Kolumnit
Kolumni: Uusia haasteita uuteen vuoteen – miksi teemme uudenvuodenlupauksia?
Joulu on taas ohi. Olo tuntuu haikealta, kun tietää, ettei hetkeen tapahdu mitään erityistä.
Aika ei aina anna mahdollisuutta jäädä nauttimaan aidosti tärkeistä hetkistä. Joulun ei mielestäni tarvitse kuitenkaan päättyä sormia napsauttamalla, eikä keväänkään tarvitse kiirehtiä.
Joulukuun jälkeen tammikuu tuntuu melko tyhjältä. Tammikuu on minulle yleensä juurikin harmaa ja tylsä kuukausi, jonka aikana kerään joulukoristeet pikkuhiljaa pois ja toivon, ettei pakkanen paukkuisi aivan tuhottomasti.
Tammikuu toki tarjoaa puhtaan pöydän ja motivoi toteuttamaan uudenvuodenlupauksia. Vuoden alussa on hyvin tavallista aloittaa tipaton tammikuu tai terveellinen ruokavalio. Joku päättää viedä treenaamisen uudelle tasolle tai aloittaa uuden harrastuksen.
Olen tehnyt elämäni aikana muutamia uudenvuodenlupauksia, jotka ovat liittyneet parempien arvosanojen tavoitteluun ja terveellisten elämäntapojen ylläpitämiseen.
Jouluhössötyksen jälkeen elämään saattaa luonnollisesti kaivata jotain uutta.
Löysin netistä valtavan määrän ohjeita, joita voi hyödyntää uudenvuodenlupausten tekemisessä ja toteuttamisessa.
Kodin Kuvalehden jutussa (2018) psykologi Nina Pyykkönen ei kannusta tekemän liian ankaria uudenvuodenlupauksia, jos niiden toteuttaminen tuntuu vaikealta. Ylen vuonna 2017 julkaistussa jutussa psykologi Satu Kaski sen sijaan uskoo, että unelmoiminen ja riman asettaminen korkealle motivoi lupausten toteuttajaa.
Sisällöntuottaja Miisa Grekov pohti vastikään Instagramissa uutta vuotta ja sanoi, ettei asioiden välttämättä tarvitse muuttua vuoden vaihtumisen jälkeen. Arki ja rutiinit voivat pysyä täysin samanlaisina kuin ennenkin.
Joulukuun lopussa arki saattaa mennä hetkellisesti sekaisin. Kaikki eivät halua pitää tavallisista rutiineistaan kiinni.
Psykologi Nina Pyykkönen toteaa, että uudenvuodenlupauksia tehdään silloin, kun elämään kaivataan muutosta.
Jouluhössötyksen jälkeen elämään saattaa luonnollisesti kaivata jotain uutta. Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että arjen pysäyttänyt juhla-aika on saattanut olla tärkeä ja tarpeellinen pysähdys, jota mieli on kaivannut sillä hetkellä.
Jouluajan juhlien merkitystä elämässä ei kannata väheksyä, varsinkin jos juhla on sujunut juuri sellaisissa merkeissä, joissa sitä itse on halunnut viettää.
Elämä on suorittamista. Uudenvuodenlupauksiin kannattaa uusien haasteiden lisäksi ottaa mukaan lempeyttä.
Kirjoittaja on Sotkamo-lehden sijaistava toimittaja.