Kotimaa

Näkökulma: Hallitus löytää paikallisen sopimisen edestään – Metsäteollisuuden uutisella voi olla kauaskantoiset vaikutukset

Vasemmistopuolueille työehtosopimusten romuttaminen olisi ideologisesti kova rasti. Keskusta haluaa tärkeitä työllisyysuudistuksia eteenpäin, jotta imago vihervasemmiston apupoikana haihtuisi.

Metsäteollisuus ry:n viikon uutisella voi olla kauaskantoiset vaikutukset myös hallitustyöskentelyyn.

Metsäteollisuus kertoi, että se irtautuu työehtosopimuksista. Neuvottelut työehdoista siirretään yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi. Tavoite on rakentaa uutta sopimisen kulttuuria, eli sitä paljon puhuttua ja parjattua paikallista sopimista, josta hallitus ei päässyt sopuun budjettiriihessään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) reagoi uutiseen nopeasti. Hän paheksui ensin sitä, ettei hallituksella ollut mitään tietoa asiasta. Heti perään hän heitti lisää löylyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marin kertoi tavanneensa viime viikolla Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan.

– Tuon tapaamisen perusteella ehdin toivoa, että on löytymässä yhteishenkeä isänmaan puolesta kriisin keskellä, mutta metsäteollisuus ilmoitus kertoo varsin toisenlaista viestiä, hän kirjoitti twiitissään.

Pääministerin kannanottoja luonnehdittiin koviksi.

Sitä ne olivatkin, kun katseli illalla Ylen A-Talk -ohjelmaa. Siinä Vanhala ja Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Hämälä esiintyivät rauhallisesti, suorastaan leppoisissa tunnelmissa. Mitä ihmettä, miettivät katsojat. Miksi pääministeriltä tulee rajua palautetta, mutta ay-mies ei ole moksiskaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhala tunnetaan rauhallisena ay-jyränä. Hänen pääviestinsä oli se, että päätöksestä huolimatta paperialan työntekijöiden työehdoista neuvottelee jatkossakin Paperiliitto.

Suurissa yksiköissä kuten isoissa sellutehtaissa tämä onnistuneekin helpommin kuin pienissä yksiköissä.

Keskustassa Marinin irtiottoja luettiin hämmentyneinä. Niiden tulkittiin olevan ristiriidassa hallitusohjelman kanssa.

Siihen on kirjattu, että hallituksen tavoitteena on lisätä paikallista sopimista osapuolten keskinäiseen luottamukseen perustuen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paikallista sopimista kehitetään huolehtimalla henkilöstön riittävästä tiedonsaannista ja vaikutusmahdollisuuksista, mikä on avainasemassa sopimisen vaatiman luottamuksen ilmapiirin luomisessa, ohjelmassa todetaan.

Paikallista sopimista yritetään edistää riihessä suurin toivein, mutta tuloksetta.

Hallituslähteiden mukaan asia koettiin niin suureksi, ettei sitä otettu edes käsittelylistalle.

Tästä huolimatta keskusta pitää vahvasti kiinni kirjauksista. Puolue pitää jonkin sortin voittona jo sitä, ettei hanketta kuopattu kokonaan.

Keskustan tuore puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi pari viikkoa sitten olevansa varma siitä, että paikallinen sopiminen palaa vielä hallituksen pöytään.

Hänen mukaansa hallitus hyväksyi jatko-ohjeet ja teki samalla kirjauksen työn jatkumiselle.

Tietysti niin keskusta kuin muutkin hallituspuolueet odottavat, että työnantajien ja työntekijöiden välisistä neuvotteluista saataisiin jotain kättä pidempää.

Paikallinen sopiminen ei ole ainut ongelma. Työmarkkinaosapuolten olisi löydettävä vuoden loppuun mennessä avaimet siihen, miten eläkeputkea rukattaisiin. Vaikea tehtävä on sekin, mutta ei niin suuri kuin hyväksyä paikallinen sopiminen.

Vasemmistopuolueille työehtosopimusten romuttaminen olisi ideologisesti niin kova rasti, että sitä tuskin vasemmistojohtoisen hallituksen aikana saadaan maaliin. Ja miten he selittäisivät asian äänestäjilleen?

Tästä ei keskusta ole hyvillään. Sen pitäisi saada tärkeitä työllisyyshankkeita eteenpäin, jotta imago ja puheet vihervasemmiston apupuolueesta haihtuisivat.

Metsäteollisuuden avaus olikin looginen jatke syksyn jälkeen. Jos poliittisia päätöksiä ei synny, niin teollisuus tekee ne itse. Nyt odotellaankin, mistä teollisuusalan suunnasta saapuu seuraava kutsu tiedotustilaisuuteen.

Yksi varteenotettava vaihtoehto kuultiin hiljattain oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r.). Hän on sitä mieltä, että työaikojen ja palkkojen yksityiskohtien sopimista voitaisiin laajentaa määräaikaisesti koronakriisin takia. Kelpaisikohan tämä malli osapuolille?

Luulisi, että tätä ainakin mietittäisiin. Oli sitten kyse lyhyestä tai pitemmästä määräajasta, niin tässä suhdannetilanteessa joustot paikallisesti sopien voisivat olla kaivattu ensiapu yrityksille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä