Mielipiteet
Lukijan mielipide: Lähipalvelut katoavat ilman lähidemokratiaa
Tukholman ruotsinsuomalainen Raija Kemppainen (KS 5.7.) oli kokenut pettyneenä ulkopuolisena saman, minkä monet kuuloluureihin viestejä jättäneet kajaanilaiset ja kainuulaiset jo pitkään ovat saaneet tuntea nahoissaan. Jotta Kajaanissa voisi saada Raijan mukaan "asianmukaista hoitoa ja palvelua, avuntarvitsijan on oltava terävä, valpas ja digitaalisia välineitä hyvin hallitseva henkilö ja vielä terminologiankin hyvin hallitseva" ja "pitää pystyä sattumalta tapaamaan ymmärtävän hoitajaenkelin".
Vastausta perusongelmaan hän ei saanut monista kontakteista huolimatta. Tieto ja vastuu hajosivat. Oikeita päätöksiä ei saanut.
Päättäjät hurahtivat luomaan 15 vuotta sitten palvelujärjestelmän, joka "leveillä hartioilla, yhtenäisillä hoitoketjuilla ja vain helposti muuttamalla menokasvujen kulmakerrointa" toisi hyvät ja pysyvät palvelut maakuntaan.
Ei mennyt kuin puolitoista vuotta, kun perusterveydenhoidosta, terveyskeskuksista joka kolmas, yli 30 prosenttia, lääkäristä oli lähtenyt pois. Syitä voi vain arvailla, mutta varmaan hoitopyramidin huipun leveiden hartioiden takana ei riittänyt motiiveja huolehtia lääkäreiden pysymisestä ja uusien saamisesta.
Korkealla päätöshierarkiassa tehtiin sitten päätös – muka palveluja parantamaan – että kaupunkiin vaivalla luotu omalääkärijärjestelmä lakkautetaan. Tällä yritettiin peittää sitä, että isolta osalta ihmisiä oli hävinnyt lääkäri kokonaan. Sai siis ottaa yhteyden keneen tahansa lääkäriin! Ja näinhän vain ulkopuolinen, entinen kajaanilainen Raija Kemppainen oli joutunut tekemään.
Myös kuntapäättäjien luottamus sote-hallinnon kykyyn saada rahat riittämään on mennyt kokonaan, vaikka sote-hallinnossa on päättäjinä samoja ihmisiä kuin kunnissakin.
Ainakin Sotkamon valtuuston kokouksissa on esitetty mielipiteitä, että kunnan pitäisi erota maakunta-sotesta. Maallikolle luulisi olevan helppoa päätellä, että jos pieni köyhä Puolangan kunta pystyy takaamaan hyvät peruspalvelut Puolangalla, niin miksi paljon vauraampi Sotkamo ja isommat Kuhmo ja Suomussalmikaan eivät pystyisi.
Mutta hallintokokeilupäättäjien on vaikeaa muuttaa ajatteluaan.
Kun nyt sitten valtakunnallinen sote-maakuntahallinto on saatu vaivoin maaliin, ja kun se useampien päättäjien suulla ei ole vielä valmis, olisi tämän virheen, valuvian, korjaus käynnistettävä välittömästi.
On muutoin odotettavissa, että Puolangan ja Sotkamon kokoisissa kunnissa muualla Suomessa on odottamassa sama kohtalo.
Mielestäni myös kuntahallinto on kykenevä ottamaan peruspalveluiden hoidon takaisin itselleen, jos sille vain on saatavissa kustannustietoinen johto. Yritykset hallitsevat sen luonnostaan, kuten Puolangan, Kesälahden, Virtojen ym. kuntien kokemukset osoittavat.
Hannu Kemppainen
lääkäri
Kajaani