Näin varustaudut sähkö- ja vesikatkoihin

Varustautuminen esimerkiksi sähkö- tai vesijohtoverkon jakelu- tai huoltokatkoksiin kuuluu jokaisen kotitalouden vastuulle. Kotiin olisi hyvä varata tarvikkeet, joilla pärjää sisätiloissa esimerkiksi muutaman päivän sähkökatkon ajan. Kun hankit kotiisi artikkelissamme mainitut varusteet, niin olet varustautunut hyvin poikkeustilanteiden varalta.

Varaudu poikkeustilanteisiin

Jos asuinalueellesi tulisi pidempi sähkö- tai vesikatko, miten pärjäisit? Värjöttelisitkö kylmässä kodissa ilman ruokaa ja juomaa vai selviäisitkö hyvin muutaman päivän ajan?

Jokaisen kotitalouden olisi hyvä varautua poikkeustilanteisiin pitämällä kotona varalla esimerkiksi kuivamuonaa ja vesikanisteri. Kirkas otsalamppu, käteen sopiva taskulamppu tai isot kynttilät mahdollistavat valaistuksen sähkökatkon aikana. Varavirtalähde ja riittävän tehokas aggregaatti ovat olennaisia varsinkin pidempien huoltokatkojen varalta.

Jos kodistasi ei löydy vielä kaikkia artikkelissamme mainittuja varusteita, ei hätää: voit varustella oman kotisi vähitellen huoltokatkojen varalta. Tarpeelliset tarvikkeet, kuten laadukas otsalamppu tai aggregaatti, voivat löytyä alennuksesta esimerkiksi tarjouslehti-sivuston kautta tai Black Friday 2024 -kampanjasta.

Varusteiden hankkimisen lisäksi niitä on hyvä opetella käyttämään. Harjoittele esimerkiksi varavirtalähteen tai aggregaatin käyttöä ennen tositilannetta. Mieti tarvikkeille säilytyspaikat, joista ne on helppo ottaa esiin tarvittaessa. Opettele joitain reseptejä ruoanlaittoon kaasu- tai retkikeittimellä. Ensiaputaidoista voi myös olla hyötyä. Oikeiden varusteiden ja taitojen avulla selviydyt pidemmästäkin huoltokatkosta.

10 varustetta, joilla pärjäät huolto- tai jakelukatkoksen aikana

Näiden varusteiden avulla pärjäät esimerkiksi pidemmän sähkö- tai vesikatkon yllättäessä.

1. Laita taskulamput ja kynttilät kodissa helposti saataville

Valaistuksesta huolehtiminen on tärkeää sähkökatkon aikana. Taskulamput toimivat paristoilla tai ladattavalla akulla. Kynttilät voivat olla yleisvalaistuksena: muista kynttilöitä varten tulitikut. Otsalamppu helpottaa, jos tarvitset valaistusta samalla kun teet jotain käsilläsi tai liikut ulkona pimeällä. Hyvä otsalamppu toimii tarvittaessa paristoilla tai ladattavalla akulla. Tällaisia otsalamppuja on Hobbyhall.fi-verkkokaupassa esimerkiksi Berimax- ja Mactronic-merkeillä.

2. Paristoja ja varavirtalähdettä ei kannata unohtaa

Varmista, että sinulla on riittävästi toimivia paristoja taskulamppuihin ja muihin tarvikkeisiin. Kannettava varavirtalähde auttaa pitämään puhelimen ja muiden laitteiden akut toiminnassa. Voit hankkia myös vara-akkuja tärkeimpiin laitteisiin.

3. Aggregaatti varmistaa laitteiden toiminnan sähkökatkosta huolimatta

Jos asut syrjäseudulla, jossa sähkönjakelu voi olla epävakaampaa, on aggregaatin hankkiminen erityisen järkevää. Aggregaatista on hyötyä myös silloin, jos kotonasi on kriittisiä laitteita tai kodinkoneita, joiden tulee toimia sähkökatkosta huolimatta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi jääkaappi, pakastin, sähköllä toimiva sairauden hoitoon tarvittava laite sekä koti- tai maatalouseläinten hoitoon liittyvät laitteet. Hobbyhall.fi-verkkokaupasta löydät bensiini- ja invertteriaggregaatteja esimerkiksi Hecht-, AL-KO- ja Daewoo-merkeiltä.

4. Hanki astia juomaveden säilyttämiseen

Jos vesikatko on tiedossa etukäteen, ota riittävästi juomavettä säilöön. Myös sähkökatko saattaa vaikuttaa veden saatavuuteen, jos kaivon pumppu toimii sähkövirralla. Varaa kotiin suuri kanisteri veden säilyttämistä varten. Kanisterilla voit myös hakea vettä vesipisteeltä.

5. Varaa säilykkeitä ja kuivamuonaa muutamaksi päiväksi

Pitkään säilyviä ruokia, kuten säilykkeitä ja kuivamuonaa, olisi hyvä löytyä kotoa muutaman päivän tarpeita vastaava määrä. Huomioi, että kotivaraan kannattaa sisällyttää myös ruokia, jotka voi nauttia ilman lämmittämistä.

6. Kaasuliesi tai retkikeitin mahdollistavat ruoanlaiton

Jos sähkö on poikki pitkään, kaasuliesi tai retkikeitin mahdollistaa ruoan valmistamisen. Sopivan kokoisen kaasulieden tai retkikeittimen voit tilata Hobbyhall.fi-verkkokaupasta.

7. Pysy lämpimänä peiton alla

Sähkö- tai lämmityskatkon aikana kodin sisälämpötila voi laskea, joten peitot ja viltit auttavat pysymään lämpimänä.

8. Maksukortti ei välttämättä toimi sähkökatkon aikana

Sähkökatko voi vaikuttaa maksukorttien ja pankkiautomaattien toimintaan, joten käteistä rahaa kannattaa löytyä kotoa muutaman päivän tarpeisiin.

9. Muista vaatteet ja lääkkeet

Varmista, että sinulta löytyy kotoa lämpimiä vaatteita ja säänmukaisia kenkiä. Tarkista myös, että sinulla on riittävästi tarvitsemiasi lääkkeitä.

10. Ensiapupakkaus on joka kodin “must have”

Säilytä kotona perusensiaputarvikkeita, kuten laastareita, desinfiointiainetta ja sidetarvikkeita. Ensiapupakkaus kannattaa hankkia myös autoon ja loma-asuntoon.