Mielipiteet
Lukijan mielipide: EU:ssa oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee
EU on sälyttänyt Suomelle EU:n suurimmat päästöjen vähentämistavoitteet.
Se tarkoittaa ennen muuta siirtymistä fossiilisista ratkaisuista uusiutuviin ja päästöttömiin raaka-aineisiin.
Myös uusiutuvien lisäämisessä Suomen velvoitteet ovat Ruotsin ohella EU:n suurimmat. Suomi on sitoutunut näihin ja tätäkin kunnianhimoisempiin tavoitteisiin.
Mutta EU:n tuore energiatehokkuusdirektiivi asettaa nyt tenän näiden tavoitteiden saavuttamiselle.
Parlamentin äskettäin äänestämä ratkaisu edellyttää, että koko unionin alueella energian käyttöä vähennetään vuoteen 2030 mennessä 11,7 prosenttia. Suomessa energian käyttöä pitäisi kuitenkin vähentää noin 17 prosenttia.
Päätös romuttaa toteutuessaan Suomen mahdollisuuksia juuri tuon tärkeimmän tavoitteen, päästöjen vähentämisen, toteuttamiseen.
Esitys todistaa jälleen kerran, että EU:ssa oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee, ja päinvastoin.
Päätös romuttaa toteutuessaan Suomen mahdollisuuksia juuri tuon tärkeimmän tavoitteen, päästöjen vähentämisen, toteuttamiseen.
Suomi näet tarvitsee jatkossakin paljon energiaa, erityisesti sähköenergiaa. Teollisuus on meillä muuttamassa prosessejaan vetypohjaisiksi eli päästöttömiksi.
Kansallinen päästöttömän vedyntuotannon strategiamme tavoittelee noin 1 miljoonan tonnin tuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Siinä tavoitteena on myös vienti.
Myös koko EU pyrkii uudella vetystrategiallaan panostamaan erittäin mittavasti puhtaalla sähköllä tuotettavaan vetyyn, jota toisin kuin sähköä, voidaan varastoida.
Mielestäni tehokkuusvaatimusten on väistyttävä silloin, kun ratkaisut vähentävät päästöjä.
Suomessa energian kulutus oli viime vuonna 291 TWh. Parlamentin enemmistön päätös edellyttäisi sitä, että kulutus laskisi vuoteen 2030 mennessä 241 TWh:een.
Sanotut teollisuutemme vetypohjaiset päästövähennystoimet ja vetystrategiamme edellyttävät kuitenkin puhtaan, päästöttömän sähkön lisäämistä 40-50 TWh:lla.
Uusi direktiivi on hölmöyden huippu. Yhtäältä EU edellyttää meiltä toimia päästöjen vähentämiseksi. Kun niitä sitten aiomme tehdä, sama EU sanoo, että sähköä ei saa käyttää sitä määrää, mitä tarvittaisiin.
Samaan aikaan, kun kyseessä oleva säädös rajoittaisi päästöttömän energian käyttöä meillä, samaan aikaan monissa muissa maissa, muun muassa Saksassa ja Puolassa, lisätään kivihiilen tuotantoa EU:n sitä estämättä.
Mielestäni tehokkuusvaatimusten on väistyttävä silloin, kun ratkaisut vähentävät päästöjä. Ainakaan sitä päästöttömän sähkön tuotantoa, joka käytetään vihreän vedyn tuottamiseen ei saisi laskea energiatehokkuusdirektiivin mukaiseksi ”kielletyksi energian käytöksi”.
Mauri Pekkarinen
Euroopan parlamentin jäsen (kesk.)