Mielipiteet

Lukijan mielipide: Vihreä siirtymä ei tapahdu ilman raaka-aineita

Kirjoittajan mukaan on hyvä, että Suomen hallitusohjelmassa mineraalistrategian laatiminen on vahvasti mukana. Kuvituskuva Terrafamen akkukemikaalitehtaan kobolttiuutto-osastolta. Kuva: Juha Neuvonen/arkisto

Viime vuodet Euroopassa on ajettu voimakkaasti vihreää siirtymää. Tämä on oikea suunta.

Tuulivoimaloihin, aurinkopaneeleihin ja autojen akkuihin tarvitaan kuitenkin paljon arvokkaita mineraaleja, joiden osalta Eurooppa on tällä hetkellä lähes täysin tuonnin varassa, ja kysyntä on moninkertaistumassa maailmanlaajuisesti.

Tämä on suuri riski. Siksi EU-tasolla ajetaan nyt uutta kriittisten raaka-aineiden asetusta, jonka tavoitteena on ennen kaikkea parantaa EU:n kilpailukykyä ja omavaraisuutta, mutta myös vähentää byrokratiaa, lisätä innovaatioita, tukea pk-yrityksiä ja tutkimusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erittäin kannatettavia tavoitteita.

EU-parlamentissa lainsäädäntö sai laajan tuen. Lainsäädäntö eteni lopullisiin neuvotteluihin äänin 515-34. Poliittisista ryhmistä vain vasemmisto äänesti laajemmin vastaan.

Suomen omat kaivoslainsäädännöt ja ympäristövaatimukset pysyvät edelleen voimassa, ja niiden mukaan toimitaan.”

Suomessa kritiikkiä ja pelkoja on nostattanut tulevan lain vaatimus nopeuttaa strategisten kaivoshankkeiden lupakäsittelyä kahteen vuoteen.

Sen on väitetty laskevan ympäristönormeja ja avaavan Suomen kansainvälisten kaivosyhtiöiden temmellyskentäksi. Ei nyt sentään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen omat kaivoslainsäädännöt ja ympäristövaatimukset pysyvät edelleen voimassa, ja niiden mukaan toimitaan.

Määräaika koskisi vain strategiseksi määritettyjä hankkeita. Suomen omissa käsissä olisi veto-oikeuden kautta päätös siitä, mitkä tällaisia hankkeita ovat.

On vastuutonta ajaa vihreää siirtymää ja pyrkiä samalla ulkoistamaan siitä koituvat haitat kolmansiin maihin.”

Vaatimus prosessien tehostamisesta sinänsä on tarpeen. Kaivostoiminnan aloittaminen vaatii Suomessa tyypillisesti 6-8 hyvin mittavaa lupaa, joista lähes kaikista vastaa eri viranomainen.

Sujuvoittamisen varaa on, ja tätä Suomenkin hallitus aivan oikein omassa ohjelmassaan tavoittelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On vaikea ymmärtää, että eniten kaivostoimintaa näyttävät vastustavan samat tahot, jotka kiivaimmin vaativat nopeaa ja täyttä siirtymää sähköautoihin. Tämä on sukua edellisten vuosikymmenten ”sähkö tulee töpselistä”-ajattelulle.

On vastuutonta ajaa vihreää siirtymää ja pyrkiä samalla ulkoistamaan siitä koituvat haitat kolmansiin maihin. Tällä hetkellä valtaosa eurooppalaisten käyttämistä raaka-aineista louhitaan ja jalostetaan työolojen ja ympäristönsuojelun kannalta varsin kyseenalaisissa oloissa.

Ei tämä ole millään mittapuulla vihreää, kestävää tai vastuullista.

On hyvä, että Suomen hallitusohjelmassa mineraalistrategian laatiminen on vahvasti mukana.”

Euroopan on otettava suurempi vastuu koko tuotannon arvoketjusta. Meillä on osaamista ja teknologiaa, joilla myös haittoja voidaan torjua.

Uudessa säädöksessä on asetettu tavoitteeksi louhia vuonna 2030 jopa 10 prosenttia EU:n tarvitsemista strategisen tärkeistä raaka-aineista Euroopan omissa kaivoksissa.

Tavoite on kova, kun tällä hetkellä osuus on vain muutaman prosentin luokkaa ja samaan aikaan tarve kasvaa moninkertaiseksi.

Pelkkä louhinta ei riitä, vaan samaan aikaan vähintään 40 prosenttia pitäisi myös jalostaa EU-alueella ja kierrätysmateriaalin osuus nostaa 15 prosenttiin.

Jatkossa minkään kolmannen maan osuus yksittäisen strategisen raaka-aineen toimituksista ei saisi enää ylittää 65 prosenttia. EU-parlamentin kannassa näihin ajetaan vielä korotuksia.

On hyvä, että Suomen hallitusohjelmassa mineraalistrategian laatiminen on vahvasti mukana.

Vihreä siirtymä on Suomelle mahdollisuus, joka tulee hyödyntää.

Henna Virkkunen

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen (kok. / EPP).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä