Mielipiteet

Lukijan mielipide: Kainuun sote eriarvoistaa kainuulaiset

Kainuun sotella ovat menossa varsinaiset Ollin oppivuodet. Soten johto on laittanut terveysjohtaja Koukkarin käsikassaraksi etsimään miljoonien säästöt ja liikkeelle on lähdetty esittämällä lopetettavaksi toimintoja maakunnan laidoilta ja keskittämällä niitä Kajaaniin. Tällä toiminnalla asetelmat menevät väkisinkin Kajaani vastaan muu Kainuu.

Pitkässä juoksussa tuskin on järkevää keskittää liikaa palveluja yhteen paikkaan. Pitää muistaa, että veroeuro on yhtä arvokas niin Suomussalmella, Kuhmossa, Sotkamossa kuin Kajaanissakin. Tällainen toiminta eriarvoistaa kainuulaisia, ja suurimmat kärsijät ovat paljon perussairaanhoidon palveluja tarvitsevat.

Koukkarin ilmoitus 13.4. Sotkamon terveyskeskussairaalan henkilökunnalle, että sairaalan toiminta loppuu vuodenvaihteessa oli kyllä märkä rätti vasten kasvoja. Tämän jälkeen sairaalan henkilökunta on niin sanotusti roikkunut löyhässä hirressä epätietoisena, mitä todella tapahtuu vuodenvaihteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tietääkseni tässä vaiheessa ei oltu kunnan kanssa vielä asiasta neuvoteltu. Eli oliko marssijärjestys tässä oikea ja fiksu?

Koukkarin perusteli asiaa sillä, että Sotkamon tk-sairaala on kuntonsa puolesta elinkaarensa päässä. En tiedä mihin hänen arvionsa perustuu mutta todellisuudessa sairaala voi hyvinkin toimia vielä ainakin 10-15 vuotta ilman mitään isompia remppoja.

Lisäksi perusteena oli, että uudesta sairaalasta oli yllättäen löytynyt käyttämättömiä tiloja, jotka on nyt romuvarastona. Onhan se kallista varastotilaa, mutta pitääkö Sotkamon sairaalan potilaat siirtää näihin tiloihin, jos uuteen sairaalaan on "vahingossa" tullut ylimääräisiä huoneita.

Kaiken kaikkiaan käsitykseni on, että Sotkamon tk-sairaalan lakkauttamisella ei saavuteta säästöjä, jos potilaat siirretään kolme jopa neljä kertaa kalliimmille neliöille hoidettavaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perusterveydenhoito ja -sairaanhoito ei tuo sotelle näitä monien miljoonien tappiota.

Meillä on sitoutunutta hoitajakuntaa sairaalassa töissä ja on viime vuosina saatu kehitettyä esimerkiksi saattohoito hyvälle tasolle, jolloin potilas saa sairastaa loppumetritkin lähellä omaisia ja omaiset pääsevät heitä katsomaan. Nyt päättäjiltä toivotaan inhimillisyyttä, koska kaikkea ei voi mitata euroissa.

Jos uudessa sairaalassa on niitä tyhjiä huoneita, niin kannattaisi miettiä yhtenä vaihtoehtona niiden hyödyntämiseen Kainuun alueen psykogeriatrista hoitoa tarvitsevia potilaita, koska heidän hoitopaikka ei ole tk-sairaalassa ja monesti he joutuvat erikoissairaanhoidon piiriin ja se maksaa.

Jos poliittiset päättäjät päättävät lakkauttaa Sotkamon tk-sairaalan, joutuu Sotkamolainen sairaalapalveluja tarvitseva ja hänen lähiomaisensa maksamaan siitä rajun hinnan, ja kertoo kyllä inhimillisyyden puutteesta poliitikoilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannattaisiko soten johdossa ylimmästä johdosta alimpaan johtoon perata auki työnkuvat? Löytyisikö isompia säästöjä kuin Suomussalmen ja Kuhmon viikonloppu päivystyksen lopettamisesta ja Sotkamon tk-sairaalan lopettamisesta?

Kari Kinnunen

lähihoitaja

Sotkamon terveyskeskussairaala

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä