Kotimaa

Juhannussaunan alkulöylyt jatkuivat eduskunnassa: "Se ei tule meille yllätyksenä, että jokaista leikkausta tulee joku kritisoimaan"

Tuore pääministeri Petteri Orpo joutui vääntämään eduskunnassa ennen kuin pääsi hakkaamaan halkoja juhannussaunaan.

Juhannussaunan alkulöylyjä käytiin eduskunnassa, kun oppositio jatkoi hallitusohjelman vihtomista.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo arvioi, etteivät pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) tiedä, miten leikkauskohteiksi aiotut asumistuki ja toimeentulotuki toimivat.

– Asumistukileikkaukset ja suojaosan poisto suoraan ajavat ihmisiä pois pienipalkkaisista töistä toimeentulotuelle, joka ei kannusta, suorastaan lannistaa ja pakottaa ihmiset olemaan ottamatta vastaan töitä, Saramo sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Orpo vakuutti, että sosiaaliturvan uudistuksia edeltävät arviot niiden vaikutuksista. Hän muistutti hallitusohjelman keskeisen tavoitteen olevan, että velkaantuminen saadaan pysähtymään. Orpon mukaan hyvinvointiyhteiskunta joudutaan unohtamaan, jos velan määrä asiantuntija-arvioiden mukaan ylittää bruttokansantuotteen eli talouden koon tulevalla vuosikymmenellä.

– Me huolehdimme siitä, että tässä maassa kaikki pysyvät mukana, mutta pitää pysyä mukana myös ensi vuosikymmenellä, Orpo sanoi.

Risikko: ”Pysykää pinnalla”

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) kannatti julkisen talouden tasapainottamista, mutta sanoi hallituksen omilla toimillaan kasvattavan julkisen talouden vajetta.

– Te määrätietoisesti kevennätte hyvätuloisten verotusta, joka heikentää julkista taloutta. Te kevennätte fossiilisten tuontipolttoaineiden verotusta, joka heikentää julkista taloutta. Tämän takia nämä teidän puheenne julkisen talouden tasapainottamisesta ja siitä, että sen verukkeella pitää Suomen heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä leikata, eivät kuulosta täysin uskottavilta, Tynkkynen sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tukiremontista vastaava sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi, että uudistukset ja leikkaukset tullaan toteuttamaan niin, että niissä korostetaan tukien kohdentumista eniten tarvitseville.

Purra puolestaan sanoi, että asumistukisummia valuu pääkaupunkiseudun korkeisiin vuokriin ja asuntosijoittajille. Hän luonnehti, että salikeskustelun perusteella niin oppositio kuin hallitus ovat huolissaan julkisen talouden korjaamisesta, mutta ainoan eron olevan siinä, että hallitus uskaltaa sen tehdä.

– Se ei tule meille yllätyksenä, että jokaista leikkausta, jokaista sopeutustoimea, jokaista rakenteellista uudistusta tulee joku kritisoimaan niin tässä salissa kuin sen ulkopuolellakin. Me olemme siihen valmiit, koska me olemme sitoutuneet tämän isänmaan talouden korjaamiseen, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin hyvinvointijärjestelmä, Purra sanoi.

Keskustelu viime viikolla valmistuneesta hallitusohjelmasta alkoi eduskunnassa keskiviikkona. Keskustelun pohjalta on tarkoitus äänestää ensi viikon keskiviikkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä odottaessa varapuhemies Paula Risikko (kok.) toivotti kansanedustajille hyvää juhannusta, sillä asian käsittely taukoaa viikonlopuksi.

– Pysykää pinnalla, Risikko sanoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä