Kotimaa

Näin uusi hallitus muuttaisi työelämää: ansiosidonnainen pienenee kahden kuukauden jälkeen, yksi sairauspäivä palkattomaksi

Hallitusta neuvottelevista puolueista kokoomus on ajanut ansiosidonnaiseen lukuisia kiristyksiä, kuten porrastusta, työssäoloehtoa ja lyhennystä. Suurista neuvottelukumppaneista perussuomalaiset on vastustanut lyhennystä. Kuva: Lauri Heikkinen

Uusi hallitus on aikeissa porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin, että etuus pienenee noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen.vähenee viidennes. Lisäksi 34 viikon eli noin kahdeksan kuukauden jälkeen etuus pienenee vielä hieman, 75 prosenttiin alkuperäisestä tasosta.

Asiasta uutisoi aikaisemmin Iltalehti näkemänsä hallitusohjelmapaperin pohjalta. Lisäksi Iltalehti kertoo, että ansiosidonnaisen työssäoloehto tuplaantuu. Edun on aiemmin voinut saada 26 viikon eli puolen vuoden palkkatyön perusteella. Iltalehden mukaan ehto pitenee 12 kuukauteen.

STT:n tietojen mukaan ansiosidonnaista ei olla kuitenkaan lyhentämässä. Sen nykykesto on 300, 400 tai 500 päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitusta neuvottelevista puolueista kokoomus on ajanut ansiosidonnaiseen lukuisia kiristyksiä, kuten porrastusta, työssäoloehtoa ja lyhennystä. Suurista neuvottelukumppaneista perussuomalaiset on vastustanut lyhennystä.

Lisäksi STT:n tietojen mukaan ansiotuloveroja kevennetään noin puolella miljardilla eurolla hallituskauden aikana.

Työntekijän irtisanominen mahdollista tulevaisuudessa ”asiallisen syyn” nojalla

Hallitusneuvotteluissa on sovittu myös lukuisista muista muutoksista työmarkkinoille.

STT:n tietojen mukaan jatkossa ensimmäinen sairauslomapäivä olisi jatkossa palkaton omavastuupäivä, ellei työehtosopimuksessa ole toisin sovittu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iltalehti uutisoi asiasta aiemmin ja kertoi samalla, että jatkossa työntekijän irtosanominen olisi mahdollista "asiallisen syyn" nojalla. Lisäksi vuoden mittaisille määräaikaisille työsopimuksille ei tarvittaisi jatkossa erityistä perustetta.

Tuleva hallitus haluaa myös laajentaa paikallisen sopimisen kaikkiin yrityksiin, minkä lisäksi tukilakkojen ja poliittisten työtaisteluiden mahdollisuuksia rajoitetaan. Lehden mukaan jatkossa laillisten tukilakkojen tulee olla kohtuullisia suhteissa tavoitteisiin ja niiden vaikutusten kohdistua vain työriidan osapuoliin.

Andersson: Tavallinen palkansaaja on joutumassa oikeistohallituksen kovan politiikkaan maksumieheksi

Tulevien oppositiopuolueiden edustajat varsinkin vasemmistosta kritisoivat lehden julkisuuteen tuomia tietoja tuoreeltaan.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen johtoon pyrkivä Antti Lindtman tviittasi, että mikäli tiedot pitävät paikkansa, uusi hallitus on käymässä palkansaajien kimppuun ennennäkemättömän rajuin ottein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tavallinen palkansaaja on joutumassa oikeistohallituksen kovan politiikkaan maksumieheksi, Lindtman kirjoitti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson säesti:

– Näillä muutoksilla suomalaisten työntekijöiden työehtoihin ja lakko-oikeuteen on luvassa rajuja heikennyksiä. Samaan aikaan sosiaaliturvaan on tulossa mittavia leikkauksia. Oikeistohallitus on puolensa valinnut, Andersson tviittasi.

Myös monet vihreiden kansanedustajat viittasivat tuoreisiin mediatietoihin huolestuneina. Puolueen entinen puheenjohtaja Maria Ohisalo tviittasi, että heikennysten kohteena ovat usein jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat ihmiset.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen puolestaan onnitteli neuvottelijoita urakan valmistumisesta. Hallitusneuvotteluita käytiin seitsemän viikkoa eli pidempään kuin miesmuistiin.

– Julkisuudessa olevien tietojen perusteella ohjelma näyttäisi sisältävän paljon järkeviä, isänmaan kannalta välttämättömiä uudistuksia. Perehdytäänpä tarkemmin kunhan paperi on kokonaan julki! Honkonen kirjoitti.

Hallitusohjelmaa ei ole vielä julkaistu. Ohjelmasta neuvotelleiden puolueiden puheenjohtajat pitävät tiedotustilaisuuden tänään kello 17.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä