Mielipiteet

Lukijan mielipide: Jätetään tiedustelijallekin jotain tehtävää – kriittisen tiedon suojaamisessa vielä parannettavaa

Jääkiekkotermein sanottuna meidän avoin yhteiskunta syöttää kriittisen tiedon suoraan vastapuolen lapaan. Tämä on valitettavaa, kun samaan aikaan yhteiskuntana varaudumme pahimpaan. Varautumisen periaatteisiin kuuluu, että kriittinen tieto suojataan ja jaetaan vain tarvitsijoille. Tarvitsijoita ovat he, jotka päätöksenteossa tai työssään sitä käyttävät.

Häikäilemätön itänaapurimme käyttää kaikkia mahdollisia hybridivaikuttamisen keinoja aiheuttaakseen epävakautta ja turvattomuutta yhteiskunnassamme, kuten radiotaajuista häirintää, satelliittinavigointijärjestelmien häirintää, palvelunestohyökkäyksiä, sabotaaseja ja ilkivaltaa sekä mielipidemuokkausta, trollaamista lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Venäjä on käynyt yli 1000 päivää raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa. Olemme nähneet, että Ukrainan kriittisen infrastruktuurin tuhoaminen on korkealla venäläisten prioriteeteissä, jolla pyritään ennen kaikkea siviiliväestön ja yhteiskunnan maanpuolustustahdon lamauttamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tästä huolimatta emme vieläkään ole valmiita oman kriittisen tiedon suojaamisessa. Kainuun Sanomat uutisoi (19.11.) avoimesti uudesta rakennettavasta suurjännitelinjasta ja varmuuden vuoksi karttakuvan kanssa, josta kävi ilmi muun muassa sähköasemien paikat. Uskon, että jakeluverkkoyhtiö olisi tiedottanut tästä tarvittavilta osin.

Vesi-, lämpö- ja sähköverkostot ovat olleet vuosien ajan avoimesti saatavilla internetissä. Valitettavasti, kun tieto on kerran julkaistu internetissä, niin se tieto on jo menetetty. Toivottavasti nämä tiedot suojataan jatkossa paremmin.

Turvallisuusviranomaiset suojaavat salassa pidettävän ja turvaluokitellun tietonsa. Kaikki tieto ei kuulu kaikille. Myös kuntien ja kaupunkien on suojattava oma kriittinen tietonsa lainsäädännön rajoittamatta. Tiedonkäsittelijöiden luotettavuudesta on varmistuttava, henkilöstöä on koulutettava kriittisen tiedon tunnistamisessa ja käsittelyssä sekä tiedonkäsittelyprosessit tarkistettava.

Huoltovarmuuskriittisten infraverkostojen haavoittuminen voi vaikuttaa satojen, tuhansien jopa kymmenien tuhansien kuntalaisten arkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huoltovarmuuden kannalta kriittisistä hankkeista ja toiminnoista voidaan informoida, mutta informaation ei tarvitse olla yksityiskohtaista.

Voisiko mediakin osallistua omalta osaltaan kriittisen tiedon turvaamiseen? Jätetään tiedustelijallekin jotain tehtävää – ei tehdä tiedon hankkimisesta liian helppoa käytettäväksi meitä vastaan.

Jaakko Perhovaara

kaupunginvaltuutettu (kok.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä