Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: Siirtohintojen suitsiminen ilahduttaa kuluttajaa
Valtioneuvosto antoi torstaina eduskunnalle esityksen, jolla hillitään sähkönjakelun hintojen nousua ja leikataan jakeluyhtiöiden tuottoja.
Jakeluverkkojen kohtuullinen tuottoaste sitoutuneelle pääomalle laskee ensi vuonna 4 prosenttiin viime vuoden 5,73 prosentista.
Lakimuutos on varmasti odotettu, muuallakin kuin Kainuussa. Kajaven siirtohinnat ovat saaneet Kainuussa osakseen paljon kritiikkiä, eikä ihme, kuuluvathan ne maan korkeimpiin.
Kajaven arvio lakimuutoksesta kuulostaa kainuulaisasiakkaiden korvissa ilosanomalta. Toimitusjohtaja Heikki Juntunen ounasteli Kainuun Sanomien haastattelussa (KS 29.1.), että Kajavenkin siirtohinnat voivat laskea, joskaan aikaa ja määrää ei voi vielä varmuudella arvioida.
Sen sijaan Juntusen arvio jatkovaikutuksista investointien hidastumisena herättää huolta. Kun 26 prosenttia Kajaven alueen käyttöpaikoista ei ole vielä toimitusvarmuuskriteerit täyttävän sähkönjakelun piirissä, joutuvatko näiden alueiden asukkaat sijaiskärsijöiksi?
Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että "parannetaan huoltovarmuutta kehittämällä Suomeen alan toimijoiden kanssa älykkäämpää sähkö- ja kaukolämpöverkkoa, parantamalla siirtoyhteyksiä sekä hyödyntämällä uusia energian varastointimahdollisuuksia".
Talousvaliokunta korosti lausunnossaan lakimuutoksesta, että se pitää tärkeänä kehittää sähkömarkkinoiden toimivuutta erityisesti sähkönkäyttäjien näkökulmasta ja ottaa tulevassa sääntelyssä huomioon verkkoinvestointien lisäksi muutkin toimitusvarmuuden toteuttamistavat.
Harvaanasutulla alueilla juuri nämä muut toimitusvarmuuden toteuttamistavat ovat niitä, joita on syytä tutkia. Nykypäivänä esimerkiksi erilaiset akkuratkaisut saattaisivat olla järkevämmät kuin uuden linjan rakentaminen.