Paikallisuutiset

Kuhmossa ja Sotkamossa koronatartunnat – koronakoordinaatioryhmä pitää suositukset ennallaan, ei uusia rajoituksia

Rokotusten ajanvaraus taas auki kaikille.

Kuhmossa on maanantaina todettu koronatartunta jo karanteenissa olleella henkilöllä.

Sotkamossa on yksi uusi, viikonloppuna todettuun tapaukseen liittyvä tartunta, jonka johdosta 14 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on tällä hetkellä 40,3. Kajaanissa koronaviruksen ilmaantuvuus on muuta maakuntaa korkeampi: 57,4. Koko maan ilmaantuvuusluku oli tiistaina 51,9. Kajaani on edelleen kiihtymisvaiheessa, muu Kainuu perustasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun koronakoordinaatioryhmä käsitteli maakunnan tilannetta tiistaina ja esittää suositusten pitämistä ennallaan, uusia rajoituksia ei esitetä.

Koordinaatioryhmä totesi Kainuun koronatilanteen vakiintuneen tasolle, jossa tartuntoja esiintyy viikoittain noin 15. Maakunnan alueella positiivisten testien osuus on 1,5 %. Jäljitysprosentti on 100. Sairaalahoidossa on yksi koronapotilas.

– Alueella esiintyvät tartunnat ovat pääosin karanteenissa olevia jatkotartuntoja, joiden vuoksi Kainuun ilmaantuvuusluku pysyy korkeana. Tartuntojen lähteet ovat peräisin pääosin vapaa-ajan vietosta, kuten perhetapaamisista tai kyläilyistä. Tietoa kesätapahtumissa levinneistä tartunnoista ei ole, Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoo.

Mahdolliset viikonlopun tapahtumien koronatartunnat tulevat Erolan mukaan ilmi tämän ja viimeistään ensi viikon aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erola muistuttaa, etteivät pelkät tapahtumat ole mahdollinen syy tartuntojen lisääntymiselle Suomessa. Ongelma on se, etteivät päihtyneet ihmiset noudata ohjeita.

– Kansallisestikin on nähty, että kun ravintolarajoitukset ovat löystyneet, se näkyy tilastoissa.

Tilanteen pysymiseksi hallittuna Kainuun koronakoordinaatioryhmä kehottaa jatkamaan varotoimia erityisesti tapahtumien järjestämisen ja muiden kohtaamisten osalta.

Suositusten noudattaminen korostuu erityisesti rokottamattomilla henkilöillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nuoremmat ikäluokat eivät ole vielä kattavan rokotussuojan piirissä, ja toisaalta heillä sosiaaliset kontaktit ovat usein runsaita. Kun nyt rokotusaikoja on saatavilla, on tärkeää, että kaikki 16-vuotiaista alkaen ottavat rokotteen. Tulee kuitenkin muistaa, että se ei vapauta varotoimien tai määräysten noudattamisesta, Erola korostaa.

Kainuun sotesta todetaan, että koronavirustartunnat ovat Suomessa kaksinkertaistuneet edelliseen kahden viikon seurantajaksoon verrattuna. Tartuntoja on eniten 20 – 29 -vuotiaiden ikäryhmässä. Noin puolet Suomen tartunnoista on peräisin ulkomailta.

Koronarokotusten ajanvaraus on jälleen avoinna kaikille 16 vuotta täyttäneille Kainuussa asuville.

Aikoja on saatavilla niukasti heinäkuulle. Elokuulle avataan lisää aikoja rokotteiden saatavuuden mukaan.

Käytännössä vielä ensimmäistä rokotustaan odottavien ajat sijoittuvat elo-syyskuulle. Toinen rokote annetaan 12 viikon päästä ensimmäisestä.

Ajanvarausohjeet löytyvät osoitteesta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Ajan voi varata myös soittamalla takaisinsoittonumeroon 044 709 3788.

Kainuun sote muistuttaa, että rokoteaikaa ei tule siirtää esimerkiksi lomailun vuoksi. Mikäli asiakas joutuu perumaan ajan, uusi ajankohta voi siirtyä toivotusta, koska aikoja on rajallisesti.

Peruutuksen voi tehdä Omasote-palvelusta tai soittamalla 040 678 0590 ja varaamalla tämän jälkeen uuden ajan.

Rokotuksiin on otettava mukaan henkilökortti, ajokortti tai Kela-kortti, jonka viivakoodin avulla nopeutetaan rokotustietojen kirjaamista.

Rokotetta saa toisen ajanvarauksen ensimmäisen annoksen tai puhelinvarauksen yhteydessä.

EU:n koronatodistus on saatavilla Omakanta-palvelusta (www.kanta.fi). Se sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

Kahden viimeksi mainitun osalta todistus otetaan käyttöön 14.7.2021.

Edit. klo 18: Juttua jatkettu koronokoordinaatioryhmän kokouksen jälkeen.

Koronapandemia on osoittanut rokotteiden ja niiden riittävän saannin tärkeyden. Kuvituskuva.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä