Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ministeriön madonluvut kurittavat pienituloisia

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa (8.12.) esitetyistä madonluvuista keskustellaan kyllä sujuvasti poliitikkojen kesken.

Jokaisella on vaatimuksia asioiden tilan parantamiseksi, mutta rahoituksen järjestäminen on sitten hankalampaa.

Säästöjä haluttaisiin miljardeja, mutta ideoita on vain miljoonista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtiovarainministeriön esityksessä leikkaukset kohdistuvat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien saamaan tukeen, kuten työttömyyskorvauksiin.

Kun lopulta tulee puhe pääomatuloista, niin Ylen aika loppuu. Työttömyysturvan leikkauksista jaksetaan kyllä jauhaa. Kd:n mukaan listaamattomien yritysten osinkoja ei saa verottaa, koska se heikentää yrittämisen haluja?

Olin jo kirjoittamassa omaa mielipidettäni opposition opportunistisiin mielipiteisiin, mutta Oikarisen Markku ennätti edelle (KS 10.12.) . Allekirjoitan hänen mielipiteensä.

Valtiovarainministeriön esityksessä leikkaukset kohdistuvat kaikkein heikoimmassa asemassa olevien saamaan tukeen, kuten työttömyyskorvauksiin. Tämä perustunee oletukselle, että työttömät ovat laiskoja, jotka eivät mene töihin ilman pakkoa. Minulla on kyllä toisenlaisia kokemuksia.

Jäätyäni itse työttömäksi paperitehtaan lopettaessa toimintansa, tein 35 työhakemusta. Kahteen hakemukseen tuli vastaus, että "valintamme ei tällä kertaa kohdistunut teihin". Lopuista hakemuksista ei kuulunut mitään palautetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epäilen, että kyseessä on jonkinlainen ikärasismi. Olin nimittäin jo viisvitonen. Työsuhdeosaamistani ei arvostettu. Työhön halutaan monesti parikymppisiä, joilla on 30 vuoden kokemus alalta ja vankka koulutus.

Tulee vähän mieleen lehtien seuranhakuilmoitukset, joissa etsitään alkotonta ja tupakoimatonta henkilöä, joka harrastaa luontoa, lenkkeilyä ja kulttuuria, mutta on pysynyt naimattomana.

Jostain syystä pääomatuloja ei haluta verottaa kovemmin eikä suurituloisten veroja haluta nostaa esimerkiksi kiristämällä progressiota.

Veronkorotuksien keinoiksi ministeriön virkamiehet esittävät alv:n alennettujen verokantojen poistoa. Nämä iskisivät kaikkein kovimmin pienituloisiin. Jostain syystä pääomatuloja ei haluta verottaa kovemmin eikä suurituloisten veroja haluta nostaa esimerkiksi kiristämällä progressiota.

Jotkut ehkä vielä muistavat ajan, jolloin kaikki tulot olivat verotuksen kannalta samalla viivalla. Työttömyys- tai sairauspäivärahoista ei tarvinnut maksaa veroja. Pääomapiirit saivat kuitenkin selkävoiton köyhistä kepulaisen pääministerin johdolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun jatkuvasti toistellaan samaa mantraa, että köyhiltä on otettava, niin ehkä ajatellaan, että sopivan tilaisuuden tullen se onnistuu – aivan kuin Natoon liittyminen. Ohjuksiin kyllä riittää rahaa, mutta ei koulutukseen ja hyvinvointipalveluihin.

Kajaani

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä