Viihde

Runoilijan ja muusan surullisen kaunis tarina – dokumentti kertoo Leonard Cohenin ja norjalaisen Marianne Ihlenin suhteesta 1960-luvun Kreikassa

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta

★★★★ Joidenkin illuusioiden olisi suonut säilyvän.

Yksi varjelemisen arvoisista olisi ollut Leonard Cohenin vuonna 1969 julkaistuun albumiin Songs from a Roomiin liittynyt romanttinen mielikuva runoilijan ja hänen muusansa Marianne Ihlenin kreikkalaisesta rakkaudesta. Idylli tuntui täydelliseltä. Tumma kanadalainen laulaja-kirjailija ja vaalea norjalainen kaunotar viettivät 1960-lukulaista ihanaa elämää Hydran saaren auringossa.

Ihan niin asioiden laita ei ollut. Paratiisissa oli käärmeitä, mutta Nick Broomfieldin dokumenttielokuva ei murra myyttiä kokonaan. Se vain syövyttää sitä katkerilla kyynelillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suhde ei koskaan haalistunut

Hydralta on säilynyt runsaasti filmimateriaalia, jota dokumentti käyttää ansiokkaasti hyväkseen.

Ääneen pääsevät sekä päähenkilö Cohen ja sivuhenkilö Ihlen että useat fiksut aikalaiset. Yksi on runoilija Irving Laytonin ex-puoliso Aviva Layton , joka toteaa, että "runoilijasta ei saa hyvää aviomiestä".

Leonard Cohen iski naisia kuin peliriippuvainen kolikoita yksikätisen kitaan.

Suhde ei silti koskaan kokonaan haalistunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihlen kuoli Oslossa kesällä 2016 ja Cohen Los Angelesissa kolmisen kuukautta myöhemmin. Dokumentin viimeisinä rakkauden sanoina 81-vuotias laulaja-runoilija muistaa lämmöllä Mariannea ja muita rakkaitaan, "jotka hylkäsin saadakseni oppia maailmasta".

Yle Teema & Fem 10.10. klo 20.00

Marianne Ihlen ja Leonard Cohen olivat rakastavaisia melkein koko 1960-luvun. Vuonna 2016 molemmille oli sanottava "so long".
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä