Hauskaa ulkoliikuntaa talvella: kokeile näitä lajeja!

Mitä kylmempi ilma ulkona on, sitä houkuttelevammalta sohva vaikuttaa.

Liikunnan määrä saattaa vähentyä selvästi talvikuukausina. Näiden liikuntalajien myötä liikunnan harrastaminen on kivaa talvellakin.

Perinteisiä talvilajeja voi harrastaa monin tavoin

Perinteiset hiihto ja luistelu ovat monille inhokkilajeja, joita ei haluta koululiikunnasta saatujen huonojen kokemusten vuoksi harrastaa enää aikuisena. Talvilajeina hiihto ja luistelu ovat kuitenkin yllättävän monipuolisia.

Hiihtoa voi harrastaa kaupungissakin lähimetsän ladulla: laita sukset jalkaan ja hiihdä vaikkapa kahville läheiselle retkeilymajalle. Kuntohiihdon sijaan voit harrastaa retkihiihtoa tai tehdä hiihtovaelluksia.

Harrastajien hiihtokilpailut ja aikuisten hiihtokoulut mahdollistavat hiihtämisen yhdessä muiden kanssa. Valitse sukset oman pituutesi ja hiihtotyylisi mukaan: luistelutyyliin, murtomaahiihtoon ja umpihankihiihtoon tarkoitetut sukset poikkeavat hieman toisistaan. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata laadukkaat Rossignol- ja Peltonen-merkkiset sukset.

Luistelusta on voinut jäädä ikäviä kokemuksia lapsuudesta hiertävien luistimien tai liian rajujen jääpelien takia. Aikuisena tätäkin lajia voi kuitenkin harrastaa omalla tahdilla ja hankkia itselle sopivimmat luistimet.

Jos haluat pelailla höntsyjääkiekkoa tai -jääpalloa, valitse “hokkarit”, eli luistimet, joiden terä on tasainen. Jos taas haluat taitoluistella yksin tai vaikkapa aikuisten muodostelmaluisteluryhmässä, valitse klassiset luistimet, eli taitoluistimet. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata esimerkiksi Nijdam-luistimet, jotka ovat valmiiksi teroitettu. Järven jäällä tapahtuvaan retkiluisteluun voit hankkia kenkiin kiinnitettävät luistinterät tai erilliset retkiluistimet.

Näitä lajeja voit harrastaa hiihtokeskuksessa

Laskettelua ja lumilautailua harrastetaan useimmiten hiihtokeskuksissa, joista voit myös vuokrata tarvittavat varusteet. Tarvitset laskettelusukset tai lumilaudan, siteet ja monot. Kypärän ja laskettelulasien käyttö on erittäin suositeltavaa. Lisäksi tuuli, lumi, hikoilu ja äkkinäiset liikkeet kannattaa ottaa huomioon pukeutumisessa.

Laskettelua ja lumilautailua varten ei tarvitse välttämättä lähteä Lapin laskettelukeskuksiin, vaan kivoja laskettelurinteitä löytyy etelämpääkin. Suuntaa esimerkiksi Jyväskylän seudulle Himokselle ja varaa majoitus Jyväskylä hotellit -sivulta.

Kaksi eri tapaa ulkoilla talvisessa metsässä

Hiihtovaellus tai retkihiihto ovat kivoja tapoja liikkua talvisessa metsässä, mutta metsässä liikkumiseen on muitakin tapoja. Eräs retkeilyssä suosittu liikuntamuoto on lumikenkäkävely.

Lumikengät estävät uppoamisen syvälle lumeen. Lumikengät on yleensä valmistettu kevyistä materiaaleista ja kengissä on laaja pohja, joka jakaa käyttäjän painon suuremmalle pinta-alalle.

Lumikengät kiinnitetään tavallisten kenkien päälle tai niihin voidaan pukea lumikenkiin tarkoitetut kengät. Lumikenkien avulla ulkoilu erityisesti paksussa lumessa on huomattavasti helpompaa kuin tavallisilla kengillä.

Moottoriurheilusta nauttivat voivat harrastaa talvella moottorikelkkailua. Monissa metsissä on moottorikelkkailuun tarkoitettuja merkittyjä reittejä. Moottorikelkan voi vuokrata esimerkiksi laskettelukeskuksen yhteydessä toimivalta yritykseltä. Ajaessa tulee käyttää kypärää ja muita suojavarusteita, kuten laseja.

Mäenlasku ja kelkkailu ovat kivaa puuhaa lasten kanssa

Mäenlasku on hauskaa puuhaa etenkin lasten kanssa: ottakaa eväät mukaan ja suunnatkaa isoon mäkeen! Mäkeä voi laskea pulkalla, liukurilla tai vaikkapa rattikelkalla.

Kelkkailua lumella voi harrastaa rattikelkalla tai potkukelkalla. Myös erityisiä lumikelkkoja on myynnissä. Lumikelkkaratoja löytyy talviliikuntakeskusten yhteydestä. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit tilata erilaiset kelkat, pulkat sekä liukurit koko perheelle.

Oletko kokeillut näitä talvilajeja?

Olympialajinakin tunnettu curling on hauska peli kaveriporukan kesken. Periaatteessa mistä tahansa joukkuepelistä voi myös tehdä talviversion: hyvänä esimerkkinä on lumijalkapallo, josta järjestetään kilpailujakin.

Talvi- ja avantouinnin suosio on räjähtänyt käsiin viime vuosina. Talviuintia kannattaa turvallisuussyistä harrastaa aina jonkun kanssa yhdessä. Talviuimapaikkojen saunoilla on yleensä hyvin porukkaa ja mukava tunnelma.

Jokaiselle löytyy sopiva liikuntamuoto monipuolisista talvilajeista. Hanki tänä talvena hyvät sukset tai luistimet, joilla liikkuminen on mukavaa. Tai jos kokeilet avantouintia, saatat hämmästyä sen rentouttavasta vaikutuksesta!