Mielipiteet

Lukijan mielipide: Hallituksen kurittava keppijumppa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) esiintyminen 11.10.23 A-Studion haastattelussa oli samaan aikaan sekä surkeaa että pelottavaa katsottavaa.

Surkeaa se on siinä mielessä, että miten ontosti ja heikosti Orpo perustelee hallituksen yhteiskuntapoliittista agendaa ja leikkaustoimenpiteitä.

Voi vain suunnattomasti ihmetellä, miten voidaan millään järkisyyllä perustella sitä, että köyhimmän kolmanneksen työllistämisessä kurittavaa keppijumppaa pidetään hyvänä ja oikeutettuna keinona, kun taas keski- ja hyvätuloisten kohdalla porkkanan syöttäminen pitää heidät töissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoin lapsiperheköyhyyden vähättely ei voi olla pelkkää tietämättömyyttä, ovathan sen juuret 1990-luvun laman oikeistolaisessa leikkauspolitiikassa.

Pelottavaksi tämän tekee Orpon ja Purran ”työ tekee vapaaksi” -politiinen ideologia, joka on luonteeltaan yhteiskunnallista pudotuspeliä ja osoittaa täyttä piittaamattomuutta sen seurauksista.

Se on tietoista ja poliittisesti tarkoituksenhakuista, onhan Purrakin ilmoittanut 10.10.23 eduskunnassa hallituksen tavoitteena olevan ”sosiaalivaltion” purkamisen.

Tästä hyvänä esimerkkinä työttömien ja osatyökykyisten kyykyttäminen kuntoutusta ja kuntoutusrahaa karsivalla keppijumpalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus on lakkauttamassa esimerkiksi soviteltua päivärahaa, joka on mahdollistanut niin osatyökykyisen nuoren kuin myös iäkkäämmän kuntoutujan sujuvan palkkatyöhön osallistumisen osa-aikatyössä.

Tämä halutaan poistaa lyhytaikaisten säästöjen ja kannustinloukkojen purkamisen nimissä.

Hallitus haluaa vaikeuttaa myös Kelan ammatilliseen kuntoutukseen pääsyä.

Nyt ollaan lopettamassa nuorten kuntoutukseen pääsyä helpottavaa lakia, joka mahdollisti alle 30-vuotiaiden työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten pääsyn ammatilliseen kuntoutukseen ilman vamma- tai sairausdiagnoosia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyseiset nuoret eivät enää jatkossa pääsisi matalalla kynnyksellä ammatilliseen kuntoutukseen.

Samoin kuntoutusrahan tasoa ollaan lakiuudistuksella supistamassa.

Ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksia työhön kuntoutuksen tukemisessa ollaan romuttamassa.

Tulee mieleen eräskin hölmöläissatu peiton leikkaajista ja jatkajista.”

Hallitus aikoo saavuttaa ideologiset päämääränsä seurauksista välittämättä.

Hallituksen kuntoutuspolitiikka näyttää perustuvan siihen, että kun tarpeeksi ”kannustetaan” ja ”kuntoutetaan” kurittavalla keppijumpalla, niin kyllä se köyhä ja työkyvytönkin siitä kokopäivätöihin avoimille työmarkkinoille itsestään singahtaa.

Tulee mieleen eräskin hölmöläissatu peiton leikkaajista ja jatkajista.

Jari Lindh

YTT, Kajaani (vas.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä