Mielipiteet

Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen Marika Tuomela: Nainen ei ole synnytyskone eikä makuuhuoneaktiviteeteista puhuminen kuulu aluevaltuustoon

Kainuun aluevaltuuston kokouksessa (4.4.) kuultiin hätkähdyttävän sovinistinen mielipide kristillisdemokraattien valtuutettu Jaakko Mikkolalta . Keskustelu oli kääntynyt juuri meneillään olevaan hoitajien oikeutettuun ja lailliseen lakkoon, kun Mikkola totesi seuraavasti: "Joka alalla Suomessa alkaa olemaan työvoimapula ja syy on meillä meissä itsessämme, kun emme halua synnyttää. Tähän tietenkin liittyy sekin että satojatuhansia suomalaisia ei ole saanut syntyä aborttilain takia viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana."

Mikkola julisti lopuksi, että "nyt pitäis sinne makuuhuoneen puolelle saaha sitä aktiviteettia."

Kommentti herätti valtuustossa pöyristystä: makuuhuoneaktiviteeteista puhuminen ei kuulu aluevaltuustoon, eikä naisten alentaminen pelkiksi synnytyskoneiksi ole millään mittapuulla asiallista. Huomautuksestani huolimatta Mikkola ei perunut puheitaan eikä osoittanut katumusta. Sen sijaan naiset yli puoluerajojen kiittivät minua vastalauseestani Mikkolan ala-arvoiseen kommenttiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikkolan ulostulosta ei voi olla huomaamatta naisten syyllistämistä työvoimapulasta ja matalasta syntyvyydestä. Ilmeisesti Mikkolan mielestä naisvaltaisen sote-alan lakkoilijat ja kylttien kanssa teillä marssimassa nähdyt naiset saavat syyttää itseään alalla olevasta työvoimapulasta, he kun eivät ole ymmärtäneet olla kotona synnyttämässä uusia hoitajia työkoneistoon jatkamaan äitiensä viitoittaman kutsumustyön parissa, nöyrästi puurtaen.

Irvokasta jopa ajatuksena, eikö vain?

Työvoimapula ja matala syntyvyys ovat oikeita ongelmia. Mutta naisten syyllistäminen niistä ei ole todellakaan ratkaisu. Syntyvyyden hiipumiseen on monta syytä: epävarma maailmanaika, taloudelliset näkymät, huoli työstä ja toimeentulosta tai vaikeudet tulla raskaaksi. Jos pienestä palkasta jää käteen vuosi vuodelta pienempi osa, miten sillä elättäisi lapsen?

Ja mitä aborttilakiin tulee, naisilla on oikeus päättää omasta kehostaan, tulla raskaaksi tai olla tulematta. Se ei ole, luojan kiitos, Jaakko Mikkolan asia. Jokainen lapsi ansaitsee saada syntyä haluttuna ja rakastettuna. Ketään ei tule pakottaa äidiksi vastoin tahtoaan. Ei tarvitse isojakaan mielikuvituksen lahjoja kuvitellakseen millaista voisi pahimmillaan olla ei-toivottu lapsi. Varoittavia esimerkkejä lasten kokemasta kaltoin kohtelusta, sekä fyysisestä että psyykkisestä väkivallasta, ei tarvitse kaukaa etsiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tahdon uskoa, että Suomen kaltaisessa maassa naisilla on rauha elää omilla ehdoillaan ja tehdä omat päätöksensä ilman tuomitsemista tai syyllistämistä. Yleinen mielipide tuomitseekin vahvasti ja yksimielisesti naisiin kohdistuvan syrjinnän ja häirinnän, kuten olemme juuri nähneet esimerkiksi Mika Lehtimäen tapauksessa. En tule yhdessäkään tulevassa kokouksessamme suvaitsemaan naisten ja tyttöjen oikeuksien polkemista, vähättelemistä, syyllistämistä, enkä halventamista. En nyt enkä tulevaisuudessa.

Valtuuston kokous on julkinen ja se on löydettävissä kokonaisuudessaan YouTubesta.

Jaakko Mikkolan puheenvuoro on kokouksen loppupuolella.

Marika Tuomela

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen,

Kainuun Perussuomalaiset ry:n toinen varapuheenjohtaja,

ev.lut. kristitty ja äiti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä