Mielipiteet

Lukijan mielipide: Toivoisi Kajaanin olevan lasten ja nuorten kaupunki muutenkin kuin paperilla korulauseissa

Maanantaina 28.3.2022 Kajaanin kaupunginvaltuusto käsitteli ja hyväksyi kaupunkistrategian vuosille 2023–2026. Kaupungin toimintaa ohjaavista asiakirjoista strategia on ehkä merkittävin, se määrittää suuntaviivat ja tahtotilan poliittiselle päätöksenteolle. Strategiassa pidetään lapset ja nuoret esillä edelleen erittäin voimakkaasti, mitä voi pitää oikeana valintana monestakin syystä.

Strategiaa laadittaessa oli selvästi tehty linjaveto, että asiat esitetään positiivisen kautta, mikä viestinnän näkökulmasta onkin hyvä ja ymmärrettävä valinta. Haasteita ja ongelmia ei auta kuitenkaan piilotella, vaan ne täytyy rohkeasti tunnistaa, jotta niihin voidaan tarttua ja muutos on mahdollista.

Vasemmistoliiton ryhmänä teimme kokouksessa esityksen, että strategian indikaattoreihin lisätään kohta "Koulukiusattuna vähintään kerran viikossa, 4. ja 5. luokan oppilaista". Aineisto on saatavilla valmiina ja tulee luotettavasta lähteestä, THL:n kouluterveyskyselystä. Asiasta päädyttiin lopulta äänestämään ja valtuusto hylkäsi esityksemme äänin 28 - 22, tyhjiä 1.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päällimmäiseksi jäi valtava harmitus sekä järkytys kajaanilaisten lasten ja nuorten puolesta, kuinka päättäjiltä ei löydy tahtotilaa myöntää todellisuutta ja nähdä säröjä kiiltokuvassa. Kiusaamisen vaikutuksista on nykyään niin paljon tutkimusta ja näyttöä, joten tavoitellessamme turvallista ja yhteisöllistä kasvuympäristöä lapsille ja nuorille, olisi vähintään kohtuullista tunnustaa nykytilanne ja alkaa aktiivisesti hakea siihen ratkaisuja.

Ratkaisuja tilanteeseen hakeva vasemmistoliiton jo viime valtuustokaudella tekemä aloite "Loppu koulukiusaamiselle Kajaanissa" näyttää kuitenkin hautautuneen valmistelukoneistoon.

Keskustelua valtuustossa käytiin lasten ja nuorten kokemuksia vähätellen siitä, kuinka aikuisetkin kohtelevat toisiaan huonosti, ja myös työpaikkakiusaamista esiintyy. Tilannetta yritettiin selitellä paremmaksi myös vedoten tilastolliseen virheeseen tai siihen, että kiusaamista tunnistetaan entistä paremmin.

Nämä puheet tuskin näitä kymmeniä viikoittain kiusattuja lapsia ja nuoria kauheasti lohduttavat. Luulen heidänkin toivovan, että Kajaani olisi lasten ja nuorten kaupunki aidosti tekojen kautta, eikä vain paperilla korulauseissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saara Karjalainen

Kajaanin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä