Mielipiteet

Kajaanin kaupunginteatterin henkilökunta maalasi kesäkuussa 2021 Kauppakadulle pride-maton. Se sopii teatterin yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Kuvituskuva.

Lukijan mielipide: En torpannut pride-liputusta – äänestin yhteisten pelisääntöjen puolesta

Oli hieman erikoista lukea maakuntajulkaisusta aamulla (KS 31.5.), että olisin aktiivisesti osallisena pride-liputuksen ”torppaamisessa”.

On totta, että kaupunginhallitusta tiistaina keskustelutti eniten Setan tekemä kuntalaisaloite pride-viikon liputuksesta kaupungintalon lipputangoissa tämän vuoden heinäkuussa. Itsekin sen aloitteen nimittäin allekirjoitin.

Kaupunginjohtaja esitti aluksi, että liputus tehtäisiin Linnansillalle ja että laadittaisiin syksyllä liputusohje esim. virallisten vähemmistöjen kansallispäivien yms. osalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen virallisia vähemmistöjä ovat suomenruotsalaiset, saamelaiset ja romanit, joiden kansallispäivät (2/3) tänä vuonna ovat jo menneet.

Niitä ei ole koskaan liputettu, vaikka joskus on pyydettykin.

Tiesittehän, että Suomen suurin epävirallinen vähemmistökansallisuus on venäläiset.

Miten voimme ilman ohjetta päättää, kuka saa huomion kaupungin ostamalla/nostamalla lipulla ja kuka ei? Tarvitsemme siihen yhteiset pelisäännöt.“

Keskustelun päätteeksi kaupunginjohtaja muutti päätösesitystään siten, että ensin laaditaan liputusohje ja sitten ensi vuonna liputetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tästä äänestimme. Ensin tehdään ohjeistus ja sitten aletaan tasapuolisesti toimia ohjeen mukaan. Minusta se on oikein hyvä toimintamalli.

Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu ja kaupunkilaisten veroeurojen järkevä käyttö ovat kuitenkin tärkeimmät kaupunginhallituksen päätöksentekoa ohjaavat arvot.

Miten voimme ilman ohjetta päättää, kuka saa huomion kaupungin ostamalla/nostamalla lipulla ja kuka ei? Tarvitsemme siihen yhteiset pelisäännöt.

En siis ”torpannut”, ”vastustanut” tai ”viivytellyt”. Olen ehdottomasti ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden kannattaja. Ilman niitä ei ole demokraattista hyvinvointivaltiota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Annetaan siis lippujen liehua heinäkuussa, ja jatkossa ihan koordinoidusta pitkin vuotta arvokkaiden asioiden puolesta.

Auli Halonen

kaupunginhallituksen jäsen (kok.)

Kajaani