoorinsa on vähintään yhtä kosminen.

Texasilainen Foley oli laitapuolen countryn tuntematon boheemi: rakastettava hullu ja ontuva juoppo. Eksentrikko kulki siinä määrin omia polkujaan, ettei halunnut olla edes pieni osanen musiikin bisneskoneistossa. Omien sanojensa mukaan hän tahtoi tulla legendaksi, ei tähdeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuvaava nimi

Yle Teeman lauantai-iltaa voi luonnehtia Foley-teemaillaksi.

Ensin tulee Ethan Hawken gonzo-elokuva Blaze (2018) ja sitten Kevin Triplettin henkilödokumentti Blaze Foley, jeesusteippimessias (2011). Jälkimmäinen saa Suomessa vihdoin televisioensi-iltansa.

Nimi on kuvaava. Blaze Foley oli sekä artistina että ihmisenä kuin ilmastointiteipin avulla kasassa pysynyt maailmanpelastaja, joka ei lopulta kyennyt pelastamaan edes itseään. Hän kuoli niin kuin oli elänytkin, puolustaessaan heikompaansa.

Ystävät hautasivat Foleyn jeesusteippiin käärityssä arkussa. Tarinan mukaan paras kaveri, vainajaa paljon tunnetumpi laulaja-lauluntekijä Townes Van Zandt kävi kuitenkin myöhemmin kaivamassa haudan auki saadakseen unohtuneen kitarapanttikuitin ruumiin ylle puetun pikkutakin taskusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jeesusteippimessias etenee perusdokumentin kaavalla, jossa piilee silti persoonallista särmää.

Vaikka Foleyn vaiheet olivat traagisia, aika usein ne myös naurattavat.

Yle Teema & Fem 23.1. klo 22.05, Yle Areena

Ledenda vasta kuoltuaan. Blaze Foleyn tuntemattomista lauluista tunnetuimpia ovat 1970-1980-luvuilla tehdyt Clay Pigeons, If I Could Only Fly ja Big Cheeseburgers & Good French Fries. Monet levyistään ja nauhoituksistaan hän kadotti, mutta myöhemmin niitä on löydetty ja julkaistu.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä