Kotimaa

Pääseekö Orpo juhannussaunaan pääministerinä?

Hallitusneuvotteluissa sote-asioiden edistymistä on saatu vauhditettua sote-nyrkillä, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen mukaansa samantyyppinen lähestymistapa voisi auttaa myös muiden asioiden edistymistä.

Essayah kertoi asiasta toimittajille Säätytalolla aamulla.

Sote-nyrkillä tarkoitetaan sitä, että sote-asioita on ratkottu hallitusneuvotteluissa nyt vain neljän ydinneuvottelijan voimin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Essayahilta kysyttiin myös, pääseekö hallituksenmuodostaja Petteri Orpo (kok.) juhannussaunaan pääministerinä.

– Toivotaan, että kaikki pääsemme juhannussaunaan. Se on sopiva kirittäjä, että juhannus lähenee, hän sanoi.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Anders Adlercreutzilta kysyttiin Säätytalolla, tuleeko ensi viikolla valmista.

– On toki mahdollista, mutta se edellyttää aika ripeää toimintaa, jotta näin olisi, Adlercreutz sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhannusaatto on 24. kesäkuuta, ja juhannusta on pidetty takarajana hallitusohjelman valmistumiselle. Sittemmin on kuitenkin veikkailtu, että hallitusneuvottelut voitaisiin saada maaliin jo ensi viikolla.

Kehitysyhteistyörahojen leikkauksesta ei ole vielä päästy hallitusneuvotteluissa sopuun. Perussuomalaiset haluaa leikata kehitysyhteistyörahoitusta, mutta asia on KD:lle vaikea.

Essayahin mukaan kyse on kokonaisuudesta.

– Kristillisdemokraatit on aina pitänyt esillä suomalaisten kansalaisjärjestöjen hyvää, tuloksekasta kehitysyhteistyötä. Painotamme, että siellä tehdään ruohonjuuritason yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Hallintokulut ovat pienet ja korruptio olematonta, Essayah sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Essayahin mukaan hallitusneuvotteluissa lähtötilanne kehitysyhteistyörahojen leikkauksissa oli se, että puolueet olivat huomattavan kaukana toisistaan. Lähentymistä on hänen mukaansa kuitenkin tapahtunut. Essayah uskoo, että asiassa päästään maaliin.

Myös työllisyystoimet ovat yksi hallitusneuvotteluiden isoista kokonaisuuksista. Essayahin mukaan KD painottaa työssä jaksamista ja sitä, että työurat saadaan jatkumaan.

Essayahin mukaan KD on pitänyt esillä myös viikkorytmin tärkeyttä, jotta perheillä olisi aikaa viettää aikaa keskenään. Essayah ei ottanut kantaa siihen, oliko tämä viittaus siihen, että sunnuntailisät ovat olleet esillä hallitusneuvotteluissa.

Essayahin mukaan KD ei ole kuitenkaan ajamassa kiristyksiä nykyiseen lainsäädäntöön esimerkiksi kauppojen aukioloissa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä