Kotimaa

Käärijä valloitti Euroopan, muttei raateja

Käärijä oli eurooppalaisten ja muualta maailmasta äänestäneiden suosikki. EPA-EFE/ADAM VAUGHAN Kuva: ADAM VAUGHAN

Käärijä villitsi Euroopan, mutta se ei lopulta riittänyt Euroviisujen voittoon.

Ruotsi oli ammattilaisraatien ylivoimainen suosikki, ja se yhdistettynä yleisöäänten toiseen sijaan riitti varmistamaan voiton.

Toiseksi tullut Suomi jyräsi yleisöäänestyksen voittoon saaden täydet 12 pistettä yhteensä 18 maasta. Ruotsille ei hellinnyt yleisöltä yhtään 12 pisteen pottia.

Liverpoolin viisuareenalla kaikuivat pisteiden julkistamisen aikana huudot "Käärijä" ja "Cha cha cha" niin, että juontajat joutuivat useaan kertaan rauhoittelemaan yleisöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Totta kai se tuntuu hyvältä, mutta siinä vaiheessa, kun tajuat, että et voita, niin ei sekään täysin lievitä oloa, Käärijä eli Jere Pöyhönen kuvaili finaalin jälkeen tunteitaan yleisön tuesta.

– Sanoin medioille, frendeille ja perheelle, että voitan tämän, ja en voittanut. Olen vähän pettynyt, mutta elämä jatkuu.

Haluan vain halata heitä ja sanoa, että rakastan heitä.“ -Jere Pöyhönen

Käärijä saapui finaalin jälkeen suomalaistoimittajien eteen silminnähden pettyneenä.

– Rehellisesti sanottuna vähän harmittaa, koska se, mitä lähdin hakemaan, oli voitto. Totta kai täytyy olla ylpeä tästä suorituksesta, Pöyhönen sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen tosi huono häviäjä, myönnän sen.

Käärijän sijoitus on Suomen paras sitten Lordin voiton vuonna 2006. Suomenkielinen kappale ei ole koskaan sijoittunut Euroviisuissa yhtä korkealle.

– Olen antanut kaiken, mitä sydämestäni lähtee. Olen antanut kaikkeni tähän juttuun. Olen halunnut, että Suomen kansa olisi ylpeä minusta, ja toivon että he ovat. Ymmärrän, jos he eivät ole, kun en voittanut, Pöyhönen sanoi.

Hän aikoi jatkaa iltaa perheen ja ystävien seurassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluan vain halata heitä ja sanoa, että rakastan heitä.

Musiikkialan ammattilaisista koostuvia raateja kritisoitu viime vuosina

Ruotsia edusti Loreen tyylikkäällä popkappaleella Tattoo.

Loreen on voittanut Euroviisut aiemmin vuonna 2012 kappaleella Euphoria. Hän on Irlannin Johnny Loganin jälkeen vasta toinen artisti, joka on voittanut laulukilpailun kahdesti.

Laulaja sanoi pian voiton ratkeamisen jälkeen, ettei ollut vielä täysin tajunnut tapahtuneen historiallisuutta.

Euroviisuvoitto on Ruotsille seitsemäs. Ruotsi ja Irlanti jakavat nyt kärkipaikan voittotilastossa.

Kaksi pitkän linjan suomalaista euroviisufania suhtautuvat viisut ratkaisseisiin tuomariääniin kriittisesti.

Euroviisuja yli 40 vuotta seurannut toimittaja Anna Muurinen sanoo, että kilpailusta jäi kaksijakoiset tunnelmat, vaikka tulos oli hieno.

– Raateja on kritisoitu viime vuosina, ja nyt tuntuu selvästi, että niiden tarkoitus on tehdä euroviisumusiikista mahdollisimman geneeristä. Kaikki poikkeamat linjasta torpataan.

Suomen Euroviisuklubin puheenjohtaja Jouni Pihkakorpi on samoilla linjoilla.

– Jos miettii koko systeemiä ja äänestyskäytäntöä, muutaman hengen raadeilla on paljon valtaa kävellä yleisön yli. Petyin siihen, miten raadit äänestivät, Pihkakorpi sanoo STT:lle.

Raadit koostuvat musiikkialan ammattilaisista.

Kun Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006, voittaja ratkaistiin vielä suoralla yleisöäänestyksellä.

– Raatien tarkoitus oli aikoinaan nostaa euroviisulaulujen tasoa. Niillä haluttiin nimenomaan torpata villit kansan suosikit, jotta lauluissa olisi jotain muutakin arvoa, Muurinen sanoo.

EBU:ssa pitää Muurisen mukaan päättää, halutaanko Euroviisuilta suuria tunteita ja erilaisuutta vai selkeitä radiopop-iskelmiä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä