Ulkomaat

EU sai uuden ilmastotavoitteen – hiilidioksidipäästöjä leikataan ainakin 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä

EU-maat saivat perjantaina sovittua unionin uudesta ilmastotavoitteesta. Edellinen yö oli mennyt neuvotteluissa.

EU-johtajat sopivat, että kasvihuonekaasupäästöjä leikataan ainakin 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Lähtötasona pidetään vuoden 1990 päästöjä. Aiempi tavoite oli vähentää päästöjä 40 prosenttia tällä vuosikymmenellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden tavoitteen on määrä luotsata EU saavuttamaan nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Tutkijoiden mukaan viimeistään tuolloin pitäisi suuret ilmastoratkaisut olla tehtynä, jotta vältytään ilmastonmuutoksen katastrofaalisilta seurauksilta.

– Eurooppa johtaa taistelua ilmastonmuutosta vastaan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi Twitterissä.

Uutta ilmastotavoitetta pidetään poliittisena kompromissina. Pääasiassa läntiset ja pohjoiset EU-maat haluavat kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, kun taas itäisissä valtioissa teollisuus on riippuvaista kivihiilestä ja päästöleikkauksiin halutaan ehtoja.

Puola jäi yksin vaatimaan aamunkoittoon asti sopimusta, joka takaisi, että rahoitusta EU:n hiilidioksidimarkkinoilta köyhemmille maille ei vähennettäisi. Puola myös halusi, että tulevaisuuden maakohtaiset päästötavoitteet asetettaisiin kunkin maan bruttokansantuotteen perusteella. Se olisi tarkoittanut, että vähemmän vaurailta mailta olisi vaadittu pienempiä leikkauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

EU-maiden enemmistö kuitenkin vastusti Puolan vaatimuksia, koska ne tekisivät tyhjäksi komission yksityiskohtaiset toimenpide-ehdotukset siitä, miten ilmastotavoitteeseen päästäisiin.

Komissio ehdottaa muun muassa pikaista siirtymistä sähköllä kulkeviin ajoneuvoihin ja EU:n hiilidioksidimarkkinoiden uudistamista.

EU:n uusi päästötavoite – ainakin 55 prosentin vähennys – tarvitsee vielä Euroopan parlamentin. Parlamentti on aiemmin kannattanut vieläkin kunnianhimoisempaa, 60 prosentin leikkaustavoitetta.

Ympäristöjärjestö Elokapina osoitti mieltä EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa vastaan Helsingissä marraskuussa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä