Kotimaa

Hallitusohjelma julkaistaan perjantaina – "Freedom!" kaikui Säätytalon yläkerrasta, kun seitsemän viikon saatiin pakettiin

Suomi saa uuden hallituksen, jonka muodostavat kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja kristillisdemokraatit.

Asia varmistui myöhään torstai-iltana, kun puheenjohtajapöytä vahvisti neuvottelujen tulokset ja puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.) kertoivat neuvottelujen päättyneen.

Lisäksi puheenjohtajat päättivät illalla vielä salkkujaosta. Tarkempia tietoja tulevista ministereistä ei vielä ole lukuun ottamatta Orpoa, josta tulee pääministeri ja Purraa, josta tulee valtiovarainministeri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Henriksson jatkaa ministerinä, mutta hänen salkkunsa vaihtunee. Essayahista tulee niin ikään ministeri. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Essayahille sovitellaan maa- ja metsätalousministerin tehtävää.

Hallitusohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan perjantaina iltapäivällä. Tämän jälkeen tulevat hallituspuolueet hyväksyvät ohjelman vielä omissa puolue-elimissään.

Todennäköisesti jo ensi viikolla Sanna Marinin (sd.) toimitusministeristö eroaa, ja Orpon hallitus astuu valtaan, kun tasavallan presidentti nimittää uuden hallituksen.

Ennen kuin puheenjohtajat viimeistelivät neuvottelut, sai viimeinen reformipöytä eli talouspöytä työnsä valmiiksi noin yhdeksältä illalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän jälkeen muun muassa suuri veroratkaisu ja talouden kokonaiskuva kävi vielä puheenjohtajien pöydässä.

Anna-Maja Henriksson (r.) ja puolueen ministeriryhmän erityisavustaja Anders Portin Säätytalolla torstaina.

"Tuli se sieltä"

Näin Orpo kommentoi illalla hallitustuloksen syntymistä.

– Noin 40 päivää ollaan oltu neuvottelemassa, ratkottu asioita, rakennettu Suomelle hyvä hallitusohjelma ja välillemme luottamusta, Orpo sanoi.

Hän kiitteli vuolaasti kaikkia puheenjohtajakollegoidensa lisäksi kaikkia asiantuntijoita ja neuvottelijoita pitkästä urakasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen ylpeä siitä, että vaikeiden asioiden äärellä on löydetty yhteinen sävel. Ei ole ollut helppoa, mutta meitä neljää yhdistää halu panna Suomi kuntoon.

– Ei hullummalta tunnu, Purra naurahti ja yhtyi Orpon kiitoksiin.

– On tämä ollut kovaa hommaa, jokaisen puolueen kymmenet neuvottelijat ovat tehneet kovaa työtä. Kiitos kaikille, hän jatkoi.

Samaa sanoivat myös Henriksson ja Essayah.

– Onneksi meidän neuvottelijoiden ei tarvitse enää huomenna aamulla tulla tänne, vaikka täällä onkin meistä pidetty hyvää huolta, Henriksson totesi.

Essayah kiitteli kaikkien muiden lisäksi erikseen vielä Orpoa tämän sovittelevasta tavasta johtaa neuvotteluja.

– Vaikka on meilläkin omat vaikeutemme näissä neuvotteluissa olleet, Essayah muistutti.

Sari Essayah uskoi jo torstaiaamuna, että valmista kyllä syntyy vielä saman päivän aikana.

Yksityiskohtien kanssa joudutaan vielä odottamaan

Puheenjohtajat kehottivat myöhään illalla pitämässään tiedotustilaisuudessa mediaa malttamaan vielä hallitusohjelman yksityiskohtien kanssa.

– Niin tylsää kuin tämä onkin, niin vielä pitäisi vuorokausi malttaa. Kerromme sitten kaikki perjantaina, Orpo toppuutteli.

Myöskään ministerisalkkujakoon eivät suostuneet sanomaan muuta kuin, että salkkujaosta sovittiin aivan viimeisenä.

– Ei siinä kovin kauaa mennyt, Purra kertoi.

Orpon mukaan torstaina ei lopulta ollutkaan mitään suuria solmuja ratkottavaksi, ainoastaan verotuksen kokonaisuus piti puristaa kokoon.

Sen jälkeen talouspöytä kursi vielä kokoon säästöt ja muut talouden sopeuttamiseen tarkoitetut toimet.

– Kyllä nyt hyvältä tuntuu. Olemme ennen juhannusta lopulta maalissa, jos tulevat prosessit menee kaikki hyvin, Orpo viittasi vielä tuleviin päiviin ennen kuin tasavallan presidentti nimittää hallituksen.

Rikka Purra (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) alkoivat torstaina olla jo yhtä hymyä, kun hallitusneuvottelut vetelivät viimeisiään.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä