Paikallisuutiset
Rajapäällystön vuosista kertova kirja julki yhdistyksen 100-vuotisjuhlassa — ”Meistä viimeisetkin siirtyvät reserviin 2030-luvun alkupuolella”
Yhdistyksen jäsenille on kertynyt vankka kokemus rajavartioston keskeisistä tehtävistä.
Kainuun Rajapäällystö ry juhlistaa satavuotista taipalettaan juhlatilaisuudessa lauantaina 7. joulukuuta. Juhlavuoden kunniaksi valtakunnallisen ammattijärjestön jäsenet julkaisevat historiikin Kainuun rajapäällystön vuosisadasta.
Tuiskussa, tuulessa rajan 1924–2024, 100 vuotta Kainuun rajavartioston alipäällystöelämää -teoksen ovat kirjoittaneet yhdistyksen jäsenet Petri Seppänen ja Mikko Juntunen.
Seppäsen mukaan teokseen on koitettu hakea henkilöhahmoja jokaiselta vuosikymmeneltä, ja koottu yhdistyksen keskeisiä tapahtumia sadan vuoden ajalta.
– Yhdistys on vaikuttanut tuhansien ihmisten elämään Kainuun ja Koillismaan alueella.
Yhdistys täytti 100 vuotta 17. syyskuuta.
Kirjan julkistamistilaisuus pidetään 100-vuotisjuhlassa, jonne on yhdistyksen jäsenten lisäksi kutsuttu myös kirjan kokoamiseen osallistuneita henkilöitä.
– Kirjaan on koottu taipaleen varrelta jäsenten kuulumisia, ja edesmenneiden jäsenten puolisot ovat olleet mukana tekemässä kirjaa, kertoo Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö ja yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Kinnunen.
Juhlassa osallistujat ja jäsenet saavat uunituoreen kirjan kouraansa. Kirja toimitetaan lainattavaksi myös Kainuun ja Koillismaan kirjastoihin, minkä lisäksi kirjaa pystyy ostamaan.
Yhdistyksen jäsenistä suurin osa on EVP-jäseniä (eläkkeellä vakinaisesta palveluksesta), ja heitä on noin viisikymmentä. Edelleen virassa toimii noin puolenkymmentä opistoupseeria, joihin Kinnunen kuuluu.
– Meistä viimeisetkin siirtyvät reserviin 2030-luvun alkupuolella.
Rajapäällystön jäsenet ovat palvelleet keskeisissä ja merkittävissä tehtävissä Kainuun rajavartioston eri yksiköissä.
– Hyvin tyypillisesti he ovat olleet rajavartioasemien päälliköitä ja vartioupseereita, esikunnan toimialajohtajia ja toimistoupseereita sekä rajajääkärikomppanian ja sissikomppanian varusmieskouluttajia, sanoo Kinnunen.
Kainuun ja Koillismaan alueella palvelleen rajapäällystön jäsenen palvelusura on tyypillisesti tehty Kainuun rajavartiostossa, minkä aikana on kertynyt vankka kokemus työstä. Kinnusella itsellään on takana 30 vuoden ura Kainuun rajalla.
Kokemuksella on Kinnusen mukaan merkitystä rajavartioston keskeisissä tehtävissä, niin johtamisen kuin asiantuntijuudenkin osalta, sekä rajapitäjien olosuhteiden ja ihmisten tuntemisen ja yhteistyön kannalta.
Kinnunen sanoo, että 2030-luvusta tulee murroskohta, kun päällystö muodostuu viimeisten jäsenten eläkkeelle jäätyä sotatieteiden kandeista ja maistereista sekä rajavartiomestareista.
– Kokemusta ei välttämättä ihan samalla tavalla nuorella upseeristolla ole, eikä kerkeä koskaan kertyäkään. Monella urakehitys on sellaista, että vaihdetaan paikkaa useitakin kertoja palvelusuran aikana.
Yhdistyksen toiminta on edelleen virkeää, ja perinteeksi ovat muodostuneet vuoden lopussa vietettävät pikkujoulut sekä vuosikokousviikonloppu, jossa pidetään sääntömääräiset kokoukset ja valitaan yhdistyksen toimihenkilöt, sekä suunnitellaan tulevaa vuotta.
Yhdistyksen jäsenet vierailevat myös niiden entisten kollegoiden luona, jotka eivät enää itse pääse liikkeelle.
Kun viimeisetkin jäsenet jäävät eläkkeelle, ammattijärjestöstä tulee puhdas EVP-yhdistys.
– Seuraamme mielenkiinnolla senkin jälkeen, mitä Rajavartiolaitoksessa tapahtuu.