Parhaat vinkit puutarhakalusteiden hankintaan ja huoltoon

Jos kaipaat pihalle tai terassille helppohoitoisia ja säänkestäviä kalusteita, kiinnitä erityistä huomiota kalusteiden materiaaliin. Oikeilla huoltotoimenpiteillä voit pidentää puutarhakalusteiden käyttöikää huomattavasti.

Millaisia kalusteita tarvitset pihaan tai terassille?

Kohta ne ovat täällä taas: aurinkoiset kesäsäät, jolloin on ihanaa viettää aikaa omalla pihalla tai terassilla. Ehkä haaveilet auringon ottamisesta lepotuolissa, kirjan lukemisesta puutarhakeinussa, herkullisten grilliruokien valmistamisesta tai kesäjuhlien viettämisestä ystävien kanssa.

Kestävät puutarhakalusteet ja tukeva pihakeinu mahdollistavat rennon oleilun ja monipuolisen tekemisen omalla pihalla tai terassilla. Alkukevät on hyvä aika paitsi hoitaa pihaa, myös huoltaa vanhat puutarhakalusteet tai pihakeinu. Hanki tarvittaessa uusia kalusteita sen mukaan, millaisia asioita haluat pihalla tai terassilla tehdä.

Mikäli tarvitset uusia puutarhakalusteita, löydät niitä laajan valikoiman Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Valikoimassa ovat muun muassa pihakeinut, puutarhapöydät ja -tuolit, aurinkovarjot sekä terassimatot useilta eri merkeiltä. Ja kun haluat kokeilla uusia reseptejä, voit tilata aputason grillin viereen. Valikoimasta löytyvät puutarhakalustesetit myös isompia puutarhajuhlia varten.

Uusia puutarhakalusteita voi löytää edullisemmin esimerkiksi Black Friday -myynnistä tai vilkaisemalla tarjouslehdet. Oikeilla huoltotoimenpiteillä voit antaa uuden elämän vanhoille puutarhakalusteillesi tai pidentää merkittävästi uusien kalusteiden käyttöikää. Muista tarkistaa kodin lisäksi myös loma-asunnon puutarhakalusteiden kunto!

Valitse pihakalusteisiin säänkestävät materiaalit

Mitä alttiimpia puutarhakalusteet tulevat olemaan säävaihteluille, sitä enemmän materiaaleihin tulee kiinnittää huomiota. Kalustemateriaalin tulisi kestää kosteutta, auringonvaloa, lämpötilavaihteluita sekä mahdollisesti jopa sadetta.

Suosittu polyrottinki on erittäin kestävä materiaali ja sopii erilaisiin sääolosuhteisiin. Polyrottinki ei haalistu auringonvalossa. Materiaali on myös helppo puhdistaa. Myös polypropeenikalusteet ovat kevyitä, säänkestäviä ja helppoja pitää puhtaina. Ne kestävät hyvin kosteutta ja auringonvaloa. Polypropeenia käytetään myös monissa matoissa raaka-aineen kestävyyden vuoksi.

Voit hankkia myös alumiinista tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kalusteet. Nämä materiaalit eivät ruostu, eivätkä haalistu auringossa. Alumiinikalusteet ovat myös kevyitä. Alumiini- tai teräskalusteisiin tarvitsee kuitenkin hankkia hyvät pehmusteet, sillä materiaali tuntuu kylmältä ja kovalta ihoa vasten.

Jos hankit kalusteita katetulle piha-alueelle tai terassille, voit valita myös puusta valmistetut kalusteet. Tietyt puulajit, kuten tiikki ja setri, kestävät luonnostaan myös jonkin verran kosteutta. Puukalusteet vaativat kuitenkin säännöllistä huoltoa, kuten öljyämistä tai lakkaamista, säilyttääkseen ulkonäkönsä ja kestävyytensä.

Pehmusteet on usein tehty vaahtomuovista, joka on verhoiltu. Päällikangas, jossa on polypropeenia, hylkii kosteutta ja voi olla siten kestävämpi kuin esimerkiksi puuvillalla päällystetty pehmuste. Pehmusteiden hoito riippuu päällikankaan materiaalista. Pehmusteet on tärkeää suojata kosteudelta ja auringonpaahteelta: Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löytyy erilaisia laatikoita ja arkkuja säilytystä varten. Sekä puutarhakalusteet että niiden pehmusteet tulisi aina laittaa säilytykseen kuivina.

Näin pidät huolta puisista puutarhakalusteista

Suurin osa puisista kalusteista haalistuu ja harmaantuu sateen tai auringonpaisteen vaikutuksesta. Siksi puiset kalusteet ovat hyvä valinta katetulle piha-alueelle, suojaisalle terassille tai lasitetulle parvekkeelle. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata puiset kalusteet esimerkiksi Home4You-, Kalune Design - ja vidaXL-merkeiltä.

Puusta valmistettujen puutarhakalusteiden ja pihakeinujen huolto riippuu puulajista. Esimerkiksi bambu on helppohoitoinen: sille riittää istuinosien imurointi ja puuosien pyyhkiminen liinalla. Samanlainen käsittely sopii myös rottinkikalusteille, joita säilytetään katetulla terassilla tai lasitetulla parvekkeella. Jos bambukalustetta säilytetään taivasalla, sille kannattaa tehdä käsittely puuöljyllä.

Tiikistä valmistetut kalusteet harmaantuvat auringonpaisteessa, mutta patinan voi hangata pois sienellä. Tiikki halkeaa herkästi suurten lämpötilavaihtelujen vuoksi: tämä kannattaa muistaa silloin, kun siirrät tiikkikalusteita pihalta syyssäästä lämpimään varastoon. Tiikkikalustetta ei ole pakko öljytä, mutta öljyäminen tekee pintaväristä tummemman. Kalusteille riittää pyyhintä miedolla pesuaineella. Sama huolto riittää myös lehtikuusesta valmistetuille puutarhakalusteille.

Männystä valmistetut puutarhakalusteet ovat erittäin kestäviä, kunhan kaluste ei altistu liialle kosteudelle tai sateelle. Kuumassa ilmastossa mäntykalusteen solmukohtiin voi alkaa vuotaa hartsia, jonka voi raaputtaa kevyesti pois puun pinnan jäähdyttyä.

Yleisesti ottaen puiset puutarhakalusteet kannattaa öljytä keväällä ennen terassikautta ja syksyllä ennen kuin kalusteet laitetaan talvisäilöön. Riippuen puulajista, kalustetta voi olla tarpeen huoltaa myös kesän aikana. Ennen öljyämistä kaluste tulee pestä hyvin ja puhdistaa tarvittaessa homeenpoistoaineella. Puisiin kalusteisiin ei kannata käyttää painepesuria, mutta useimpia puukalusteita voi huuhdella tarvittaessa puutarhaletkulla.