Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ahvenanmaan asema

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti muutama päivä takaperin kantaa julkisuudessa velloviin keskusteluihin Ahvenanmaan saarien sotilaspoliittisesta asemasta ja jonkin asteisista paineista muuttaa tai haluta muuttaa Ahvenanmaata koskevia kansainvälisiä ja kahdenvälisiä sopimuksia.

Ahvenanmaan saaristoa ja alueen demilitarisointia on sovittu usealla eri sopimuksella. Mielestäni tärkein on ns. Geneven sopimus vuodelta 1922. Siinä useat Euroopan keskeiset valtiot sopivat yksityiskohtaisesti Ahvenanmaan saariston sotilaspoliittisesta asemasta ja sen saarien ja luotojen sekä vesialueen käyttämisestä.

Sopimuksen keskeinen sisältö on se, että kyseistä aluetta ei saa linnoittaa eikä sitä voida käyttää sotilaspoliittisiin tarkoituksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomella on kuitenkin oikeus ja velvollisuus vaaran uhatessa puolustaa Ahvenanmaan koskemattomuutta koska valtiollisesti Ahvenanmaa kuuluu Suomelle.

Talvisodan jälkeen Suomi ja Neuvostoliitto keskenään allekirjoittivat sopimuksen, joka lähinnä koskee Neuvostoliiton oikeutta pitää Ahvenanmaalla konsulaattia ”valvomassa” Ahvenanmaan demilitarisointia ja sotilaallista koskemattomuutta.

Nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja samalla sotilaspoliittisen tilanteen kiristyessä Euroopassa tulee väkisinkin mieleen kysymys siitä, onko tarkoituksenmukaista antaa edelleen olla Venäjän konsulaatin Ahvenanmaalla? Varsinaisia konsulipalveluita siellä tuskin kukaan tarvitsee.

Tasavallan presidentti Niinistön lausahduksesta sai sellaisen käsityksen, että hän asetti kyseenalaiseksi tarpeen tehdä muutoksia Ahvenanmaata koskeviin kansainvälisiin sopimuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On helppo yhtyä hänen käsitykseensä – Suomen ja suomalaisten ei ole viisasta lähteä vaatimaan muutoksia muun muassa tähän Geneven sopimukseen.

Ei ole mitään syytä lähteä lisäämään jännitteitä ja epäilyksiä Itämeren alueelle. Suomen ja Ahvenanmaan sekä koko Itämeren alueen kannalta on hyvä, että tällainen strategisesti tärkeä saaristo säilyy sotilaspoliittisesti koskemattomana, niin että yksikään valtio ei sinne rakenna sotilaspoliittisia rakenteita.

Pentti Kettunen

ex-kansanedustaja (ps.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä