Ulkomaat

Putinin vastaiset protestit jatkuivat Venäjän Habarovskissa – Mukana tuhansia mielenosoittajia

Habarovskissa on osoitettu mieltä Kremliä vastaan jo heinäkuusta alkaen. Taustalla on kuvernöörin pidätys.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallintoa vastustavat mielenosoitukset jatkuivat Venäjän Kaukoidässä lauantaina. Protesteihin osallistui aurinkoisessa säässä Habarovskin kaupungissa arviolta tuhansia ihmisiä.

Mielenosoitukset saivat alkunsa jo heinäkuussa, kun kansan parissa suosittu Habarovskin alueen kuvernööri Sergei Furgal pidätettiin vuosina 2004–2005 tapahtuneista murhista epäiltynä. Furgal on liberaalidemokraattisen puolueen jäsen.

Radio Free Europen kirjeenvaihtajan twitterissä lauantaina julkaisemalla videolla mielenosoittajat kokoontuivat hallintorakennuksen eteen vaatimaan kuvernöörin vapauttamista ja vastustamaan Venäjän johtoa. Hallintorakennuksen ulkopuolella ihmiset myös laskivat kukkia mielenosoitukseen tuodulle muistomerkille "rehellisten vaalien muistoksi" Venäjällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenosoituksissa on vaadittu muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia eroamaan ja esitetty Furgalin pidätyksen olevan osa Moskovan diktatuuria. BBC:n mukaan esimerkiksi heinäkuussa mielenosoituksiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Protestoijat ovat myös osoittaneet tukeaan oppositiojohtajalle Aleksei Navalnille .

Nalvanyi myrkytettiin Novitšok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä 20. elokuuta. Hän on parhaillaan hoidettavansa Saksassa. Myrkytysoireet alkoivat, kun Navalnyi oli lennnolla Tomskista kohti Moskovaa. Nalvanyi oli juonut kupillisen teetä lentokentän kahviossa ennen lähtöportille siirtymistä. Toistaiseksi ei ole esitetty todisteita siitä, tapahtuiko myrkytys juuri teen välityksellä.

Navalnyi on arvostellut voimakkaasti Venäjän vallanpitäjiä. Hän on esitellyt Youtubessa julkaistulla antikorruptioyhdistyksen videolla muun muassa Venäjän entisen pääministerin Dmitri Medvedevin omaisuutta. Videolla näytetään kuvaa Medvedevin kymmenien miljoonien eurojen arvoisesta luksuskartanosta ja kerrotaan hänen hallinnoivan salaisia omistuksiaan muun muassa säätiöiden kautta.

Habarovskin protesteja ei ole toistaiseksi pyritty tukahduttamaan ainakaan laajamittaisesti väkivaltaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaan aikaan Valko-Venäjällä otteet ovat koventuneet mielenosoitusten jatkuessa diktaattorina maata johtavaa presidentti Alexander Lukašenkoa vastaan. Protestit alkoivat viime kuussa presidentinvaaleista, jotka päättyivät Lukašenkon kiistanalaiseen uudelleenvalintaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan Valko-Venäjän poliisi pidätti perjantaina maan pääkaupungissa Minskissä viisi yliopisto-opiskelijaa. Myös lapsia on otettu kiinni.

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joissa Omon-turvallisuusjoukkojen jäsenet raahaavat rauhallisesti esiintyneitä opiskelijoita katuja pitkin autoihin. Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on kertonut julkilausumassaan olevansa huolissaan opiskelijoihin ja yliopistohenkilöstöön kohdistuvasta väkivallasta Valko-Venäjällä.

Naiset kantoivat pidätetyn kuvernöörin Sergei Furgalin valokuvaa mielenosoituksessa Habarovskissa Venäjällä 25. heinäkuuta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä