Kotimaa

Kunta-alan työriidassa ei edellytystä sovintoehdotukselle – lakot alkamassa ensi viikolla

Palkoista ja palkkausjärjestelmistä ei sopua näköpiirissä.

Helsinki

Kunta-alan työriidassa ei ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta, sanoi sovittelulautakuntaa johtava alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen . Tämä merkitsee sitä, että kunta-alan lakot ovat alkamassa ensi viikolla.

Pylkkänen totesi, että osapuolet ovat vielä hyvin kaukana toisistaan, erityisesti palkkaukseen ja palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siksi sovittelulautakunta on tässä vaiheessa arvioinut, että on mahdotonta antaa sovintoehdotusta. Työmme jatkuu edelleen, Pylkkänen sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimiston luona.

"Neuvotteleminen tapahtuu työnantajien ja työntekijöiden välillä"

Sovittelulautakunta on työskennellyt kolmen viikon ajan. Pylkkäsen mukaan lautakunta jatkaa työtään keskeytyksettä.

Hän sanoi, että sovittelulautakunnan tavoitteena on ollut saada aikaan kasvun ja työllisyyden näkökulmasta tasapainoinen ja kattava ja työrauhan turvaava sovintoehdotus koko kuntakentälle ja uusille hyvinvointialueille. Sovintoehdotuksen pitää taata laadukkaat ja tasa-arvoiset julkiset hyvinvointipalvelut epävarmassakin taloustilanteessa, ja samalla tukea henkilöstön hyvinvointia ja edistää henkilöstöpulan ratkaisemista.

Pylkkänen huomautti, että neuvotteleminen on lähtökohtaisesti osapuolten tehtävä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sovittelulautakunta auttaa heitä löytämään toisensa, mutta se neuvottelu tapahtuu neuvotteluosapuolten välillä. Eli työnantajien ja työntekijöiden välillä.

Joukkoirtisanomisia valmistellaan

Neuvotteluosapuolet kommentoivat tilannetta tuoreeltaan Twitterissä. Työnantajaa edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen kirjoitti, että KT tukee sovittelua ja on valmis hakemaan edelleen kestävää ratkaisua.

Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi STT:lle, ettei Pylkkäsen viesti tullut minään yllätyksenä.

– Meidän tavoitteemme on ollut hirveän yksinkertainen, hoitajapulan ratkaisu. Me emme huonoa sopimusta tee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rytkönen patisti hallitusta liikkeelle hakemaan kiistaan ratkaisua.

– Tämä on nimenomaan rahakysymys. Alkaa olla meidän poliittisten päättäjien käsissä tämä homma. Tosiaan toivon, että meidän päättäjämme nyt vihdoin ottaisivat tämän vakavasti.

Hän totesi, että Tehy odottaa rauhassa sovittelulautakunnan esitystä. Jos esitys hylätään, joukkoirtisanoutumista käsitellään valtuustossa.

– Meillä on siitä hyvä tilanne, että meillä ei ole mikään kiire.

Tehyllä on työtaistelutoimena nyt voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

–  Se tuntuu nyt olevan melko purevaa sorttia. Kehotamme jäseniä ilmoittamaan aviin potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Niitä ilmoituksia on tullut ihan järjetön määrä, Rytkönen kertoi.

Jatkosuunnitelmia tehty valmiiksi

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi STT:lle olevansa pettynyt siihen, ettei lautakunta jättänyt sovintoesitystä.

– Tietysti tämä kertoo myös siitä, että tilanne on poikkeuksellisen vaikea, moniulotteisella tavalla. Tässä on isoista ja periaatteellisista asioista kysymys, eli tästä palkankorotustasosta mitä kunta-alalle ollaan valmiit maksamaan ja siitä palkkaohjelmasta.

Luukkainen sanoi, että suunnitelmia neuvottelutilanteen pitkittymisen varalle on jo olemassa.

– Toivotaan, että niin näillä lakoilla kuin edessä olevilla neuvotteluilla saadaan ratkaisu, ettei jatkotoimia tarvita. Niihin toki ollaan valmiita.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Työnantajapuolen KT ei ole suostunut tähän, koska vaade koskisi myös kaikkia muita kuntatyöntekijöitä. Super ja Tehy ovat päättäneet alkaa valmistella joukkoirtisanomisia lisätäkseen painetta neuvotteluihinsa.

Kunta-alalla tiistaina alkavaksi suunniteltu lakko on puolestaan sulkemassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kaikkiaan lakossa olisi mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää.

Kainuun kunnat lukuun ottamatta Puolankaa ovat hakeneet yhdessä hallitusohjelman mukaiseen työllisyyden kuntakokeiluun, joka alkaa 1. tammikuuta 2021.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä