Kulttuuri

Kapellimestari, säveltäjä, viulisti Jaakko Kuusisto on kuollut 48-vuotiaana

Kuusisto sai aivokasvaindiagnoosin kesällä 2020.

Kapellimestarina, säveltäjänä ja viulistina tunnettu Jaakko Kuusisto on kuollut. Muusikon keskiviikkona tapahtuneesta kuolemasta kertoi muun muassa hänen veljensä Pekka Kuusisto Facebookissa.

Vuonna 1974 syntynyt Kuusisto oli kuollessaan 48-vuotias. Hän sai aivokasvaindiagnoosin heinäkuussa 2020.

Tammikuun alussa Pekka Kuusisto kertoi veljensä sairauden edenneen uuteen vaiheeseen, ja että Jaakko Kuusisto joutuisi luopumaan töistään ja edustustehtävistään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusiston musiikillinen ura käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi Kuusistolle Pro Finlandia -mitalin vuonna 2017.

Tuottelias säveltäjä ja ahkera levyttäjä

Kuusisto oli yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja.

Hänen lähes 40 opuksen laajuinen sävellystuotantonsa muodostuu kamari- ja laulumusiikista, orkesteriteoksista ja konsertoista, elokuvamusiikista sekä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tilaama Jää , joka perustuu kirjailija Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen Finlandia-palkittuun romaaniin, kantaesitettiin tammikuussa 2019 ja oli suuri yleisömenestys.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskeisen osan Kuusiston viimeisintä tuotantoa muodostavat konsertot. Hänen viimeisin kantaesityksensä oli Arto Norakselle sävelletty sellokonsertto, joka kuultiin Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa 2019.

Musiikillinen ura ulkomailla ja Suomessa

Kuusisto esiintyi uransa aikana solistina sekä kamarimuusikkona. Hänen toimenkuvaansa kuului myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla, kuten Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiminen.

Oopperakapellimestarina hän työskenteli muun muassa Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla. Kuusisto toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina vuosina 1998–2012 sekä Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksystä 2018 alkaen.

Lisäksi hän työskenteli Minnesotan orkesterin, Sydneyn sinfoniaorkesterin, Ottawan National Arts Centre Orchestran sekä useiden muiden kansainvälisten ja suomalaisten orkestereiden johtajana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuttu taiteilija Kuhmon Kamarimusiikissa

Kuusisto oli tuttu osallistuja Kuhmon kamarimusiikissa niin muusikkona kuin säveltäjänä. Hänen Play II -teoksensa kuuluu tällä viikolla Kuhmon kamarimusiikin 8.-luokkalaisille tarjoaman konsertin ohjelmaan. Keskiviikon konsertit olivat Kuusamossa ja torstaina Kuhmossa.

– Päivällä soitettiin Kuusamon taidetestaajien konserteissa kahteen kertaan Jaakko Kuusiston Play II. Ennen illan viimeistä konserttia kuultiin Jaakon poismenosta. - - - Kiitos Jaakolle tämän päivän ja monista muista kauniista hetkistä, hyvää matkaa, luki Kuhmon Kamarimusiikin Facebook-päivityksessä illalla.

Kuusisto vieraili Oulu Sinfonian kanssa Kajaanin Kaukametsässä viime joulukuussa ja johti joulukonsertissa Tšaikovskin Pähkinänsärkijän.

Jaakko Kuusisto kuvattuna oopperatalossa 2019 ennen hänen säveltämänsä Jää-oopperan ensi-iltaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä